Gezondheidstrend of hype? Wat deskundigen zeggen

Gezondheidstrend of hype? Wat deskundigen zeggen

Okra-water is de nieuwste gezondheidstrend die TikTok stormenderhand verovert. Voorstanders van het brouwsel – dat wordt gemaakt door de zetmeelrijke plant in water te laten weken – beweren dat het talloze gezondheidsvoordelen biedt, van hulp bij gewichtsverlies tot een verbeterde spijsvertering en een gehydrateerde huid.

De beste TikTok-video's op #okrawater die op de sociale mediasite zijn geplaatst, zijn miljoenen keren bekeken. Maar hoewel de gezondheidsvoordelen die door influencers worden aangeprezen veelbelovend klinken, is de wetenschap achter deze beweringen niet zo duidelijk. Dit is wat geregistreerde diëtisten te zeggen hebben over de virale drank.

Wat is okra-water?

Okra-water is een zelfgemaakt brouwsel dat kan worden gemaakt door okra-peulen (het eetbare deel van de plant) enkele uren of een hele nacht in water te laten weken. De textuur van de resulterende drank wordt vaak omschreven als slijmerig vanwege het slijm, een gelatineuze substantie die in veel planten voorkomt, waaronder okra.

Okra, ook wel damesvinger genoemd, komt oorspronkelijk uit Afrika en wordt gebruikt in keukens over de hele wereld, inclusief het zuiden van de Verenigde Staten, waar het gepaneerd, gebakken of gebruikt in stoofschotels en gumbos wordt gegeten. Hoewel het botanisch gezien een vrucht is vanwege de zaden, wordt het vaker als groente gebruikt.
Okra bevat veel nuttige antioxidanten, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Het bevat ook veel vezels, wat een aantal voordelen heeft, waaronder een verbeterde spijsvertering.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw bevat 1 kopje rauwe okra:
 • Calorieën: 33
 • Eiwit: 1,93 g
 • Vet: 0,19 g
 • Koolhydraten: 7,45 g
 • Vezels: 3,2 g
 • Suiker: 1,48 g
 • Kalium: 299 mg
 • Calcium: 82 mg
 • Vitamine C: 23 mg
 • Magnesium: 57mg
 • Fosfor: 61 mg

Het is echter onduidelijk hoeveel van deze micronutriënten in okrawater terechtkomen en in welke hoeveelheden. Er is meer onderzoek nodig dat specifiek naar okra-water wordt gedaan om deze gegevens te bepalen.

Wat experts zeggen over Okra-water

Er is geen argument dat okra zelf heel veel voeding biedt. Sommige onderzoeken suggereren dat de groente mogelijk verband houdt met gezondheidsvoordelen zoals een verbeterde spijsvertering en bloedsuikerbeheersing. Maar de potentiële voordelen van okrawater zijn onduidelijk.

“Okra-water kan als een gezonde drank worden beschouwd als je van de smaak houdt en op zoek bent naar een caloriearme manier om wat smaak aan je dieet toe te voegen”, zegt Scott Keatley, RD, CDN, een diëtist in een privépraktijk in New York City. “Het bevat wat vitamines en antioxidanten uit de okra, maar je zult niet alle voedingsstoffen eruit kunnen halen met water alleen en je zult bijna geen vezels binnenkrijgen, wat het echte voordeel van okra voor de gezondheid is.”

Hier wordt nader bekeken wat de wetenschap zegt over de potentiële gezondheidsvoordelen van okrawater.

Kan gewichtsverlies bevorderen

Er is geen direct bewijs dat okra-water tot een kleinere taille leidt, maar er zijn aanwijzingen dat okra gewichtsverlies kan ondersteunen door gevoelens van volheid en tevredenheid te bevorderen vanwege het hoge vezelgehalte, waardoor de calorie-inname mogelijk wordt verminderd, merkt geregistreerde diëtiste Alyssa Simpson, RDN, eigenaar op. van Nutrition Resolution in Phoenix, Arizona.

“In één onderzoek liet een supplement met okrapoeder en inuline, IQP-AE-103, veelbelovende resultaten zien bij het helpen bij het afvallen bij mensen met overgewicht zonder bijwerkingen te veroorzaken, wat suggereert dat het een veilige en effectieve optie zou kunnen zijn in combinatie met een gezond dieet en levensstijl”, zegt ze.
Natuurlijk is er rigoureuzer onderzoek nodig om te bepalen of okra alleen in zijn natuurlijke vorm vergelijkbare effecten zou hebben, en het is onbekend hoeveel vezels okra-water daadwerkelijk heeft, dus het is onwaarschijnlijk dat deze resultaten zich vertalen in de drank. Toch is het bekend dat drinkwater gewichtsverlieseffecten heeft, vooral als het wordt geruild voor calorierijke dranken zoals frisdrank en andere met suiker gezoete dranken. Op deze manier kan okrawater dus een indirect effect hebben op gewichtsverlies.

“Als je van de smaak houdt, is okrawater een goede caloriearme optie”, zegt Keatley, “maar het doordrenken van water met ander fruit of groenten die je lekker vindt, kan ook de gewichtsbeheersing ondersteunen. Als je je zorgen maakt over het suikergehalte van ander fruit, weet dan dat je nog steeds suiker uit de okra haalt, het is alleen in de vorm van galactose, wat niet erg zoet is.

Kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

Beperkt onderzoek suggereert dat okra kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, waarschijnlijk vanwege het vezelgehalte en verbindingen die de opname van suiker vertragen en de insulinegevoeligheid verbeteren, merkt Simpson op.

Uit een onderzoek onder 120 mensen met type 2-diabetes bleek dat degenen die okra-capsules gebruikten een lagere bloedsuikerspiegel hadden vergeleken met degenen die een placebo gebruikten, wat erop wijst dat okra gunstig zou kunnen zijn voor het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel.

De vorm van okra die in dit onderzoek werd gebruikt, was geconcentreerd en aanvullend onderzoek is nodig om te bepalen of de effecten van het eten van okra of het drinken van okrawater vergelijkbaar zouden zijn.

Kan de spijsvertering helpen

Okra is rijk aan vezels, waarvan bekend is dat ze constipatie voorkomen en een regelmatige stoelgang ondersteunen. Net als bij andere potentiële voordelen van okra is er echter meer onderzoek nodig om te zien of okra-water vergelijkbare voordelen biedt.

Het is belangrijk op te merken dat okra maagklachten kan veroorzaken bij mensen die al spijsverteringsproblemen hebben. “De koolhydraten en vezels in okra kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken, vooral bij mensen met aandoeningen zoals het prikkelbaredarmsyndroom”, zegt Simpson. Wees dus voorzichtig als u een voorgeschiedenis heeft van spijsverteringsproblemen.

Hulpmiddelen bij hydratatie

Misschien wel het grootste voordeel van okrawater is dat het je helpt gehydrateerd te blijven.

“Okra-water is gunstig voor de hydratatie omdat het voornamelijk uit water bestaat”, zegt Simpson. “Bovendien levert het elektrolyten zoals kalium en magnesium, die helpen de vochtbalans in het lichaam te behouden.”

De Amerikaanse National Academies of Sciences, Engineering en Medicine beveelt aan om ongeveer 13 kopjes vocht per dag te drinken voor mannen en ongeveer 9 kopjes per dag voor vrouwen.

Kan de huid ten goede komen

Okra is rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen, die de huid kunnen helpen voeden en beschermen, merkt Simpson op. Omdat het onbekend is hoeveel van deze micronutriënten er in okrawater zitten, zijn de voordelen van de drank op de huid onbekend.

“Antioxidanten in okra kunnen de huid ten goede komen, maar er is geen sterk bewijs dat okra-water een magisch elixer is voor de gezondheid van de huid”, zegt Keatley. “De verhoogde waterinname is de meest waarschijnlijke boosdoener voor een verbeterde huid.”

Wie moet de Okra-watertrend proberen (en wie moet vermijden)?

Okra is een voedzaam plantaardig voedsel dat veilig is voor consumptie door de meeste volwassenen. Er zijn geen gezondheidsrisico's verbonden aan het drinken van okrawater voor gezonde personen, hoewel deskundigen waarschuwen dat u zich niet moet laten overdrijven door de gezondheidsbeloften die u online tegenkomt.

Toch moeten sommige mensen voorzichtig zijn bij het consumeren van okra en okra-water. “Mensen met een voorgeschiedenis van nierstenen moeten voorzichtig zijn, omdat okra veel oxalaten bevat, wat kan bijdragen aan de vorming van nierstenen”, zegt Simpson. “Bovendien kunnen de koolhydraten en vezels in okra spijsverteringsproblemen veroorzaken, vooral bij mensen met aandoeningen zoals het prikkelbaredarmsyndroom.”

Het resultaat van Okra Water

Okra zit boordevol voedingsstoffen en kan een gezond onderdeel van je dieet zijn. Hoewel het onduidelijk is of de voedingsvoordelen van de groente zich vertalen in okrawater, is het een caloriearme drank waar je regelmatig van kunt genieten.

Vergelijkbare berichten