Wat heeft mij gebeten?  Zoek deze 13 insectenbeten

Wat heeft mij gebeten? Zoek deze 13 insectenbeten

Een muggenbeet verschijnt als een jeukende, ronde rode of roze huidbult. Het is meestal een onschuldige insectenbeet, maar kan soms een ernstige ziekte veroorzaken, zoals het Zika-virus (vooral schadelijk bij zwangere vrouwen), het West-Nijlvirus, malaria of Eastern Equine Encephalitis (EEE). Voor de meeste mensen veroorzaakt Zika een korte, griepachtige ziekte. Maar pasgeborenen van zwangere vrouwen die besmet zijn met Zika hebben een alarmerend aantal microcefalie-geboorteafwijkingen. Bekijk de Zika-reisinformatiepagina van de CDC voor meer informatie over reiswaarschuwingen en -adviezen.

Voor 2019 (het meest recente jaar waarvoor gegevens beschikbaar zijn) werden volgens de CDC in totaal 958 gevallen van het West-Nijlvirus gemeld in 47 staten in de Verenigde Staten. Symptomen verschijnen 2 tot 14 dagen na de beet en kunnen hoofdpijn, pijn in het lichaam, koorts, braken, diarree en huiduitslag omvatten. Mensen met een ernstigere West-Nijl-infectie kunnen meningitis of encefalitis ontwikkelen en symptomen hebben zoals nekstijfheid, ernstige hoofdpijn, desoriëntatie, hoge koorts en convulsies.

De beet van een met een parasiet geïnfecteerde mug kan malaria veroorzaken, een zeldzame gebeurtenis in de Verenigde Staten, met slechts ongeveer 2.000 gevallen die elk jaar in het land worden gediagnosticeerd (en de meerderheid van de mensen die onlangs naar delen van de wereld zijn gereisd waar malaria wordt overgedragen). komt vaker voor), volgens CDC-gegevens. Symptomen zijn vergelijkbaar met griep en kunnen koorts, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en braken omvatten vanaf 10 dagen tot vier weken na de beet. Malaria is ernstig, maar volgens de CDC is het goed om te weten dat het te voorkomen en te behandelen is.

Gevallen van EEA zijn zeldzaam maar dodelijk. Van de mensen die besmet zijn met EEA overleeft 30 procent het niet, en velen die wel neurologische problemen krijgen. Volgens de CDC waren er medio december 2019 38 gevallen gemeld voor het jaar in de Verenigde Staten, waaronder 15 personen die stierven aan de aandoening. Maar de cijfers zijn zorgwekkend gezien het feit dat ze zijn gestegen ten opzichte van de gebruikelijke zeven gevallen die jaarlijks worden gemeld, volgens CDC-gegevens. De meeste gevallen zijn gemeld in het noordoosten.

Een andere opkomende zorg is een soort mug die net in Florida is gevonden, genaamd Aedes scapularis. Eerder gevonden in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika, blijkt uit onderzoek dat de mug nu goed ingeburgerd is in Florida. De invasieve soort is gevonden in de provincies Broward en Miami-Dade, volgens een rapport dat in maart 2021 is gepubliceerd in de Tijdschrift voor medische entomologie. Het is onduidelijk of de Aedes scapularis muggen in Florida verspreiden alle soorten ziekten, maar elders is aangetoond dat ze sommige virussen verspreiden, waaronder het Venezolaanse paardenencefalitisvirus (VEEV) en het virus dat gele koorts veroorzaakt.

Vergelijkbare berichten