Potentiële gezondheidsvoordelen van het microdoseren van psychedelica

Potentiële gezondheidsvoordelen van het microdoseren van psychedelica

Wat is microdosering?

Volgens Harvard Health Publishing heeft het microdoseren van psychedelica geen officieel erkende medische definitie of doseringshoeveelheid. Maar zoals de naam doet vermoeden, wordt microdosering over het algemeen beschouwd als het nemen van minder dan de dosering die nodig is om hallucinogene effecten te creëren, aldus één onderzoeksartikel. Hoewel er op dit moment meer vragen dan antwoorden zijn.

In een verklaring uit haar eigen onderzoek beschrijft Harriet De Wit, PhD, hoogleraar psychiatrie en gedragsneurowetenschappen aan de Universiteit van Chicago, microdosering als “het nemen van zeer lage doses van deze medicijnen, ongeveer een tiende van wat je zou nemen om reis, en u neemt deze dosis elke drie tot vier dagen gedurende een langere periode. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u 100 microgram (mcg) nodig heeft om high te worden; microdosering zou in het bereik van 10 tot 20 mcg liggen.

Volgens het meeste gepubliceerde onderzoek verwijst microdosering naar LSD, hoewel er ook anekdotische berichten zijn over microdosering met psilocybine en MDMA, zegt Dr. De Wit. In theorie veroorzaken deze lage doses geen hallucinogene effecten, maar het doel achter microdosering is dat het nemen van kleine doses je hersenen onder de radar kan veranderen, terwijl je volledig bij bewustzijn bent, en in de hoop dat dit je gevoel van bewustzijn verbetert. welzijn overuren, legt ze uit.

Uitdagingen voor de psychedelische geneeskunde

Met betrekking tot psychedelische therapie in het algemeen, en microdosering in het bijzonder, is het belangrijk om twee dingen op te merken.

Wettelijke aspecten zijn ongelooflijk complex en evolueren

De meeste psychedelica blijven illegaal voor gebruik, zowel in volledige doses als in microdoses.

Esketamine (Spravato), een vorm van ketamine die wordt toegediend via een neusspray, werd in 2019 door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) goedgekeurd voor behandelingsresistente depressie bij gebruik onder toezicht in een medische setting, en het is de enige stof die in aanmerking komt een psychedelisch medicijn dat federaal legaal is.

Psilocybine is door bepaalde staten, zoals Oregon, goedgekeurd voor gebruik onder toezicht, en hoewel gelicentieerde faciliteiten die de drug toedienen nog niet zijn geopend, zijn sommigen van plan dit in de komende maanden te doen, volgens een artikel uit april 2023 van Oregon Public Broadcasting.

LSD wordt beschouwd als een Schedule 1-medicijn, dat door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration wordt gedefinieerd als “geen momenteel geaccepteerd medisch gebruik en een hoog potentieel voor misbruik.” Toch groeien de wetgevende inspanningen om psychedelica te decriminaliseren (op lokaal en staatsniveau) volgens onderzoek.

Dat zou allemaal kunnen veranderen, aangezien de FDA in juni 2023 ontwerprichtlijnen heeft vrijgegeven voor klinische onderzoekers die onderzoek doen naar het gebruik van psychedelische drugs als mogelijke behandeling voor psychiatrische stoornissen of stoornissen in het middelengebruik. Een voor de hand liggend pijnpunt is de behoefte aan meer gestandaardiseerde klinische onderzoeken naar deze stoffen, en de richtlijnen van de FDA adviseren over het ontwerp van onderzoeken door middel van de ontwikkeling van medicijnen voor psychedelische medicijnen. (Dit is momenteel in conceptvorm en het publiek heeft de kans om commentaar te geven voordat de definitieve versie wordt vrijgegeven.)

Onderzoek is niet duidelijk (of vastgesteld)

Bovendien – en dit is belangrijk om in gedachten te houden – bevindt het onderzoek naar psychedelische medicijnen zich nog in de beginfase en zijn de resultaten gemengd. Momenteel worden onderzoeken uitgevoerd in academische medische settings via klinische onderzoeken, met als uitgangspunt dat deelnemers hallucinogene doses van deze stoffen innemen, en onderzoek heeft nog een lange weg te gaan voordat er duidelijkere en breder toepasbare conclusies kunnen worden getrokken.

Er zijn zelfs nog minder gegevens over microdosering, en veel van de vermeende gezondheidsvoordelen worden alleen aangenomen uit onderzoeken met grotere doses. Zelfs de onderstaande voordelen kunnen uiteindelijk geen echte voordelen van microdosering blijken te zijn, naarmate het onderzoek zich ontwikkelt en de komende maanden en jaren duidelijker wordt. Fundamenteel is er meer onderzoek nodig, en het is van cruciaal belang om de opwinding rond psychedelische therapie met een korreltje zout te nemen totdat we meer weten.

Met dit alles in gedachten is dit wat sommige experts en onderzoeken veronderstellen over de mogelijke gezondheidsvoordelen van microdosering – hoewel dit ook hier zou kunnen veranderen.

1. Kan leiden tot een stemmingsboost op korte termijn

LSD werkt op hetzelfde serotonine-neurotransmittersysteem als SSRI’s, wat veel voorkomende antidepressiva zijn. Daarom zijn er theoretische redenen waarom de wetenschappelijke gemeenschap vermoedt dat LSD, ingenomen als een hallucinogene dosis of microdosis, gunstig kan zijn bij stemmingsstoornissen, legt De Wit uit.

De Wit en andere onderzoekers keken hiernaar in een onderzoek waarin mensen die geen depressie hadden elke drie tot vier dagen een placebo, 13 mcg LSD of 26 mcg LSD kregen, en vervolgens hun humeur, cognitieve prestaties, en reacties op emotionele taken. (Beide LSD-doses werden voor het doel van het onderzoek als microdoses beschouwd.) De dosis van 26 mcg veroorzaakte een ‘gevoel van een medicijn’ en stimulerende effecten toen het medicijn werd ingenomen, maar het veranderde de stemming of cognitie niet gedurende de vier weken durende studie. .

Dat was voor de onderzoekers weliswaar een beetje teleurstellend. “We hoopten een afname van de depressie- of angstscores te zien, of meer gevoelens van welzijn. Maar de voordelen waren gemengd en minimaal”, zegt De Wit. “Elke directe dosis zorgt voor een gevoel van welzijn en energie, maar na verloop van tijd neemt dat wat af en voel je die effecten bij elke dosis steeds minder.” Uiteindelijk konden De Wit en haar onderzoekscollega’s geen echte verbeteringen in gevoelens van welzijn of gedrag vinden die anders waren dan bij een placebo.

Het placebo-effect in de geneeskunde is bekend en reëel, maar er kleven nadelen aan het vertrouwen op een placebo-effect als voordeel. Dat kan tot uitbuiting leiden, zegt De Wit. “Je wilt er zeker van zijn dat beweringen over een medicijn echt zijn”, zegt ze.

Een ander onderzoek randomiseerde gezonde mannelijke volwassenen om LSD of een placebo te gebruiken. De LSD-groep slikte gedurende zes weken elke drie dagen 14 doses van 10 mcg LSD. Tien procent van de LSD-groep stopte vanwege behandelingsgerelateerde angst. In de loop van het onderzoek bleek uit dagelijkse vragenlijsten dat mensen zich creatiever, verbondener, energieker en gelukkiger voelden, en ook minder prikkelbaar, en dat ze zich beter voelden op de dagen dat ze het medicijn kregen. Deze voordelen waren echter van korte duur.

2. Kan de mentale prestaties en creativiteit verbeteren

Een van de anekdotische voordelen van microdosering is dat het de creativiteit vergroot.

In onderzoek naar het microdoseren van psychedelische truffels (paddenstoelen) testten mensen die een kleine dosis van deze psychedelica namen beter op creatieve probleemoplossende taken en cognitieve flexibiliteit vergeleken met degenen die deze medicijnen niet gebruikten. Deze studie had geen controlegroep en werd niet vergeleken met een placebo. Onderzoekers wijzen erop dat psychedelica bepaalde hersenreceptoren kunnen activeren die verband houden met leren en aanpassingsvermogen, wat de persoonlijkheidskenmerk openheid kan versterken en de starheid in het denken kan verminderen.

Bovendien bleek uit een onderzoek waarbij microdoseerders van online forums werden gerekruteerd om vragenlijsten in te vullen, dat huidige en voormalige microdoseerders hoger scoorden op creativiteit, ruimdenkendheid en wijsheid (het vermogen om van je fouten te leren terwijl je meerdere perspectieven in overweging neemt), en lager op disfunctionele attitudes. en negatieve emotionaliteit, vergeleken met niet-microdoseerders. Meestal gebruikten mensen LSD en psilocybine. De onderzoekers wijzen erop dat mensen met een meer disfunctionele houding doorgaans kwetsbaarder zijn voor stress en depressie. De gebruikte steekproef omvatte voornamelijk blanke, heteroseksuele mannen uit de middenklasse, dus er is een meer diverse steekproefgroep nodig, evenals een meer gerandomiseerde en gecontroleerde populatie. Bovendien zouden er meer gecontroleerde klinische onderzoeken nodig zijn om claims van verbeterde mentale en creatieve prestaties te ondersteunen

3. Bij lage doses kunt u nog steeds normaal functioneren

Microdosering komt meer overeen met het nemen van een typisch farmaceutisch medicijn, zegt Nese Devenot, PhD, een postdoctoraal medewerker bij het Institute for Research in Sensing aan de Universiteit van Cincinnati. “Terwijl een behandeling met hoge doses zes tot tien uur van je dag vergt en resulteert in (potentieel) diepgaande veranderingen in iemands perceptie, kan een microdosis in je leven worden herhaald omdat het een subhallucinogene dosis is”, zeggen ze.

Sommige gebruikers zeggen dat microdoses geen subjectieve effecten veroorzaken, hoewel velen melden dat ze wel enige stimulatie voelen. Maar over het algemeen hebben de meeste mensen het gevoel dat ze hun dag normaal kunnen doorbrengen als ze microdoseren, zegt Dr. Devenot, op basis van hun anekdotische kennis. Particuliere belangengroepen, zoals Moms on Mushrooms, willen het microdoseren van plantaardige medicijnen destigmatiseren om de stress van het ouderschap weg te nemen.

Dat gezegd hebbende, is een van de meest voorkomende problemen bij microdosering het per ongeluk innemen van een te hoge dosis. “Als je naar je werk probeert te gaan en voorwerpen en vormen om je heen kromtrekken, kan dat afleidend en verontrustend zijn als je niet voorbereid bent op een intense ervaring”, zegt Devenot. Bovendien zijn er inherente risico’s als u autorijdt, machines bedient, ouderschap verzorgt en andere activiteiten uitvoert waarvoor alerte aandacht vereist is.

Over het geheel genomen is uit het hier aangehaalde onderzoek gebleken dat microdosering (als het om LSD gaat) over het algemeen veilig is voor de meeste mensen. Er zijn echter veel manieren waarop microdosering fout kan gaan. Tenzij u deel uitmaakt van een klinische proef, zult u de medicijnen hoogstwaarschijnlijk illegaal moeten verkrijgen, wat niet wordt aanbevolen door de meeste artsen, wetenschappelijke onderzoekers, psychedelische experts en zeker door Doctor’s Ask. Er zijn vragen over de zuiverheid van het medicijn (of er nog andere stoffen in zitten) en de variabiliteit van de dosis, en dat gebrek aan controle gevaarlijk kan zijn als je niet weet wat je werkelijk inneemt of hoeveel, zegt De Wit. Omdat er geen langdurig onderzoek naar microdosering is, is het bovendien nog niet bekend of het nemen van kleine hoeveelheden van een van deze medicijnen de hersenen op onbekende manieren verandert.

Kortom: we hebben meer wetenschappelijk onderzoek nodig

Er zijn zoveel onbekenden over microdosering. “Mensen overwegen dit soort middelen voor allerlei psychische stoornissen. Het is momenteel (onontgonnen) terrein, omdat we niet weten wat het doet en wie er baat bij heeft”, zegt De Wit.

Wat Devenot betreft, merken zij op dat microdoseringsproeven “de test van op bewijs gebaseerde wetenschap niet hebben doorstaan. Ik sta open voor de wetenschap die aantoont dat er enkele voordelen zijn, maar ik ben er op basis van wat ik heb gezien niet van overtuigd dat het meer is dan een placebo.” Mensen die wanhopig op zoek zijn naar antwoorden, die hulp willen bij depressie of PTSS of na een diagnose van kanker, wenden zich vaak tot de hoop en belofte van psychedelische medicijnen, maar de wetenschap voor microdosering is er nog niet, zegt ze.

Dat betekent echter niet dat microdosering volledig van tafel moet worden geveegd als mogelijke route voor genezing in de toekomst. “Hoewel er niet genoeg bewijs is, betekent het ontbreken van bewijs niet dat het niet werkt”, zegt De Wit. “Het zou kunnen betekenen dat we als onderzoekers niet de juiste uitkomst hebben gevonden om te meten, of dat verschillende mensen (en diagnoses) verschillende voordelen ervaren. Maar we hebben ze nog niet gezien.” Toch is dit een weg die de moeite waard is om te bestuderen, binnen de bredere context van psychedelische therapie, vooral als mensen zelf experimenteren zonder hun arts hiervan op de hoogte te stellen. “Dit is een nieuw tijdperk van psychedelisch onderzoek dat we op welke manier dan ook moeten onderzoeken”, zegt De Wit.

Vergelijkbare berichten