7 gezonde redenen waarom je seks zou moeten hebben – nu meteen!

7 gezonde redenen waarom je seks zou moeten hebben – nu meteen!

1. Verbeterde hartgezondheid – Ja, seks is beweging

Net als elke fysieke activiteit is gezonde seks goed voor je hart. Een longitudinaal bevolkingsonderzoek gepubliceerd in de Amerikaans tijdschrift voor cardiologie ontdekte dat mannen die minstens twee keer per week seks hadden minder risico hadden op hart- en vaatziekten zoals een beroerte of een hartaanval dan degenen die één keer per maand of minder seks hadden.
En uit een observationeel onderzoek dat in 2020 werd gepubliceerd, bleek dat seks uw herstel op de lange termijn na een hartaanval kan verbeteren. Onderzoekers vergeleken twee groepen overlevenden van een hartaanval: degenen die hun seksuele activiteit verlaagden of helemaal geen seks meer hadden in de eerste zes maanden van hun herstel, en degenen die terugkeerden naar hun normale niveau van seksuele activiteit of deze verhoogden. De mensen die meer seks hadden, hadden de komende twintig jaar een 35 procent lager risico op overlijden.
Voor degenen die zich zorgen maken of seks veilig is bij een hartaandoening, meldt de American Heart Association (AHA) dat zolang de aandoening gestabiliseerd is, u waarschijnlijk geen zekerheid heeft. Een goede vuistregel is dat als je zonder problemen een trap kunt beklimmen of anderhalve kilometer kunt lopen, het veilig is om seks te hebben, volgens de Johns Hopkins Medicine.
Seks wordt eigenlijk als een redelijk goede vorm van lichaamsbeweging beschouwd: uit een klein onderzoek bleek dat mannen gemiddeld 4 calorieën per minuut verbrandden tijdens sekssessies van gemiddeld 25 minuten, en vrouwen verbrandden 3 calorieën. Dat is veel leuker dan zwoegen op een loopband.

GERELATEERD: 9 natuurlijke manieren om je seksleven een boost te geven

2. Zoete pijnverlichting, zelfs bij menstruatiekrampen

Alleen al het kijken naar uw partner – of zelfs een foto van uw partner – kan de pijn verzachten. In één onderzoek werden mensen die zich in de eerste negen maanden van een romantische relatie bevonden in een laboratorium blootgesteld aan thermische pijn. Ze kregen foto’s te zien van hun romantische partners en andere aantrekkelijke mensen, en waren ter afleiding bezig met een woordspel. Deelnemers meldden dat het kijken naar romantische partners de ervaring van pijn aanzienlijk afstompt, en hersenscans lieten zien dat het ook de activiteit verhoogde in gebieden die verband houden met het beloningssysteem van de hersenen. Dus als je denkt dat pijn een barrière kan zijn voor volledige geslachtsgemeenschap, neem dan even de tijd om echt naar je geliefde te kijken.
Er zijn ook aanwijzingen dat vrouwen enige verlichting kunnen krijgen van menstruatiekrampen door een goed orgasme. In een informeel onderzoek uitgevoerd door een particulier seksspeeltjesbedrijf genaamd Womanizer, zei 70 procent van de vrouwen dat regelmatige masturbatie invloed had op de intensiteit van hun menstruatiepijn. Van deze vrouwen zei 62 procent dat regelmatige masturbatie de intensiteit van menstruatiepijn enigszins verminderde, terwijl 31 procent zei dat het de intensiteit aanzienlijk verminderde.

Lees onze gids voor de beste seksspeeltjes van het jaar

3. Minder stress en lagere bloeddruk

Seks kan helpen stress te verlichten door endorfines en andere hormonen te verhogen die de stemming verbeteren, zegt Dr. Wetter. Tegelijkertijd verlaagt seks volgens onderzoek ook stresshormonen zoals cortisol en adrenaline.
Bovendien suggereert onderzoek dat seks daadwerkelijk kan helpen de bloeddruk te verlagen. Een kleine studie gepubliceerd in Seksuele geneeskunde ontdekte dat het hebben van seks de avond vóór een bloeddrukmeting leidde tot lagere niveaus van de systolische bloeddruk. Hoe aangenamer de seks, hoe groter het effect leek te zijn.

4. Mogelijke vermindering van het risico op prostaatkanker

Uit een groot prospectief cohortonderzoek onder bijna 32.000 Amerikaanse mannen bleek dat mannen die aangaven meer dan 21 keer per maand te ejaculeren, vergeleken met degenen die dat vier tot zeven keer per maand hadden gedaan, 20 procent minder kans hadden om prostaatkanker te ontwikkelen. Hoewel er meer onderzoek nodig is om dit verband te bevestigen, lijkt het erop dat frequente ejaculatie het risico op prostaatkanker kan verlagen.

5. Beter slapen met een bonus: verhoogd seksueel verlangen

Er is een reden waarom jij en je partner de neiging hebben om kort na een bevredigende sessie in slaap te vallen – en wakker te worden met een fris gevoel. “Seks kan de slaap verbeteren door de afgifte van hormonen die oxytocine, prolactine en endorfines worden genoemd”, zegt Wetter. “Deze combinatie van hormonen kan een kalmerend effect hebben.”

Deze slaapverbinding werkt ook omgekeerd: zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in de Tijdschrift voor seksuele geneeskundeAls u voldoende uw ogen sluit, kunt u uw seksuele reactie verbeteren en de kans vergroten dat u regelmatig seks zult hebben. Onderzoekers ontdekten dat vrouwen die langere tijd sliepen, de volgende dag een groter seksueel verlangen rapporteerden.

6. Gelukkiger humeur en een sterkere relatie

Het is geen wonder dat je na seks een positievere kijk hebt: er zijn biochemische redenen om een ​​verbeterd humeur als een voordeel voor seks te ervaren, van de neurotransmitters die vrijkomen tijdens gezonde seks tot de stemmingsverbeteraars in het sperma zelf.

Bovendien kan je speelse spel resulteren in een serieuze nagloeien die je op zijn beurt kan helpen een betere band met je partner te krijgen. Volgens een onderzoek waarbij pasgetrouwde stellen werden onderzocht die twee weken lang een seksueel dagboek bijhielden, ontdekten onderzoekers dat partners na seksuele activiteit 48 uur lang tevreden waren. En degenen die het geluk hadden deze nagloed te ervaren, meldden enkele maanden later meer geluk in hun relatie.

Word intiem met de beste platforms voor sekstherapie

7. Stralende, jonger uitziende huid

Die legendarische ‘morning after’-gloed? Het is niet alleen jouw verbeelding, zegt Wetter.

Tijdens seks verhoogt een verhoogde hartslag de bloedtoevoer naar het gezicht. “Hierdoor verwijden je bloedvaten zich en dat geeft je een rooskleurige uitstraling”, legt Wetter uit. “Hoewel dit een tijdelijk resultaat is, zijn de andere voordelen van seks, zoals een betere slaap en minder stress, op de lange termijn ook goed voor je huid.”

Gezonde seks is een van de grootste geneugten in het leven. De wetenschap dat intimiteit een zegen is voor uw gezondheid op de lange termijn, kan het veel aangenamer maken!

Aanvullende rapportage door Ashley Welch.

Vergelijkbare berichten