9 gezonde alternatieven voor boter

9 gezonde alternatieven voor boter

Volgens de USDA bevat 1 kopje witte bonen 299 calorieën, 19 gram eiwit, maar liefst 13 gram vezels en minder dan 1 gram vet. Als je nog niet hebt geëxperimenteerd met bonen in gebak, is dit misschien het moment. “Het klinkt misschien vreemd, maar gepureerde peulvruchten kunnen gebruikt worden als vervanger van boter”, zegt Poulson.

Bonen geven een cakeachtige textuur, dus je kunt ze het beste bewaren voor desserts zoals cakes, blondies en brownies. Je kunt op basis van de kleur kiezen welke bonen je wilt gebruiken, bijvoorbeeld zwarte bonen voor brownies, witte bonen of kikkererwten voor blondies, en rode bonen voor roodfluwelen cupcakes. Je kunt boter 1:1 vervangen, zegt Poulson, maar dat is misschien een beetje ambitieus. “Als je in het begin zenuwachtig bent om voor de volle honderd procent te gaan, gebruik dan de helft bonen en de helft boter, en verhoog de volgende keer naarmate je je prettiger voelt”, adviseert ze.

Botervervangers waar u misschien twee keer over wilt nadenken

Hoewel dit niet de gezondste keuzes zijn, zijn hier twee extra boteralternatieven en wat u erover moet weten.

Kokosnootolie

Kokosolie geeft een fruitige, tropische smaak waar sommige mensen van genieten, maar het bevat veel verzadigd vet, wat betekent dat het niet de meest gezonde optie is voor het hart, ondanks de reputatie die het heeft. Volgens de USDA bevat 1 eetlepel kokosolie bijna 10 g verzadigd vet, wat meer is dan boter en je dicht bij de aanbevolen limiet brengt.

Ghee

Hoewel het niet per se gezonder is dan gewone boter, is ghee (geklaarde boter) als alternatief steeds populairder geworden, wat intuïtief logisch is omdat het een diepe boterachtige smaak en textuur biedt. Sommige mensen geven er de voorkeur aan boven gewone boter omdat de vaste melkbestanddelen worden verwijderd, wat het rookpunt verhoogt en de hoeveelheid lactose vermindert, volgens een onderzoek gepubliceerd in Moleculaire genetica en metabolismerapporten.

Het is echter niet duidelijk (woordspeling bedoeld) of het verwijderen van vaste melkbestanddelen ghee gezonder maakt dan boter, aldus Poulson. “Omdat het een verzadigd vet is, moet ghee nog steeds spaarzaam worden gebruikt, net als gewone boter”, zegt ze. Volgens de USDA bevat 1 eetlepel ghee zelfs 9 gram verzadigd vet – meer dan gewone boter.

Gebruik deze gezondere, alternatieve smeersels in plaats van boter

In plaats van boter op je toast of bagel te smeren, kun je de voeding van je maaltijd verhogen door over te schakelen op deze gezonde keuzes, zegt Rasmussen.

  • Avocado Pureer met uw keuze aan kruiden en olijfolie om de romige consistentie te versterken, suggereert Rasmussen.
  • Noten boter Pindakaas en amandelboter zijn goede keuzes, maar overweeg ook onconventionele opties zoals cashewnoten of pistacheboter. “Ik besprenkel er graag een klein beetje manukahoning mee of (voeg) gesneden aardbeien of bananen toe”, zegt Rasmussen.
  • Ricotta kaas Ricotta van koemelk of amandelmelk, gegarneerd met plakjes fruit of tomaten, geeft je zowel een zoete als een hartige optie, merkt Rasmussen op. Volgens de USDA bevat ¼ kopje ricottakaas 169 mg calcium, of 13 procent van uw dagelijkse waarde.
  • Griekse of IJslandse yoghurt Als je voor een gewone variant kiest, is deze net zo pittig als roomkaas – en ook nog eens dik. Je kunt de smaak aanpassen door pompoenpuree en kaneel, geprakte bananen of gebroken bessen erdoor te roeren.

Als u besluit een commerciële spread te kopen om te gebruiken in plaats van boter op toast of muffins, raadt Snodgrass aan een product te kiezen dat weinig verzadigd vet bevat en vrij is van transvetten of gehydrogeneerde oliën. Ze stelt ook voor om naar het natriumgehalte (zout) en het totale aantal calorieën te kijken, vooral voor mensen die hun totale calorie-inname proberen te verminderen.

Een laatste woord over boteralternatieven in recepten en spreads

Als u van bakken houdt, is er geen reden om geen lekkere lekkernijen in uw keuken te maken. In sommige gevallen – bijvoorbeeld bij het bereiden van een favoriet familierecept – wil je misschien vasthouden aan de beproefde boter waar het recept om vraagt. Maar op andere momenten kunt u calorieën en vet verminderen, het voedingsprofiel verbeteren of een recept samenstellen dat aan uw voedingsbehoeften voldoet door boter te vervangen door avocado, appelmoes, yoghurt of zelfs gepureerde bonen.

Hoewel er enkele richtlijnen zijn voor vervangingen, wees niet bang om te experimenteren en een recept aan te passen totdat je cake, brownie of snel brood er perfect uit komt. Je kunt ook botervervangers toevoegen aan dagelijkse maaltijden en snacks om voeding, smaak en variatie toe te voegen.

Aanvullende rapportage door Quinn Phillips.

Vergelijkbare berichten