Verbeterde conditie kan het risico op prostaatkanker met wel 35 procent verlagen

Verbeterde conditie kan het risico op prostaatkanker met wel 35 procent verlagen

Mannen die hun cardiorespiratoire conditie verbeteren, zullen het niet alleen gemakkelijker hebben om zware trainingen te doorstaan. Een nieuwe studie suggereert dat ze mogelijk ook hun risico op prostaatkanker kunnen verminderen.

Voor het onderzoek onderzochten onderzoekers gegevens van meer dan 57.000 mannen in Zweden die met een tussenpoos van meerdere jaren meerdere cardiofitnesstests voltooiden om hun hartslag te meten en hoe efficiënt hun lichaam zuurstof gebruikte tijdens trainingen op een hometrainer. Ze waren gemiddeld 41 jaar oud en hadden geen voorgeschiedenis van prostaatkanker toen ze aan het onderzoek deelnamen. Na een gemiddelde follow-upperiode van bijna zeven jaar kregen 592 mannen de diagnose prostaatkanker.

Hoewel hun aanvankelijke cardiofitnessniveaus geen invloed leken te hebben op het risico op prostaatkanker, maakten veranderingen in fitheid in de loop van de tijd wel een verschil. Mannen van wie de cardiorespiratoire conditie in vijf jaar tijd met minstens 3 procent per jaar verbeterde, hadden tijdens de onderzoeksperiode gemiddeld 35 procent minder kans om prostaatkanker te ontwikkelen, blijkt uit studieresultaten gepubliceerd in het Brits tijdschrift voor sportgeneeskunde.

“Cardiorespiratoire fitheid verwijst in wezen naar hoe goed onze bloedsomloop en ademhalingssystemen in staat zijn om zuurstof aan onze spieren te leveren tijdens fysieke activiteit of inspanning”, zegt hoofdonderzoeksauteur Kate Bolam, PhD, van de Zweedse School voor Sport- en Gezondheidswetenschappen in Stockholm.

“We weten niet zeker waarom fitness het risico op prostaatkanker zou kunnen verminderen”, voegt Dr. Bolam toe. “Maar we weten wel dat fysieke activiteit en fitheid positieve effecten hebben op ontstekingen, ons immuunsysteem, hormonen en lichaamssamenstelling – en al deze dingen zijn in verband gebracht met het kankerrisico voor bepaalde vormen van kanker.”

Tijdens de onderzoeksperiode stierven 46 mannen aan prostaatkanker. Cardiorespiratoire fitheid leek geen betekenisvol verschil te maken op de overlevingskansen.

Frequente lichaamsbeweging, niet alleen het fitnessniveau, verlaagt waarschijnlijk het risico op kanker

Daarnaast was het verband tussen fitnessverbeteringen en een verminderd risico op prostaatkanker zwakker voor mannen die met een hoog fitnessniveau begonnen dan voor mannen die aan het begin van het onderzoek meer ruimte voor verbetering hadden.

Er zijn ook enkele kanttekeningen bij de bevindingen. Alle mannen hadden een baan, en het is mogelijk dat de uitkomsten kunnen verschillen voor mensen zonder vaste baan. Resultaten uit Zweden, waar de meeste mensen blank zijn, weerspiegelen mogelijk ook niet de resultaten voor mannen met verschillende raciale of etnische achtergronden.

Het is ook mogelijk dat cardiorespiratoire conditieniveaus geen directe invloed hebben op het kankerrisico, zegt Kerry Courneya, PhD, professor en directeur van het Exercise Oncology Laboratory aan de Universiteit van Alberta in Canada.

“Het is onwaarschijnlijk dat een verbeterde cardiorespiratoire conditie zelf verantwoordelijk is voor het lagere risico op prostaatkanker”, zegt dr. Courneya, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek. “Het is eerder waarschijnlijk dat cardiorespiratoire conditie een goede indicator is voor hoogwaardige oefeningen – met voldoende frequentie, intensiteit en duur om de cardiorespiratoire conditie te verbeteren.”

Oefeningen die cardiofitness helpen

Er is een grote verscheidenheid aan trainingen die een verschil kunnen maken – en zelfs mensen die uit vorm zijn en geleidelijk beginnen met minder intensieve oefeningen kunnen verbeteringen zien, zegt June Chan, ScD, hoogleraar urologie, epidemiologie en biostatistiek aan de universiteit uit Californië in San Francisco, die niet betrokken was bij de nieuwe studie.

“Stevig wandelen, dansen, zwemmen, Zumba, joggen, fietsen (en) sporten zijn allemaal activiteiten die iemand kunnen helpen zijn hartslag te verhogen – en het verhogen van de hartslag tijdens fysieke activiteit verbetert de cardiorespiratoire conditie”, zegt Dr. Chan.

Geleidelijk beginnen met het verhogen van de duur van de training en het aantal trainingen per week is de beste manier om resultaten te behalen, voegt Chan toe. Dit kan blessures helpen verminderen, het haalbaar maken om een ​​nieuwe trainingsroutine te ontwikkelen en de kans vergroten dat deze in de loop van de tijd duurzaam wordt.

“Hoewel de mate waarin iemand de hartslag verhoogt en hoe lang direct gecorreleerd is met het verbeteren van de cardiorespiratoire conditie, denk ik dat het belangrijk is dat mensen hun hartslag verhogen. geleidelijk van waar ze beginnen, en dat betekent zowel wat betreft de duur van de activiteit als het aantal sessies per week”, adviseert Chan.

Vergelijkbare berichten