De veiligste manier om gesneden avocado's te bewaren en te voorkomen dat ze bruin worden

De veiligste manier om gesneden avocado’s te bewaren en te voorkomen dat ze bruin worden

Hoewel je misschien het hele jaar door dol bent op avocado’s, stijgt de import van dit romige groene fruit in januari en begin februari met maar liefst 40 procent, volgens een brancherapport, waarschijnlijk vanwege al die heerlijke guacamole op de wilddag. Er is niets mis met het consumeren van avocado, die vezels en kalium bevat en een plantaardige bron van gezonde vetten is, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), maar als het gaat om de juiste manier om gesneden avocado te bewaren, Het is bekend dat dingen een beetje riskant worden.

Gesneden avocado’s hebben de neiging gemakkelijk bruin te worden, en hoewel er veel hacks zijn die beweren dat proces te voorkomen en avocado’s een maand lang vers te houden, zijn ze niet allemaal veilig. Het opvolgen van het verkeerde advies kan zelfs leiden tot door voedsel overgedragen ziekten. In 2022 heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een waarschuwing afgegeven als reactie op een virale trend op sociale media die suggereerde dat het bewaren van hele of gesneden avocado’s in water ze langer vers houdt. De video’s blijven steeds meer views genereren.

In één, die meer dan vier en een half miljoen views kreeg, bewaarde de TikTok-gebruiker @sidneyraz een halve avocado in een bak met water en haalde hem er de volgende dag uit om te ontdekken dat hij nog steeds rijp en groen was. Een andere gebruiker, @shamamamahealing, bewaarde een ongesneden avocado in een pot water in de koelkast, waardoor er na twee weken weken perfect glad, groen fruit aan de binnenkant zichtbaar was. Haar video ging snel viraal en werd meer dan zes miljoen keer bekeken voordat ze hem verwijderde. Nieuwsweek gemeld.

Het idee klinkt plausibel. Avocado’s beginnen bruin te worden als ze worden blootgesteld aan zuurstof, in een proces dat oxidatie wordt genoemd, zegt Matt Regusci, de belangrijkste compliance officer bij New Era Partners, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het naleven van de voedselveiligheid. “Hetzelfde gebeurt met appels en aardappelen”, legt hij uit. “Er is niets mis met de bruining wat betreft het gezondheidsrisico, het ziet er gewoon niet goed uit.”

Door de avocado’s in water te bewaren, zo suggereren gebruikers, vertraag je het oxidatieproces en houd je het fruit langer rijp en groen. Maar volgens de FDA kan deze praktijk ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Zoals @sidneyraz in een latere video uitriep, waarin hij zijn advies introk (dat net geen 750.000 keer bekeken werd): “Haal de avocado’s uit het water!”

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van het bewaren van gesneden avocado’s in water?

Hoewel water de versheid en smaak van een avocado een tijdje kan behouden, kan het je ook blootstellen aan door voedsel overgedragen ziekten. “De grootste zorg is de mogelijkheid dat eventuele resterende menselijke ziekteverwekkers (zoals Listeria monocytogenes en salmonella) die zich mogelijk op het oppervlak van de avocado bevinden, kunnen zich tijdens de opslag vermenigvuldigen als ze in water worden ondergedompeld”, merkt Janell Goodwin, een woordvoerder van de FDA, op.

Uit eerder onderzoek van de FDA bleek dat 17 procent van de geïmporteerde en binnenlandse avocado’s sporen vertoonde van Listeria monocytogenes op hun huid, en 1 procent testte positief op salmonella. Volgens de USDA is Listeria monocytogenes kan koorts, spierpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken; salmonella kan koorts, diarree en buikkrampen veroorzaken. Beide kunnen ernstige ziekten en overlijden veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem Listeria monocytogenes kan bijzonder gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, pasgeborenen en oudere volwassenen.

“Bacteriën als listeria en salmonella zijn levende wezens. Ze hebben de juiste temperatuur, voedsel en vooral water nodig om te groeien”, zegt Regusci. “Als je een avocado in stukken snijdt, in tweeën deelt en vervolgens in water onderdompelt, creëer je de perfecte omgeving om een ​​ziekteverwekkende soep te creëren.”

Als u ervoor kiest uw avocado’s niet te snijden voordat u ze onderdompelt, loopt u mogelijk nog steeds risico. Zelfs hele, gewassen avocado’s kunnen sporen van bacteriën bevatten die na verloop van tijd in het eetbare deel van de vrucht terechtkomen.

“(Eerder) onderzoek uitgevoerd door FDA-wetenschappers heeft dat aangetoond Listeria monocytogenes heeft het potentieel om binnen 15 dagen tijdens gekoelde opslag in de pulp van avocado’s te infiltreren en zich erin te nestelen wanneer deze in gekoelde dumptanks wordt ondergedompeld”, zegt Goodwin. “In dit geval zou zelfs het desinfecteren van de schil van de avocado vóór het snijden de besmetting niet wegnemen.”

Hoe kun je avocado’s veilig vers houden?

Avocado’s moeten zodra je ze koopt op het aanrecht worden bewaard; Als ze eenmaal rijp zijn, kun je ze volgens de Cleveland Clinic in de koelkast zetten om hun levensduur met een dag of twee te verlengen. De FDA raadt aan om hele avocado’s onder stromend water af te spoelen en ze met een stevige borstel te schrobben om vuil of bacteriën te verwijderen, ze vervolgens af te drogen met een schone handdoek en ze bij kamertemperatuur te bewaren tot ze rijp zijn.

Als je de avocado eenmaal hebt opengesneden, voeg dan een scheutje citroen- of limoensap toe aan het blootgestelde oppervlak als je niet van plan bent de hele vrucht meteen te gebruiken. Dit zal helpen om ze langer vers te houden, omdat het citroenzuur in deze vruchten het oxidatieproces kan vertragen, zegt Regusci. Verpak het fruit vervolgens in plasticfolie totdat je klaar bent om het op te eten.

Het bewaren van avocado in de vriezer is een andere manier om bacteriegroei te voorkomen (een video over het invriezen van avocado’s op TikTok, gepost door @livecomposed, werd bijna 11 miljoen keer bekeken), meldde Yahoo. Het invriezen van voedsel tot 0 graden Fahrenheit zal alle bacteriën die in voedsel aanwezig zijn, deactiveren, merkt de USDA op (maar houd er rekening mee dat deze bacteriën zich zoals gewoonlijk kunnen blijven vermenigvuldigen zodra het voedsel is ontdooid). Hoewel de video hele bevroren avocado’s laat zien, kan het handig zijn om ze te snijden voordat je ze invriest, en een manier om de controle over de porties te behouden.

“Verdeel de avocado’s in vieren, verwijder de schil en doe ze in een (hersluitbare plastic) zak. Voeg een beetje citroen- of limoensap toe en zet het in de vriezer”, adviseert Regusci. (Houd er rekening mee dat ijskristallen de textuur van je avocado’s enigszins kunnen veranderen, dus deze hack is het beste voor avocado’s die je wilt gebruiken in smoothies, mousses of andere blenderrecepten.)

Citrussap kan ook voorkomen dat je kom guacamole bruin wordt door oxidatie te voorkomen, zo blijkt uit een eerder onderzoek waaruit bleek dat uien een soortgelijk effect hebben. Als je guacamole over hebt, sprenkel er dan wat limoensap over en leg plasticfolie direct op de guacamole (in plaats van strak over de bovenkant van de kom te spannen). “Je wilt dat zo min mogelijk product aan de lucht wordt blootgesteld”, zegt Regusci.

Je kunt guac ook in zakken van gallonformaat in de vriezer bewaren. “Als je de guacamole plat in de zak duwt, wordt het product blootgesteld aan de minste hoeveelheid lucht en kan het mooi plat in de vriezer liggen voor een betere opslag”, zegt Regusci.

De afhaalmaaltijd

Hoewel er een aantal creatieve manieren zijn om van avocado’s te genieten, is de strijd om te voorkomen dat ze bruin worden reëel. Hoewel het niet onveilig is om een ​​bruine avocado of guacamole te eten die donkerder is geworden na blootstelling aan de lucht, is het verre van aantrekkelijk. Het bewaren van avocado’s in water is geen goed idee, omdat dit het risico vergroot op ziekteverwekkers zoals listeria en salmonella, die door voedsel overgedragen ziekten kunnen veroorzaken. Gelukkig ken je nu verschillende veilige, door experts goedgekeurde opties om avocado’s te bewaren voor maximaal genot.

Vergelijkbare berichten