Wat is tatoeage verwijderen?

Mannen met diabetes hebben meer kans op complicaties zoals een beroerte

Mannen lopen een groter risico dan vrouwen op ernstige gezondheidscomplicaties van zowel type 1- als type 2-diabetes, blijkt uit een langetermijnstudie die op 16 mei werd gepubliceerd in het tijdschrift Tijdschrift voor Epidemiologie en Gemeenschapsgezondheid.

Mannen met diabetes hadden een tot 50 procent hoger risico op hartziekten en beroertes, been- en voetcomplicaties (waaronder gevoelloosheid die neuropathie wordt genoemd, en in extreme gevallen amputaties), niercomplicaties en diabetische retinopathie, zegt Emma Cox, een promovendus bij het Charles Perkins Centre aan de Universiteit van Sydney en co-auteur van de studie.

“Het aantal complicaties nam toe met de duur van de diabetes, maar de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bleef consistent. Dit onderstreept de noodzaak van screening op complicaties en preventiestrategieën vanaf het moment dat de diabetesdiagnose wordt gesteld”, zegt Cox.

Er wordt geschat dat ongeveer 38 miljoen mensen in de Verenigde Staten diabetes hebben, wat 11,6 procent van de bevolking is. Het percentage mannen en vrouwen met zowel gediagnosticeerde als niet-gediagnosticeerde diabetes is vrijwel hetzelfde: 20 miljoen mannen vergeleken met 18 miljoen vrouwen.

Studie volgde 25.000 mensen gedurende 10 jaar om diabetescomplicaties op te sporen

Om de prevalentie van diabetescomplicaties en hoe dit verband houdt met geslacht te onderzoeken, gebruikten onderzoekers enquêtereacties uit de Australian 45 and Up Study, een groot prospectief onderzoek onder meer dan 250.000 mensen van 45 jaar en ouder in New South Wales. Door respondenten aan hun medische dossiers te koppelen, stellen de onderzoekers vast dat ongeveer 10 procent van de deelnemers diabetes type 1 of type 2 had.

Gedurende een periode van 10 jaar volgden onderzoekers proefpersonen met diabetes om te zien of zij een van de belangrijkste gezondheidsproblemen ontwikkelden die verband hielden met de aandoening, waaronder hartaandoeningen, oogproblemen zoals cataract en diabetische retinopathie, zenuwbeschadiging, kleine of grote amputaties, en nierproblemen.

Mannen met diabetes hadden meer dan 50 procent meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan vrouwen

Na correctie voor leeftijd ontdekten onderzoekers dat mannen 51 procent meer kans hadden op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan vrouwen, 47 procent meer kans hadden op been- en voetcomplicaties, 55 procent meer kans op niercomplicaties en 14 procent meer kans op diabetische retinopathie.

Bij zowel mannen als vrouwen steeg het risico op complicaties afhankelijk van het aantal jaren dat ze met diabetes leefden, maar het risico voor mannen bleef hoger.

“Hoewel het aantal complicaties onder vrouwen iets lager ligt, is het nog steeds belangrijk op te merken dat het aantal complicaties bij beide geslachten zeer hoog is”, zegt de hoofdauteur, Alice Gibson, PhD, een onderzoeker aan het Charles Perkins Center.

Deze cijfers weerspiegelen ook alleen degenen zonder complicaties aan het begin van het onderzoek, en houden geen rekening met mensen die reeds bestaande complicaties of meerdere complicaties hadden. Dat betekent dat de totale last van complicaties bij mensen met diabetes waarschijnlijk veel hoger is dan wat uit deze studie bleek, voegt dr. Gibson toe.

Er is geïndividualiseerde, uitgebreide zorg nodig voor mensen met diabetes

“De grootste conclusie is dat diabetes het risico op complicaties aanzienlijk verhoogt, en dat we, om het risico op micro- en macrovasculaire complicaties te verminderen, geïndividualiseerde en alomvattende zorg nodig hebben”, zegt Marilyn Tan, MD, universitair hoofddocent geneeskunde en endocrinoloog aan Stanford. Gezondheidszorg in Californië die niet bij het onderzoek betrokken was.

De studie constateerde vrij aanzienlijke verschillen tussen mannen en vrouwen in het risico op diabetescomplicaties, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat sommige belangrijke risicofactoren niet in het onderzoek zijn opgenomen, zegt dr. Tan.

“Van cruciaal belang is dat in deze studie geen rekening is gehouden met de glycemische controle, lipidencontrole, bloeddrukcontrole en het gebruik van medicijnen, inclusief medicijnen die het cardiovasculaire risico kunnen verhogen of verlagen”, zegt ze.

De auteurs erkenden dat deze ontbrekende factoren een beperking van het onderzoek zijn, evenals het weglaten van mensen met een voorgeschiedenis van complicaties.

De bevindingen zijn ook beperkt vanwege het soort data dat wordt gebruikt, zegt Tan. Veel complicaties van diabetes komen tot uiting op manieren die niet noodzakelijkerwijs voorkomen in ziekenhuisopnameclaims, en deze studie zou die over het hoofd zien, zegt ze.

Het is minder waarschijnlijk dat mannen medicijnen nemen of regelmatig een gezondheidscontrole ondergaan

De auteurs bieden een paar theorieën over waarom de risico's voor mannen en vrouwen verschillend zijn. Om te beginnen hadden de mannen in het onderzoek in dit onderzoek ongeveer 50 procent meer kans op een reeds bestaande hartziekte, zegt Gibson.

Het is waarschijnlijk dat de mannen in de Verenigde Staten vergelijkbare verhoogde risico's zouden hebben, zegt Gibson.

Mannen in beide landen zullen minder snel hun levensstijl veranderen, preventieve medicijnen nemen of gezondheidscontroles ondergaan om hun risico's te verminderen, zegt ze.

“Studies uit beide landen hebben aangetoond dat mannen een grotere kans hebben op hoge bloeddruk en cholesterol, een slechte diabetescontrole, overgewicht en roken, wat bekende risicofactoren zijn voor complicaties van diabetes”, zegt Gibson.

Er zijn ook beschermende factoren bij vrouwen, zoals borstvoeding en het gebruik van hormoonsubstitutietherapie, die mogelijk hebben bijgedragen aan de sekseverschillen, zegt Gibson.

Vergelijkbare berichten