Kan de 'Sleepy Girl Mocktail' die viraal gaat op TikTok je slaap echt verbeteren?

Kan de ‘Sleepy Girl Mocktail’ die viraal gaat op TikTok je slaap echt verbeteren?

Het is niet moeilijk om de aantrekkingskracht te begrijpen van de ‘sleepy girl mocktail’ die overal op TikTok te vinden is. Influencers beloven dat deze eenvoudige mix van seltzer, scherp kersensap en magnesiumpoeder alles is wat je nodig hebt voor een goede nachtrust.

“Dit is de kleine mocktail die ik maak als ik de beste nachtrust van mijn leven wil hebben”, zegt een TikToker in een video met 4,3 miljoen views.

VERWANT: Slaap 101: de ultieme gids voor een betere nachtrust

Hoewel er misschien een kern van waarheid schuilt achter de beweringen van influencers dat de ingrediënten in deze mocktail de slaap bevorderen, is er geen solide wetenschappelijk bewijs dat deze drank slaapproblemen tot het verleden maakt, zegt Jose Ordovas, PhD, senior wetenschapper en professor bij het USDA Human Nutrition Research Center on Aging aan de Tufts University.

“Het is niet strikt rommelwetenschap”, zegt Dr. Ordovas. “Er is een zwakke wetenschappelijke basis voor de ingrediënten die individueel de slaap kunnen bevorderen, maar er is geen direct wetenschappelijk bewijs om de gecombineerde effecten van deze ingrediënten te ondersteunen, zoals gepresenteerd in de slaperige meisjesmocktail.”

Zijn de ingrediënten in een Sleepy Girl Mocktail een slaaprecept?

Magnesium speelt een rol in verschillende lichaamsfuncties die verband houden met slaap, waaronder de regulatie van neurotransmitters – chemische boodschappers in de hersenen – die een rol spelen bij het beheren van de biologische klok van het lichaam en ons vertellen wanneer we moeten slapen en wanneer we wakker moeten worden, zegt Ordovas. Magnesiumtekort is in verband gebracht met slaapproblemen en slapeloosheid, en deze aandoeningen kunnen soms worden verbeterd met magnesiumsupplementen, voegt Ordovas toe.

Scherp kersensap bevat melatonine, een stof die de hersenen aanmaken als reactie op duisternis en waarvan bekend is dat het de slaap bevordert, zegt Ordovas. Kersen bevatten ook anthocyanen en tryptofaan, stoffen die de melatonineproductie in de hersenen kunnen bevorderen.

En ook al zit er niets specifieks in seltzer dat de slaap direct bevordert, hydratatie speelt een sleutelrol bij de slaap, merkt Ordovas op. Uitdroging kan de melatonineproductie in de hersenen verminderen en uw biologische klok verstoren.

Beter dan een cocktail?

Ook al hebben alle ingrediënten in de slaperige meisjesmocktail een verband met slaap, de hoeveelheid water, magnesium en kersensap in één drankje is misschien nog steeds niet genoeg om een ​​verschil te maken, zegt Marie-Pierre St-Onge, PhD. , universitair hoofddocent voedingsgeneeskunde en directeur van het Center of Excellence for Sleep and Circadian Research aan het Columbia University Irving Medical Center in New York City.

“Maar als de mocktail een cocktail vervangt, zou dat kunnen bijdragen aan een betere slaap”, zegt Dr. St-Onge.

Er kunnen voordelen zitten aan het opnemen van een mocktail als deze, zonder alcohol of cafeïne, in uw nachtelijke bedtijdroutine. Dat komt omdat het ritueel van het elke avond nuttigen van een drankje voor het slapengaan een rol kan spelen bij het slapen, zegt Ordovas. Deze mocktail kan deel uitmaken van wat bekend staat als goede slaaphygiëne, of gewoonten die het gemakkelijker maken om in slaap te vallen en te blijven.

“Het ritueel geeft het lichaam een ​​signaal dat het tijd is om tot rust te komen, wat de overgang naar slaap kan vergemakkelijken”, zegt Ordovas. “Dit psychologische aspect, ook wel het placebo-effect genoemd, waarbij de overtuiging dat een bepaalde routine de slaap bevordert, de kans daartoe vergroot, speelt een belangrijke rol bij de slaaphygiëne.”

Voedingsmiddelen en dranken die de slaap bevorderen

Er zijn verschillende dingen die u kunt eten en drinken die uw bedtijdplezier kunnen verbeteren. Volgens Ordovas omvatten deze:

 • Warme melk Een oud middel dat een rustgevend psychologisch effect kan hebben, mogelijk vanwege de associatie met warmte en comfort uit de kindertijd.
 • Kruidenthee Kruidenthee zonder cafeïne, zoals kamille, valeriaanwortel of lavendel, wordt traditioneel gebruikt om kalmte en slaperigheid te bevorderen.
 • Amandelen en walnoten Deze noten bevatten magnesium en melatonine, die in verband worden gebracht met verbeterde slaappatronen.
 • Bananen Ze zijn rijk aan kalium en magnesium, die spieren en zenuwen kunnen ontspannen.
 • Kiwi Het consumeren van kiwi voor het slapengaan kan het begin van de slaap, de duur en de efficiëntie verbeteren vanwege de antioxiderende eigenschappen en het serotoninegehalte.
 • Dikke vis Vissen zoals zalm en makreel bevatten veel omega-3-vetzuren en vitamine D, die in verband zijn gebracht met een betere slaapkwaliteit.

Voedingsmiddelen en dranken die de slaap kunnen verstoren

Naast het toevoegen van bepaalde dingen aan uw dieet om de slaap te verbeteren, kunt u overwegen om voedingsmiddelen en dranken die bijdragen aan slaapproblemen te beperken of te vermijden. Volgens Ordovas zijn dit enkele dingen die je moet vermijden, vooral voordat je naar bed gaat.

 • Cafeïne Het zit in koffie, thee, chocolade en sommige frisdranken en moet vier tot zes uur voor het slapengaan worden vermeden, omdat het je wakker kan houden.
 • Alcohol Hoewel het u kan helpen in slaap te vallen, vermindert het doorgaans de slaapkwaliteit en kan het later in de nacht ervoor zorgen dat u wakker wordt.
 • Zware maaltijden Grote of rijke maaltijden laat op de avond kunnen leiden tot ongemak en spijsverteringsproblemen, wat de slaap kan verstoren.
 • Pittig voedsel Kan brandend maagzuur en indigestie veroorzaken, wat niet bevorderlijk is voor een goede nachtrust.
 • Suikerhoudende voedingsmiddelen en eenvoudige koolhydraten Kan leiden tot een piek in de bloedsuikerspiegel, wat mogelijk waakzaamheid veroorzaakt.

Goede slaaphygiëne

Focussen op wat je eet en drinkt is slechts één manier om een ​​goede slaaphygiëne te bevorderen, zegt Ordovas. Routine is de sleutel, of het nu een slaperige meisjesmocktail is of niet. Sommige dingen die Ordovas aanbeveelt zijn onder meer:

 • Regelmatig slaapschema Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden, helpt bij het reguleren van de interne klok van uw lichaam en kan u helpen in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen.
 • Slaapomgeving Een rustige, donkere en koele omgeving kan een goede slaap bevorderen. Overweeg het gebruik van oordopjes, een ventilator of een witte-ruismachine om storende geluiden te blokkeren.
 • Beperkte schermtijd Blootstelling aan het blauwe licht van telefoons, tablets en computers kan de melatonineproductie verstoren. Het is raadzaam om de schermtijd minimaal een uur voor het slapengaan te verminderen.
 • Fysieke activiteit Regelmatige fysieke activiteit kan je helpen sneller in slaap te vallen en te genieten van een diepere slaap, hoewel het het beste is om niet te vlak voor het slapengaan te sporten.
 • Stress management Stress is een veel voorkomende oorzaak van slaapproblemen. Technieken zoals meditatie, diepe ademhaling en progressieve spierontspanning kunnen stress verlichten en u helpen in slaap te vallen.
 • Vermijd dutjes Als u moeite heeft om in slaap te vallen, vermijd dan dutjes, vooral ’s middags.
 • Routine vóór het slapengaan Voer elke avond voor het slapengaan dezelfde rituelen uit om uw lichaam te laten weten dat het tijd is om tot rust te komen en te gaan slapen.

Het komt neer op

Of je nu wel of niet elke avond voor het slapengaan een slaperige meisjesmocktail probeert, je moet een goede slaaphygiëne in acht nemen en slaap beschouwen als een van de drie belangrijkste pijlers van een goede gezondheid, samen met goed eten en voldoende bewegen, zegt St-Onge.

“Alle drie versterken elkaar”, zegt St-Onge. “Wat u overdag eet, heeft invloed op uw slaap, wat van invloed is op uw vermogen om een ​​gezond dieet te kiezen en lichamelijke activiteit uit te oefenen; en of u overdag beweegt, heeft invloed op uw vermogen om in slaap te vallen en een goede nachtrust te krijgen, wat van invloed is op uw voedingskeuzes en activiteiten de volgende dag.

Vergelijkbare berichten