Welke collageenbronnen moet je proberen?

Welke collageenbronnen moet je proberen?

Misschien zie je iemand het in hun koffie roeren. Of nippend aan een bruinachtige vloeibare middag (en nee, het is geen koffie). Of capsules innemen samen met andere ochtendvitamines. Het is collageen – en het is een van de meest bruisende ingrediënten in huidverzorging.

“Collageen is een overvloedig eiwit dat van nature in het lichaam voorkomt en kan worden gevonden in de botten, spieren, organen en huid”, zegt Marisa Garshick, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog in New York City en een assistent-klinisch professor in dermatologie bij NewYork-Presbyterian en Weill Cornell Medical Center.

Als het op je huid aankomt, is collageen wat het glad, mollig en veerkrachtig maakt. Hoe meer collageen in je gezicht, hoe minder rimpels je hebt. Er zijn minstens 28 verschillende soorten collageen, met collageen type 1 en 3 in de huid, zoals een artikel gepubliceerd in april 2020 in Mariene medicijnen dat is genoteerd.

“Je huid begint collageen te verliezen vanaf je twintigste”, zegt dr. Garshick. De zichtbare effecten van dat verlies kunnen zichtbaar worden wanneer fijne lijntjes later in de dertig beginnen te verschijnen, maar het gebeurt. UV-blootstelling door de zon en schade door vrije radicalen, die optreedt als gevolg van blootstelling aan het milieu, zoals luchtverontreiniging, zijn twee primaire factoren die collageen verzwakken en leiden tot de afbraak ervan.

Vergelijkbare berichten