Potentieel giftige chemicaliën, PFAS genaamd, komen veel voor in cosmetica, blijkt uit onderzoek

Potentieel giftige chemicaliën, PFAS genaamd, komen veel voor in cosmetica, blijkt uit onderzoek

Een breed scala aan cosmetica dat in de Verenigde Staten en Canada verkrijgbaar is, bevat hoge niveaus van potentieel giftige chemicaliën, wat vragen oproept over de transparantie van bedrijven en federale regelgeving, evenals het belang van consumenteneducatie.

Voor de studie, die in juni 2021 werd gepubliceerd in Milieuwetenschap en -technologie Brieven, testten wetenschappers 231 cosmetische producten – waaronder concealers, oogmake-up, foundations, lipkleur en mascara – op fluor, een marker van polyfluoralkyl- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Over het algemeen had 52 procent van deze producten een hoog fluorgehalte, wat suggereert dat de cosmetica waarschijnlijk een hoog PFAS-gehalte bevat. PFAS zijn in verband gebracht met veel gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, obesitas, diabetes, onvruchtbaarheid en bepaalde vormen van kanker.

Sommige soorten make-up zijn hoger getest op niveaus van PFAS dan andere. Laboratoriumtests vonden een hoog fluorgehalte in 82 procent van de waterdichte mascara’s, 63 procent van de foundations en 62 procent van de vloeibare lipsticks.

De onderzoeksresultaten suggereren ook dat consumenten misschien niet weten of ze risico lopen op blootstelling. Over het algemeen had slechts 8 procent van de cosmetica waarvan werd vastgesteld dat ze PFAS bevatten in laboratoriumtests, ingrediënten die deze chemicaliën bevatten, vermeld als ingrediënten op het etiket.

Vergelijkbare berichten