Tips uit haar kookboek en leven

Tips uit haar kookboek en leven

Gisele Bündchen begint aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Sinds het einde van haar 14-jarige huwelijk met de gepensioneerde voetbalster Tom Brady, in de herfst van 2022, is het Braziliaanse supermodel en milieuactivist weer in de publieke belangstelling met een nieuw kookboek. Voeden: eenvoudige recepten om uw lichaam sterker te maken en uw ziel te voeden.

Beroemd om haar slanke en lenige figuur, hanteert de 43-jarige moeder van twee kinderen een evenwichtige, lichaam-geest benadering van voeding, fitness en welzijn. Hoewel haar levensstijl voor de meesten van ons ambitieus is, is haar nieuwe kookboek toegankelijk en gezinsvriendelijk, gevuld met recepten voor snacks, snoep, smoothies, bowls en kindvriendelijke maaltijden zoals gebakken kippengehaktballetjes (ze gebruikt glutenvrij amandelmeel als recept). een map).

In haar kookboek presenteert Bündchen ingrediënten als avocado-olie, cashewroom en psylliumschilpoeder. Ze schrijft ook over eetgewoonten die ze heeft opgegeven en vertelt hoe ze gecentreerd blijft ondanks de stress van een gecompliceerd persoonlijk en professioneel leven.

Lees verder voor meer informatie over het dieet van Gisele en gezonde gewoonten tussen lichaam en geest.

1. Ze begint de dag met lauw citroenwater, meditatie en een hondenwandeling

Bündchen wordt graag vroeg wakker en hydrateert met een glas lauw citroenwater met een snufje mineraalzout (ze geeft de voorkeur aan Keltisch zout). Ze kiest voor lauw water, legt ze uit, omdat haar moeder haar altijd vertelde dat het ‘je systeem geen schok geeft’.

Een goede hydratatie kan van invloed zijn op alles, van orgaanfunctie tot slaapkwaliteit, waarbij de specifieke hydratatiebehoeften van een persoon variëren op basis van factoren als lichaamsgewicht, activiteitenniveau en leeftijd. Bündchen zegt dat ze streeft naar 10 glazen water per dag.

Na een paar minuten meditatie neemt ze haar honden mee voor een wandeling van 30 minuten. (Ze neemt ze ook mee voor een wandeling na het eten.)

2. Haar dieet is grotendeels maar niet volledig plantaardig

Ongeveer 80 procent van het dieet van Bündchen is plantaardig, schrijft ze Voeden. Maar er waren een paar jaar waarin ze veganist of vegetariër was, wat ze zag als een manier om haar passie voor dieren en het milieu op één lijn te brengen met haar eetgewoonten.

Keri Gans, RDN, de eigenaar van Keri Gans Nutrition in New York City en auteur van Het kleine veranderingsdieetmerkt op dat een plantaardig dieet “absoluut een slimme beslissing is om milieubewuster te zijn.”

Hoewel Bündchen dol was op deze manier van eten, zegt ze dat ze bloedarmoede heeft ontwikkeld, een aandoening waarbij iemand niet genoeg gezonde rode bloedcellen of hemoglobine heeft om zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam te transporteren. Door de aandoening had ze het gevoel dat ze geen energie meer had.

Toen ijzersupplementen niet hielpen, probeerde Bündchen meer dierlijke eiwitten aan haar dieet toe te voegen en ontdekte dat zelfs een kleine hoeveelheid per week voldoende was om het probleem te verlichten. In het kookboek deelt ze een favoriet recept voor knapperige zalm, eenvoudig geserveerd met citroen, olijfolie en kruiden.

Haar verlangen om veganist of vegetariër te zijn, maar haar fysieke onvermogen om dat te doen, was een nederige les. “Het heeft me geleerd flexibel te zijn, naar mijn lichaam te luisteren en te doen wat daarvoor het beste voelde, ook al was dat in eerste instantie niet wat ik wilde”, schrijft ze.

3. Ze houdt rauwe groenten klaar en klaar om te eten

Bündchen volgde een paar jaar een rawfood-dieet, maar besloot uiteindelijk dat dit niets voor haar was. Maar ‘rauw gaan’ maakt nog steeds deel uit van haar huidige manier van eten. Ze houdt van de smaak en textuur van rauwe groenten en houdt wortels, komkommers, selderij en radijsjes kant-en-klaar en klaar om te eten. “Mijn kinderen zullen in de minuten voor het eten een heel bord hiervan doorploegen”, schrijft ze.

Gans is voorstander van het eten van meer groenten, rauw of gekookt. Rauwe groenten zijn niet altijd gezonder dan gekookt, merkt ze op, maar je moet altijd voorkomen dat ze te gaar worden. “Veel groenten hebben een hoger gehalte aan antioxidanten als ze worden gekookt, zoals bètacaroteen in wortelen en lycopeen in tomaten”, zegt ze.

4. Frieten en gelato zijn niet verboden terrein

Ook al weet Bündchen dat sommige voedingsmiddelen haar later niet zo lekker zullen laten voelen, toch krijgt ze af en toe nog een traktatie van truffelfrietjes, gelato of een stokbrood met Franse boter. “Ik heb het soms nog steeds. Ik ben een mens!” zij schrijft. (Geloven wij haar?)

Maar deze voedingsmiddelen zijn de uitzondering, niet de regel. De volgende dag komt Bündchen helder en vroeg weer op koers en gaat ze weer voedsel eten dat haar gezondheidsdoelen beter ondersteunt, schrijft ze.

5. Zeg nooit nooit – behalve tegen ultraverwerkt voedsel

Terugkijkend op de manier waarop haar dieet door de jaren heen is geëvolueerd, beveelt Bündchen flexibiliteit in eetgewoonten aan. ‘Zeg nooit nooit, het leven is te kort’, schrijft ze.

Maar ze heeft wel een paar absolute eisen, en een daarvan is een persoonlijk verbod op junkfood. “Geen McDonald's of houdbare cupcakes of snoepjes voor mij. Mijn lichaam is mijn tempel, en mijn tempel is heilig. Bewerkt voedsel eten is niet liefdevol zijn voor mezelf”, schrijft ze.

6. Ze houdt van thee

“I hou van thee omdat ik er altijd een goed gevoel van krijg”, deelde Bündchen in oktober 2023 op Instagram, samen met een reeks favorieten zoals gember en pepermunt voor de spijsvertering, kamille en citroenmelisse voor ontspanning, en citroengras en groene thee voor een energieboost. (Die theepost kreeg bijna een half miljoen likes.)

Gans juicht Gisele's passie voor thee toe, “omdat het boordevol voedingsstoffen zit met ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bepaalde vormen van kanker te voorkomen, hartziekten te verminderen en de gezondheid van het immuunsysteem te behouden”, zegt ze.

7. Ze heeft geen koffie en alcohol meer

Bündchen heeft een knipperlichtrelatie met cafeïne. Hoewel ze er vaak opgewonden en zenuwachtig van wordt, heeft ze zich tot koffie gewend om te overleven tijdens haar reizen door tijdzones en tijdens haar training voor een half-Ironman-race. Maar tegenwoordig drinkt ze geen koffie, maar kiest ze voor cafeïnevrije paardenbloemthee.

Hoewel haar alcoholgebruik nooit problematisch is geweest, heeft Bündchen volgens haar nieuwe boek al twee jaar niet gedronken. Ze zegt dat ze het gevoel had dat het een sociale steunpilaar was die haar hielp lastige situaties draaglijk te maken, maar ze hield niet van de hoofdpijn en hersenmist de dag erna.

Zonder alcohol is ze beter in staat om ‘de beloften aan mezelf na te komen om elke dag sterk te beginnen’, schrijft ze Voeden.

8. Sapreinigingen maken geen deel meer uit van haar leven …

Jarenlang deed Bündchen sapreinigingen, soms dagenlang, en soms in stilte, als een manier om haar geest en lichaam leeg te maken en te resetten. Maar ze geeft toe dat het drinken van alleen fruit- en groentesap aandacht en toewijding vergt en lastig is als je werk en moederschap combineert.

“Het maakt geen deel uit van mijn leven – althans voorlopig niet”, schrijft ze.

9. … Maar ze 'experimenteert' met smoothies

In haar nieuwe kookboek bespreekt Bündchen een nieuw dieetexperiment: het vervangen van een enkele maaltijd door een smoothie. Ze vindt dit “mentaal en fysiek zachter” dan een sapkuur.

Haar professionele tips: ze maakt de avond ervoor sap uit het fruit en zet het in de blenderkan in de koelkast. Ze gebruikt liever sap dan water en ijs, omdat dit de smoothie qua voedingswaarde dichter maakt.

Als het tijd is om een ​​smoothie te maken, haalt ze de blender uit de koelkast en gooit ze er bevroren fruit (vaak bananen, peren of papaja) en ingrediënten zoals eiwitpoeder of dadels in, en vervolgens de puree.

10. Ze houdt van yoga, paardrijden en stuiteren op een trampoline

In Voedenmerkt Bündchen op dat ze al lang yoga beoefent als een manier om met stress om te gaan of zich overweldigd te voelen.

In haar boek uit 2018, Lessen: Mijn pad naar een betekenisvol leven, legt ze uit: “(Yoga is) zo sereen dat ik tijdens het oefenen in een staat van meditatie kan verkeren. Of het nu gaat om muziek of mantra's, ademwerk of meditatie, (yoga is) een krachtige, prachtige spirituele oefening. Yoga heeft mij mijn leven teruggegeven.”

Naast yoga probeert Bündchen elke dag een paar verschillende soorten fysieke activiteit te doen. “Lichaamsbeweging is enorm belangrijk in mijn leven”, schrijft ze. Naast gewichten en cardio in de sportschool houdt ze van paddleboarden, fietsen, paardrijden, surfen en stuiteren op de trampoline – het liefst samen met haar kinderen.

Aanvullende rapportage door Lea Groth.

Vergelijkbare berichten