Risico's, ingrediënten en gezondheidseffecten

Risico’s, ingrediënten en gezondheidseffecten

Het is geen nieuws dat Amerikanen chronisch moe zijn. Volgens een Gallup-enquête slaagt 1 op de 3 volwassenen, ongeveer 84 miljoen mensen, er niet in om de minimale zeven uur per nacht te slapen die wordt aanbevolen door de American Academy of Sleep Medicine, en hebben maar liefst 70 miljoen mensen een slaapstoornis. aan de American Sleep Apnea Association.

Dat zou de manie die Amerikanen hebben voor energiedrankjes kunnen verklaren. Deze dranken, die beweren de energie te verhogen, het fysieke uithoudingsvermogen te vergroten en de mentale alertheid te vergroten, staan ​​net achter multivitaminen bovenaan de lijst van de meest populaire supplementen die door tieners en jonge volwassenen worden ingenomen, meldt het National Center for Complementary and Integrative Health (Nationaal Centrum voor Complementaire en Integratieve Gezondheid). NCCIH).

Ondanks hun populariteit zijn er echter veel vragen over de vraag of deze dranken deze claims waarmaken, en of ze dat veilig doen. Verschillende energiedrankjes in flessen bevatten verschillende niveaus van cafeïne en andere stimulerende middelen, en soms ook andere ingrediënten. Je bent niet de enige als je je ooit hebt afgevraagd of energiedrankjes slecht voor je zijn – en zo ja, hoe slecht?

“Als iemand te maken heeft met een chronisch gebrek aan slaap, kan het consumeren van een energiedrank hem of haar een acute energiestoot geven”, zegt Sam Schleiger, RDN, een diëtist die in de functionele geneeskunde is geregistreerd en eigenaar van Simply Nourished Functional Nutrition in Elkhorn, Wisconsin. . Maar die tijdelijke oplossing kan meer kwaad dan goed doen door de slaap te verstoren en een vicieuze cirkel te creëren. Bovendien zijn er een aantal gezondheidsproblemen die vermoeidheid en een slechte slaap als symptomen hebben. Daarom raadt Schleiger aan om een ​​arts uit de gezondheidszorg te raadplegen om de mogelijke oorzaken te onderzoeken en eventuele onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Wat is een energiedrank precies?

De drankafdeling wordt steeds drukker met allerlei functionele dranken, waaronder prebiotische frisdranken en adaptogene dranken met plantaardige ingrediënten zoals CBD en ginseng. Energiedrankjes zijn niet de nieuwste in de categorie, maar wel een van de meest populaire. Volgens Statista bedroeg de verkoop van energiedrankjes in de VS in 2023 ongeveer 18,5 miljard dollar.

Deze dranken, waaronder merken als Monster, Bang, Rockstar en Red Bull, worden meestal geleverd in blikjes met een strakke, opvallende verpakking en zijn vaak geformuleerd met cafeïne en andere stimulerende middelen. Sportdranken daarentegen zien er misschien net zo strak en felgekleurd uit, maar zijn vaak gebotteld en ontworpen om actievere consumenten aan te spreken met ingrediënten die de hydratatie bevorderen en elektrolyten vervangen.

Volgens het classificatiesysteem van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) worden sportdranken gegroepeerd met andere dranken als ‘voedsel’ en onderworpen aan strikte etiketteringswetten, terwijl energiedranken worden beschouwd als supplementen, die lakse etiketterings- en veiligheidsvoorschriften kennen. Maar de FDA laat de beslissing of een product een sportdrank of een energiedrank is, over aan de fabrikanten, aldus het Amerikaanse Anti-Doping Agentschap. Er is ook geen officiële beoordelingsprocedure voor deze etiketteringspraktijken, wat betekent dat er veel producten in de schappen liggen die twijfelachtige ingrediënten of onveilige hoeveelheden ervan kunnen bevatten.

Energiedrankjes kunnen volgens de NCCIH worden verkocht in blikjes of flessen van 12 of 16 ounce (zoals frisdrank), evenals in maten van 2 of 2,5 oz, gewoonlijk energieshots genoemd. Deze kleinere producten zijn meer geconcentreerd en bevatten vaak een hoeveelheid cafeïne die vergelijkbaar is met die in een volwaardig drankje.

Wat zit er in energiedrankjes?

Energiedrankjes zijn allemaal anders geformuleerd, dus de ingrediënten en hoeveelheden variëren sterk per merk, maar ze zorgen allemaal voor een energieboost via een soort stimulerend middel, meestal cafeïne. De hoeveelheid kan enorm variëren: een kopje koffie van 8 oz bevat bijvoorbeeld gewoonlijk 100 milligram (mg) cafeïne, terwijl een energiedrank van 16 oz tussen de 70 en 240 mg kan bevatten, meldt de NCCIH. (Een blikje cafeïnehoudende frisdrank van 12 oz bedraagt ​​35 mg.)

Veel energiedrankjes bevatten extra stimulerende middelen, ook die met het label ‘natuurlijk’, maar dat maakt ze niet noodzakelijkerwijs gezonder. Guarana, een veelgebruikt ingrediënt in energiedrankjes, is een plantenextract dat als stimulerend middel wordt gebruikt en cafeïne bevat, maar dat volgens de Nationale Bibliotheek ook in grote doses in verband wordt gebracht met tremor, nervositeit, opwinding, verwarring, hoge bloeddruk en uitdroging. van de geneeskunde. Yohimbe is een ander veelgebruikt ingrediënt dat aan energiedrankjes wordt toegevoegd. Het komt van een groenblijvende boom in West- en Centraal-Afrika en zou de atletische prestaties, gewichtsverlies, bloeddruk en meer verbeteren, maar er is beperkt onderzoek naar de waarheid van deze beweringen, aldus de NCCIH.

Energiedrankjes bevatten doorgaans ook veel suiker; het staat vaak op de tweede plaats na water als ingrediënten, meldt de Harvard TH Chan School of Public Health. De originele Green Monster Energy-drank bevat bijvoorbeeld 160 mg cafeïne en 54 gram (g) suiker in een blikje van 16 oz. Die hoeveelheid overtreft ruimschoots de aanbeveling van de American Heart Association van niet meer dan 36 g of 9 theelepels (tl) suiker per dag voor mannen, en 25 g of 6 theelepels per dag voor vrouwen.

Suiker is een energiebron, maar niet de gezondste soort. Te veel suiker kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en kan leiden tot hartziekten, zwaarlijvigheid, leververvetting en meer, volgens de bevindingen van een overkoepelend overzicht gepubliceerd in BMJ in april 2023. De resultaten laten ook zien dat het consumeren van suiker uit frisdrank, energiedrankjes of geraffineerde koolhydraten leidt tot een toename van de glucose in de bloedbaan, waardoor de energie stijgt voordat dit tot een crash leidt, wat betekent dat suiker geen duurzame energieboost is.

Voedingsnadelen

Het is bekend dat alle toegevoegde suikers in energiedrankjes problematisch zijn voor een gezond voedingspatroon. Maar ook een suikervrije energiedrank is geen goede oplossing. Een studie gepubliceerd in BMJ in 2022 bleek een verband tussen kunstmatige zoetstoffen, waaronder aspartaam, acesulfaam-kalium en sucralose, en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In 2023 deed de Wereldgezondheidsorganisatie een officiële aanbeveling tegen het gebruik van niet-voedzame zoetstoffen, daarbij verwijzend naar een gebrek aan bewijs ter ondersteuning van het gebruik ervan voor gewichtsverlies of om het risico op chronische ziekten te verminderen, en suggereerde zelfs mogelijke ongewenste gezondheidseffecten van hun zoetstoffen. langdurig gebruik. Ondanks dit bewijs blijft de FDA volhouden dat suikervervangers veilig zijn.

Overmatige hoeveelheden cafeïne en andere stimulerende middelen in energiedrankjes kunnen ook schadelijke gevolgen voor de gezondheid hebben. Veel energiedrankjes bevatten veel cafeïne of combineren verschillende stimulerende middelen, en het is niet verplicht om de exacte hoeveelheid te vermelden, dus het kan lastig zijn om precies te weten hoeveel je consumeert, aldus de NCCIH. De FDA adviseert mensen om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag te consumeren, dus in één energiedrankje zou je meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse limiet kunnen binnenkrijgen.

Hoeveel is veilig om te drinken?

Vanwege de hoge hoeveelheid cafeïne en andere stimulerende middelen zijn energiedrankjes geen dranken om regelmatig te drinken. “Hoewel ik het niet vaak aanbeveel, wordt het met mate consumeren van een energiedrankje voor de meeste mensen over het algemeen als oké beschouwd”, zegt Schleiger. Ze zegt dat ‘af en toe’ subjectief kan zijn en een keer per week of slechts een paar keer per maand kan betekenen, afhankelijk van de persoon.

Het is belangrijk om te weten of u gezondheidsproblemen heeft die een contra-indicatie vormen voor overmatige hoeveelheden cafeïne. “Hoge bloeddruk, slapeloosheid, angst of depressie zijn enkele omstandigheden waarbij een overdaad aan cafeïne tegen je kan werken”, zegt Sylvia Klinger, RDN, de oprichter van Hispanic Food Communications in Hinsdale, Illinois.

Als u aan slapeloosheid lijdt, vermijd dan het grijpen naar een energiedrankje om alert te blijven. “Personen met slapeloosheid of andere slaapstoornissen moeten het nuttigen van energiedrankjes vermijden, vooral in de late namiddag of avond, om verdere verstoring van het slaappatroon te voorkomen”, zegt Schleiger.

Ze wijst erop dat de effecten van energiedrankjes van persoon tot persoon kunnen verschillen, en dat mensen met specifieke gezondheidsproblemen gevoeliger kunnen zijn voor bijwerkingen. Als u een gezondheidsprobleem heeft en niet zeker weet of het nuttigen van energiedrankjes een goed idee is, neem dan eerst contact op met een arts. Iedereen die zwanger is, borstvoeding geeft, of gevoelig is voor cafeïne, wordt geadviseerd om ook energiedrankjes te vermijden.

Zelfs als u geen onderliggende gezondheidstoestand heeft, kan het drinken van te veel energiedrankjes gezondheidsproblemen veroorzaken. “Overmatige consumptie van energiedrankjes kan leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid, waaronder een verhoogde hartslag, hoge bloeddruk, slapeloosheid, angst en spijsverteringsproblemen”, zegt Schleiger. “Sommige personen zijn mogelijk gevoeliger voor cafeïne en ervaren deze effecten bij lagere doses.”

Net als andere cafeïnehoudende dranken worden energiedrankjes niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 12 jaar, volgens de American Academy of Pediatrics, die ook stelt dat tieners de consumptie ervan moeten vermijden. Ondanks deze waarschuwingen worden er veel energiedrankjes op de markt gebracht voor juist deze leeftijdsgroepen. Het merk Prime Energy kwam onder vuur te liggen omdat het zich op kinderen richtte, meldde NBC News.

“Kinderen en tieners met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen of angststoornissen, zijn mogelijk gevoeliger voor de negatieve effecten van energiedrankjes”, zegt Schleiger. “Ouders moeten met zorgverleners overleggen om te bepalen of dergelijke dranken veilig zijn voor hun kind.”

Door diëtisten goedgekeurde manieren om energie te stimuleren

Als je een middagdip wilt overwinnen, zijn er manieren om op te vrolijken die niet in een blikje of fles zitten. Klinger beveelt deze natuurlijke manieren aan om door te dringen.

  • Rest Ze zegt dat niets het lichaam zo kan opladen als een goede nachtrust. “Rusten helpt het lichaam om alle schade die ons lichaam gedurende de dag heeft aangericht te herstellen en te herstellen”, zegt ze.
  • Oefening Lichaamsbeweging is goed voor lichaam en geest, en het is ook een geweldige manier om uw energieniveau te verhogen. “De voordelen van lichaamsbeweging zijn enorm en een daarvan is het verhogen van je energieniveau”, zegt Klinger. “Er zijn tal van activiteiten waarvoor je geen dure uitrusting nodig hebt of zelfs je huis hoeft te verlaten; Touwtjespringen in je garage, wandelen om boodschappen te doen, of zelfs spelen met je kinderen kunnen meetellen voor de aanbevolen 60 minuten beweging per dag.” Volgens de Harvard TH Chan School of Public Health zorgt lichaamsbeweging ervoor dat zuurstof door het lichaam circuleert, waardoor het lichaam efficiënter energie kan gebruiken.
  • Hydrateren “Het verkrijgen van voldoende vloeistoffen en voedsel met een hoog watergehalte kan je helpen de energie te verhogen, gefocust te blijven en de alertheid te vergroten”, zegt Klinger. Fruit en groenten met een hoog watergehalte en soepen zijn geweldige manieren om uw waterinname te verhogen en zullen helpen uw energieniveau op peil te houden, aldus de Harvard TH Chan School of Public Health. “Begin met een glas water zodra je wakker wordt en blijf elk uur ongeveer 250 ml water drinken tot voor het avondeten”, zegt ze.

Samenvatting

Nu weet je waarom energiedrankjes geen gezonde drankkeuze zijn voor regelmatige consumptie. Er zijn betere en natuurlijkere manieren om uw energie een boost te geven en uw chronische vermoeidheid onder controle te houden, behalve dit drankje met cafeïne.

Vergelijkbare berichten