Hoe behandel je Prurigo Nodularis?

Hoe behandel je Prurigo Nodularis?

De belangrijkste behandelingskeuzes voor prurigo nodularis zijn:

 • Topische corticosteroïden
 • Niet-steroïde actuele medicatie
 • Antihistaminica
 • Steroïde injecties
 • Fototherapie
 • Systemische therapieën zoals injecteerbare biologische geneesmiddelen
 • Cryochirurgie (procedures waarbij extreme kou wordt gebruikt om ongewenst weefsel te vernietigen)
 • Antidepressiva

Topische corticosteroïden Een pijler van de behandeling van prurigo nodularis. “Deze kunnen zeer effectief zijn bij het verminderen van jeuk en kunnen zelfs helpen om sommige knobbeltjes zelf weg te nemen”, zegt Cohen.

Medische tape gecoat met een corticosteroïde kan jeuk verlichten, dienen als een beschermende barrière om krassen te voorkomen en helpen bultjes af te vlakken, volgens de AAD.

Maar lokale steroïden zijn geen langdurige behandeling: ze kunnen slechts ongeveer twee weken per keer worden gebruikt omdat ze de huid kunnen verdunnen of verkleuren, zegt Cohen.

Niet-steroïde actuele medicatie Topische calcineurineremmers (TCI’s) kunnen helpen bij symptomen van prurigo nodularis, zegt Cohen. Andere medicijnen in deze groep zijn pimecrolimus (Elidel) en tacrolimus (Protopic). Dermatologen kunnen ook een vitamine D-derivaat voorschrijven, calciprotrieen (Dovonex).

Antihistaminica Niet-sederende antihistaminica voor overdag en kalmerende antihistaminica voor het slapengaan kunnen de jeuk van prurigo nodularis kalmeren, volgens StatPearls.

Steroïde injecties “Mensen die een paar erg vervelende plekken hebben die niet goed reageren op lokale therapie, reageren soms wel op steroïde-injectie in de laesie”, zegt Cohen. “Dit kan meerdere keren worden gedaan, meestal een keer per maand, en dat kan echt helpen.”

Fototherapie Blootstelling aan ultraviolet (UV) licht kan een volgende stap zijn voor mensen met prurigo nodularis wanneer lokale therapieën niet genoeg doen om ontstekingen en jeuk te beheersen.

“Mensen met prurigo nodularis die aan fototherapie doen, worden blootgesteld aan UV-licht in een zeer gecontroleerde omgeving op kantoor; het is niet alsof je naar een zonnebank gaat”, zegt Cohen. “Het is een UV-licht van medische kwaliteit dat zeer specifiek, effectief en goed verdragen wordt.”

Een uitdaging met fototherapie is dat het herhaalde bezoeken vereist. Patiënten krijgen het volgens de AAD meestal twee tot drie keer per week gedurende enkele weken.

Systemische therapieën Als fototherapie en topicals de symptomen niet voldoende verlichten, kunnen artsen zich wenden tot systemische therapieën, volgens de AAD. Onder de keuzes:

 • dupilumab Dupilumab (Dupixent)-injectie is de eerste en enige prurigo nodularis-behandeling die is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Het is een biologisch medicijn dat wordt toegediend via subcutane (onder de huid) injectie: meestal wordt een dosis van 300 milligram toegediend via een voorgevulde spuit of voorgevulde pen om de twee weken na een eerste “oplaaddosis”. In klinische onderzoeken, zoals een die in het tijdschrift wordt gerapporteerd Natuurgeneeskunde, resulteerde het medicijn in significante verbeteringen in jeuk en in het verminderen of verwijderen van knobbeltjes. Cohen noemt het medicijn ‘nieuw en zeer effectief’.
 • Nemolizumab Hoewel de FDA dit monoklonale antilichaam voor prurigo nodularis nog niet heeft goedgekeurd, is onderzoek gepubliceerd in de Het New England Journal of Medicine heeft aangetoond dat de medicatie effectief is, maar wordt geassocieerd met gastro-intestinale bijwerkingen.
 • Immunosuppressiva Medicijnen zoals methotrexaat of ciclosporine kunnen het immuunsysteem afstompen om ontstekingen te verminderen en jeuk te helpen, maar ze kunnen ook ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Thalidomide en lenalidomide zijn immunomodulatoren (medicijnen die het immuunsysteem beïnvloeden) die soms worden gebruikt om prurigo nodularis te behandelen, volgens StatPearls.

Cryochirurgie Deze behandeling kan worden gebruikt als anderen niet helpen met de jeuk en pijn van prurigo nodularis, zegt de AAD. Maar het is vaak geen eerste of tweede optie bij mensen met een donkere huid, omdat het merkbare lichte vlekken, littekens of beide kan veroorzaken.

Antidepressiva Volgens de AAD kunnen antidepressiva de jeuk helpen verlichten.

Wat betreft natuurlijke of aanvullende therapieën voor prurigo nodularis, is bewezen dat geen enkele helpt, zegt Cohen. “Sommige mensen hebben remedies zoals appelciderazijn geprobeerd, maar dat is niet echt iets dat goed is onderzocht”, zegt hij.

Vergelijkbare berichten