Alles wat u moet weten

Alles wat u moet weten

Er wordt geschat dat maar liefst een kwart van de Amerikaanse vrouwen problemen heeft met het ervaren van een orgasme, en ongeveer 10 tot 15 procent heeft er nog nooit een bereikt.

Hoewel fysieke problemen een vrouw ervan kunnen weerhouden een orgasme te ervaren, kunnen emoties ook een rol spelen. Sommige seksonderzoekers zeggen dat angst en depressie kunnen voorkomen dat een vrouw vooruitgang boekt in de seksuele responscyclus, zegt Ingber. Gevoelens van angst, schuldgevoel, afleiding of controleverlies kunnen ook het orgasme beïnvloeden. Net als mannen met erectiestoornissen kunnen vrouwen soms problemen hebben met het bereiken of behouden van een adequate bloedstroom, zegt Ingber.

VERWANT: 5 tekenen van seksuele disfunctie bij vrouwen

Behandelingen en therapieën om vrouwen te helpen een orgasme te bereiken

Of de barrière voor een orgasme nu fysiek, psychologisch of een beetje van beide is, er zijn veel manieren waarop artsen en therapeuten u kunnen helpen er voorbij te komen.

Gedragsinterventies

Gerichte masturbatie, seksuele voorlichting en gedragstherapie zijn enkele van de middelen die een vrouw zou willen onderzoeken als ze geen climax kan bereiken.

Vrouwen willen misschien ook verschillende seksuele apparaten proberen, zoals een vibrator voor meer stimulatie van de clitoris of een dildo die is gemaakt voor een betere stimulatie van de G-spot. “Bovendien kunnen vacuümapparaten worden gebruikt om het libido en de opwinding te verbeteren”, zegt Ingber. “Hierdoor wordt een zachte zuigkracht op de clitoris uitgeoefend.”

VERWANT: De beste seksuele technieken voor de opwinding en het plezier van vrouwen

Het raadplegen van een seksuoloog kan ook zeer nuttig zijn. Sekstherapeuten zijn speciaal opgeleide gediplomeerde adviseurs die psychologen, psychiaters of andere professionals in de geestelijke gezondheidszorg kunnen zijn. Ze zijn bedoeld om u te helpen uw seksuele problemen tot op de bodem uit te zoeken. Je therapeut zal je helpen emotionele problemen op te lossen die mogelijk bijdragen aan seksuele problemen, volgens Drogo Montague, MD, een uroloog bij de Cleveland Clinic in Ohio. Ze kunnen je helpen te zien of problemen in je relatie je stress bezorgen, voegt hij eraan toe.

VERWANT: Sekstherapie: wat mannen en vrouwen moeten weten

Medische behandelingen

Als gedragsmethoden niet werken en een vrouw geïnteresseerd is in andere interventies, kunnen oplossingen die verband houden met erectiestoornissen bij mannen helpen.

Ingber zegt dat “voor vrouwen die moeite hebben met opwinding, net als mannen, sildenafil (Viagra) kan worden gebruikt.” De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het voor dat doel niet goedgekeurd, maar het wordt soms off-label voorgeschreven. Het medicijn kan de bloedtoevoer naar de vulva en clitoris verhogen. Daarnaast zijn de klinische gegevens over de vraag of sildenafil enig effect heeft op de seksuele disfunctie bij vrouwen gemengd.
Voor postmenopauzale vrouwen die weinig seksueel verlangen hebben en bij wie andere psychosociale en medische oorzaken van een verminderd libido zijn uitgesloten, kan een off-label gebruik van lokaal testosteron nuttig zijn. Ingber merkt op dat een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat het veilig en effectief is, alhoewel een overzicht in de Tijdschrift voor de gezondheid van vrouwen wijst erop dat de langetermijneffecten op het cardiovasculaire risico en de incidentie van borstkanker nog niet bekend zijn. De International Society for the Study of Women’s Sexual Health onderschrijft testosterontherapie voor postmenopauzale vrouwen en merkt op dat beperkte gegevens ook het gebruik ondersteunen bij premenopauzale vrouwen in de late reproductieve leeftijd met hypoactieve seksuele luststoornis (HSDD).

Voor premenopauzale vrouwen met HSDD kunnen twee door de FDA goedgekeurde therapieën, flibanserin (Addyi) en bremelanotide (Vyleesi), effectief zijn, zegt Ingber. De eerste is een dagelijkse pil, en de laatste is een injecteerbaar medicijn dat je naar behoefte kunt gebruiken, voegt hij eraan toe.

Acupunctuur

Je kunt ook acupunctuur overwegen. Hoewel het onderzoek naar acupunctuur voor seksuele disfunctie schaars is, is het een onderwerp van interesse onder onderzoekers. Seksualiteit is een complex kruispunt van biologische, psychologische, spirituele en andere factoren. Sommige mensen zijn van mening dat de traditionele Chinese geneeskunde een meer geïntegreerde aanpak biedt dan de westerse geneeskunde en dus beter inspeelt op de seksuele gezondheid.
Er zijn nog steeds grotere onderzoeken van hogere kwaliteit nodig, maar vroeg onderzoek suggereert dat hier misschien iets aan de hand is. Zo blijkt uit een pilotstudie die in augustus 2022 werd gepubliceerd in Seksuele geneeskunde gekeken naar de effecten van acupunctuur op 24 vrouwen die seksuele disfunctie ervaren. De resultaten toonden aan dat de behandeling gepaard ging met significante verbeteringen in seksueel verlangen en opwinding, vaginale smering, orgasme, seksuele bevrediging en pijn tijdens seks.

Hoewel het nog steeds onduidelijk is of en waarom acupunctuur de seksuele gezondheid helpt, gelooft Baljit Khamba, ND, assistent-professor natuurgeneeskunde aan de Bastyr Universiteit en natuurgeneeskundige arts in San Diego, dat de sleutel mogelijk het vermogen van acupunctuur is om qi te herstellen. Qi verwijst naar de levensenergie waarvan beoefenaars van de Chinese geneeskunde geloven dat deze de gezondheid en het libido verbetert.

VERWANT: Acupunctuur helpt uw ​​geslachtsdrift, seksleven en plezier te vergroten

Aanvullende rapportage door Dennis Thompson jr En Ashley Welch.

Vergelijkbare berichten