Wegovy helpt mensen af ​​te vallen en op gewicht te blijven, zo blijkt uit onderzoek

Wegovy helpt mensen af ​​te vallen en op gewicht te blijven, zo blijkt uit onderzoek

Volwassenen die overgewicht hadden of zwaarlijvig waren en Wegovy (semaglutide) gebruikten, verloren na vier jaar gemiddeld 10 procent van hun lichaamsgewicht en bijna 7,5 cm van hun taille, zo blijkt uit bevindingen die op 13 mei in Natuurgeneeskunde en dezelfde dag gepresenteerd op het Europese Congres over Obesitas (ECO) van dit jaar in Venetië, Italië.

Betekenisvol gewichtsverlies werd bereikt door mannen en vrouwen van alle rassen, leeftijden en lichaamsgroottes, in alle regio’s, met een lager aantal ernstige bijwerkingen vergeleken met placebo, aldus de auteurs.

“Onze analyse toonde aan dat iedereen een goede reactie op gewichtsverlies kan hebben”, zegt hoofdauteur Donna Ryan, MD, professor en uitvoerend directeur voor klinisch onderzoek aan het Pennington Biomedical Research Center in New Orleans. “Er waren geen groepen die niet reageerden.”

Mensen verliezen niet voor onbepaalde tijd gewicht met Wegovy, maar ze blijven op gewicht

De resultaten toonden ook aan dat semaglutide een betekenisvol gewichtsverlies kan bereiken dat na ongeveer een jaar afvlakt en stabiel blijft, zegt Harlan Krumholz, MD, hoogleraar geneeskunde aan de Yale University en een cardioloog aan Yale Medicine in New Haven, Connecticut, die dat niet was. betrokken bij de studie.

“Bij veel strategieën om zwaarlijvigheid te behandelen, gaat de vroege winst vaak in de loop van de tijd verloren. Deze studie toont aan dat het effect aanhield bij een breed spectrum van deelnemers. Belangrijk is dat het gewichtsverlies in de loop van de tijd niet doorzet, waardoor mensen ondergewicht krijgen”, zegt Dr. Krumholz.

Veel patiënten maken zich zorgen wanneer het gewichtsverlies plateaus bereikt, maar dit is een universeel fenomeen dat wordt waargenomen bij alle interventies voor gewichtsverlies en treedt op na zes maanden tot een jaar, zegt Sun Kim, MD, universitair hoofddocent endocrinologie en endocrinoloog bij Stanford Health in Palo Alto. , Californië, die niet bij het proces betrokken was.

“Het goede nieuws is dat het gewichtsverlies vier jaar lang lijkt aan te houden”, zegt dr. Kim.

Oorspronkelijke proef was ontworpen om te kijken naar de impact van Wegovy op hartziekten, niet naar gewichtsverlies

De proef was bedoeld om te onderzoeken hoe semaglutide het risico op ernstige hartgebeurtenissen zoals een hartaanval en beroerte beïnvloedde bij mensen met een reeds bestaande hartaandoening.

Deelnemers hadden een BMI van 27 of hoger, waren 45 jaar of ouder en 72 procent was man. Na willekeurig verdeeld te zijn, nam de ene groep een dosis van 2,4 milligram (mg) Wegovy en de andere groep nam een ​​placebo gedurende gemiddeld 40 maanden.

Uit bevindingen gepubliceerd in november 2023 bleek dat volwassenen met overgewicht of obesitas, maar geen diabetes, na meer dan drie jaar semaglutide te hebben ingenomen, een 20 procent lager risico hadden op een hartaanval, beroerte of overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.

Deze nieuwe analyse gebruikte gegevens uit dat onderzoek om het gewichtsverlies bij die deelnemers over een periode van vier jaar te bekijken. Het feit dat het gemiddelde gewichtsverlies ongeveer 10 procent bedroeg – ook al was de proef niet bedoeld om gewichtsverlies aan te pakken – is indrukwekkend, zegt Kim.

“Hoewel er enkele kleine verschillen waren, trad gewichtsverlies op in alle subgroepen”, zegt ze.

Meer dan de helft van de mensen die Wegovy gebruikten, daalde na twee jaar minstens één BMI-categorie, vergeleken met 16 procent die placebo kreeg. Ongeveer 12 procent bereikte een gezonde BMI van 25 of minder, vergeleken met 1 procent in de placebogroep.

Moeten mensen die een gezond gewicht bereiken Wegovy of een andere GLP-1 blijven gebruiken?

In de meeste gevallen moeten mensen een GLP-1-medicijn blijven gebruiken, zegt Kim. “Het is aangetoond dat het stopzetten van medicijnen zoals semaglutide leidt tot gewichtstoename, wat ook een universele bevinding is bij interventies voor gewichtsverlies”, zegt ze.

Er zijn enkele uitzonderingen, maar dit zijn mensen die hun vroegere levensstijl aanzienlijk veranderen, zegt Kim.

“Sommige patiënten kunnen na het gewichtsverlies meer bewegen, wat kan helpen het gewichtsverlies te behouden na het stoppen van de medicatie. Het is belangrijk om te onthouden dat het handhaven van gewichtsverlies een actief en niet een passief proces is, zegt ze.

De bijwerkingen van Wegovy verdwijnen doorgaans nadat een constante dosis is bereikt

Er waren tijdens de proef geen onverwachte veiligheidsproblemen met semaglutide. Het percentage deelnemers met ernstige bijwerkingen was lager in de Wegovy-groep dan in de placebogroep (33 procent versus 36 procent), voornamelijk veroorzaakt door verschillen in hartaandoeningen.

Het medicijn werd over het algemeen verdragen, maar twee keer zoveel mensen die Wegovy gebruikten, stopten met de behandeling, vergeleken met degenen die de placebo kregen (16,6 procent versus 8,2 procent), merkt Kim op.

Dat was voornamelijk te wijten aan gastro-intestinale bijwerkingen van Wegovy, waaronder misselijkheid en diarree, die optraden tijdens de periode van twintig weken waarin de dosering geleidelijk werd verhoogd. Deze bijwerkingen hielden niet aan nadat de einddosering was bereikt, zegt Ryan.

Belangrijk is dat semaglutide niet leidde tot een verhoogd aantal pancreatitis. Maar het aantal gevallen van cholelithiasis (stenen in de galblaas) was hoger in de semaglutidegroep.

Wegovy verbeterde de hartgezondheid, onafhankelijk van gewichtsverlies

In een ander onderzoek dat tijdens de bijeenkomst als poster werd gepresenteerd, werd gekeken of de cardiovasculaire voordelen van Wegovy verband hielden met het startgewicht of de hoeveelheid verloren gewicht.

Onderzoekers ontdekten dat Wegovy cardiovasculaire voordelen opleverde, ongeacht het startgewicht van de deelnemers of de hoeveelheid gewicht die ze verloren.

Dit suggereert dat Wegovy de gezondheid van het hart kan verbeteren, zelfs voor mensen met matig overgewicht, of voor degenen die een bescheiden hoeveelheid gewicht verliezen, zei onderzoeksleider John Deanfield, hoogleraar cardiologie aan het University College London, in een persbericht.

Dat doet onderzoekers denken dat het medicijn andere acties heeft die het cardiovasculaire risico verlagen dan het verminderen van ongezond lichaamsvet, waaronder mogelijk positieve effecten op de bloedsuikerspiegel, bloeddruk of ontstekingen, evenals directe effecten op de hartspier en bloedvaten, of een combinatie daarvan. van een of meer hiervan, zegt Deanfield.

“Dit gaat niet om het uiterlijk, maar om het bevorderen van de gezondheid”, zegt Krumholz.

Vergelijkbare berichten