10 dingen die u wel en niet moet doen om littekens te voorkomen

10 dingen die u wel en niet moet doen om littekens te voorkomen

1. Houd de wond schoon

Een gebroken huid door een wond verhoogt het risico op infectie door ziektekiemen, volgens de National Library of Medicine. Het zal in fasen genezen en dermatologen raden aan om de wond gedurende het hele proces schoon te houden.

“Onmiddellijk nadat een wond is ontstaan, moet deze schoon worden gehouden”, zegt Dr. Salyards. Je eerste instinct kan zijn om een ​​fles waterstofperoxide of een ander antisepticum te pakken, maar ze zegt dat dit littekens zelfs kan verergeren. “Waterstofperoxide kan de ontsteking en vernietiging van de genezende huid verhogen, waardoor littekens toenemen”, legt ze uit. Antiseptica zoals ontsmettingsalcohol en waterstofperoxide kunnen huidweefsel doden en mogen niet worden gebruikt om wonden schoon te maken, volgens een recensie gepubliceerd in 2019 in Plastische en reconstructieve chirurgie Global Open.

Dr. Brauer stelt voor om door te gaan met het reinigen van de wond totdat deze volledig is genezen. Denk er niet te lang over na – de AAD raadt aan om wonden schoon te houden met milde zeep en water. De Cleveland Clinic zegt ook dat zeep en water de juiste keuze zijn, eraan toevoegend dat je eerst je handen moet wassen en drogen.

2. Wacht niet te lang om hechtingen te krijgen

Medische interventie is niet altijd nodig om wonden te laten genezen, maar afhankelijk van de ernst van uw wond, kunt u baat hebben bij het krijgen van hechtingen. Littekens vormen zich nadat de wond is genezen en het krijgen van hechtingen kan helpen de wond sneller te sluiten en te genezen. Ze kunnen ook helpen het uiterlijk van littekens te minimaliseren, volgens de AAD.

Misschien wilt u wachten om te zien of diepe snijwonden vanzelf verbeteren voordat u hechtingen krijgt, maar dermatologen raden dit af. “Als hechtingen nodig zijn, moeten ze zo snel mogelijk worden genaaid wanneer de verwonding nieuw is”, zegt Aanand N. Geria, MD, een gecertificeerde dermatoloog en oprichter van Geria Dermatology in Rutherford, New Jersey. “Als er te veel tijd verstrijkt, kunnen ziektekiemen of bacteriën zich ophopen in de wond en kan een dermatoloog ervoor kiezen om niet te hechten vanwege het risico op infectie.”

Als u niet zeker weet of u hechtingen nodig heeft, stelt dr. Geria voor om onmiddellijk een arts te raadplegen voor verdere evaluatie.

3. Houd de wond vochtig

Houd de wond na het schoonmaken vochtig om littekens te voorkomen, zegt Brauer. “Over het algemeen zal elk verzachtend middel zoals vaseline de vorming van korstjes vertragen”, zegt hij. Volgens een eerder overzicht resulteert het vochtig houden van wonden in minder littekenvorming, vergeleken met behandeling in droge omgevingen. Er is veel onderzoek gedaan naar natte, vochtige en droge genezing van littekenvorming, en natte of vochtige genezing heeft de snelste genezing en de minste hoeveelheid littekens opgeleverd, volgens een recensie in de Internationaal tijdschrift voor ontstekingen.

“Bevochtig met vaseline en dek af met een verband”, beveelt Salyards aan. “Dit moet worden voortgezet totdat de open wond volledig is genezen met nieuwe huid of totdat de hechtingen zijn verwijderd.”

4. Kies niet aan de wond

Over het algemeen raden dermatologen aan om onder geen enkele omstandigheid aan uw huid te peuteren. Of het nu gaat om een ​​actieve uitbraak of een verse wond, eraan plukken lijkt de zaken alleen maar erger te maken. Het kan acne en littekens verergeren, volgens de AAD.

Naast het plukken, moet u zich onthouden van krabben of manipuleren van wonden of nieuw gevormde korstjes. “Plukken aan wonden tijdens het genezingsproces leidt tot meer ontstekingen en littekens”, zegt Salyards. Het kan ook het risico op infectie door bacteriën op uw handen vergroten.

Sommige mensen met dermatillomanie plukken dwangmatig aan hun huid, maar volgens de Cleveland Clinic kan dit leiden tot letsel, infectie en littekens. Door aan je huid te pulken, kunnen oude wonden weer opengaan, wat uiteindelijk hun genezing vertraagt.

Laat je huid dus op natuurlijke wijze herstellen. Raak wonden alleen aan met schone handen en alleen wanneer u ze moet reinigen en bevochtigen of hun verband moet vervangen.

5. Gebruik wel een wondverband

Een wondverband komt in direct contact met de wond. Het helpt de wond te beschermen, vochtig te houden en blootstelling aan de omgeving te voorkomen. Verbanden zoals verband en gaas helpen de wond schoon te houden en moeten volgens de Mayo Clinic vaak worden vervangen. Sommige verbanden verwijderen wonddrainage en dood weefsel wanneer ze worden vervangen, volgens de National Library of Medicine.

“Houd wonden bedekt met een verband met een niet-klevend oppervlak”, beveelt Brauer aan. “Stel de wond niet bloot aan lucht en laat hem niet uitdrogen.” Verbanden kunnen echter een lijm of kleefmiddel gebruiken om aan de omliggende huid te hechten.

Het dragen van een wondverband heeft ook het voordeel dat er druk op de wond wordt uitgeoefend, volgens de AAD, die druktherapie aanbeveelt voor het verminderen en voorkomen van littekens.

6. Sla de zonbescherming niet over

Idealiter zou iedereen dagelijks zonnebrandcrème moeten dragen. Het beschermt volgens de Skin Cancer Foundation tegen huidkanker en schade door de zon. Als je te maken hebt met een recente wond en de mogelijke littekens wilt verminderen, zeggen dermatologen dat je bescherming tegen de zon nog serieuzer moet nemen.

“Dagelijks SPF 30 of hoger dragen en elke twee uur opnieuw aanbrengen terwijl je buiten bent, is de algemene aanbeveling”, zegt Salyards. “Het gebruik van zonnebrandcrème kan effectief zijn bij het voorkomen van littekens.” Brauer stelt voor om nog een stap verder te gaan en het gebied helemaal uit het zonlicht te houden.

In wezen kan het beschermen van uw litteken tegen de zon ervoor zorgen dat het sneller vervaagt. Als je ooit een kleurtje hebt gekregen, ben je bekend met het proces waarbij zonlicht de huid donkerder doet lijken, en littekens vormen hierop geen uitzondering. Volgens een eerdere recensie verminderde bescherming tegen ultraviolette (UV) stralen littekenhyperpigmentatie door een pigment dat melanine wordt genoemd en dat wordt geproduceerd.

De AAD raadt aan om voor dagelijks gebruik een breedspectrum en waterbestendige zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger te kiezen. Andere manieren om de huid tegen schadelijke UV-stralen te beschermen, zijn onder meer schaduw zoeken, zonbeschermende kleding dragen en zonnebanken binnenshuis vermijden.

7. Gebruik siliconen littekenvellen

Hoewel vaseline en vitamine E niet bewezen effectief zijn in het verminderen van littekens, hebben siliconen littekengels en gelvellen volgens de National Library of Medicine dat wel. Andere opties kunnen nog steeds nuttig zijn om een ​​open wond vochtig te houden, maar de dermatologen die we spraken, raden aan om over te schakelen op siliconenvellen om littekens te voorkomen zodra de wond genezen is.

“Siliconen littekenvellen kunnen nieuwe littekens helpen voorkomen of verbeteren als ze direct na een blessure worden gebruikt”, zegt Geria, eraan toevoegend dat het belangrijk is om ze te gebruiken tijdens het eerste jaar dat een litteken aanwezig is. Daarna zijn ze mogelijk niet zo effectief. Verspil dus geen tijd.

De effectiviteit van siliconengel en gelvellen is niets nieuws. Volgens een eerdere review blijven ze de eerstelijnsbehandeling van de voorkeur voor littekenbeheer onder zorgprofessionals. Een meta-analyse gepubliceerd in 2020 in Internationaal wonddagboek suggereert dat siliconengel de littekenpigmentatie en -hoogte aanzienlijk vermindert, waarbij vellen net zo effectief zijn.

“Siliconen littekengels of -vellen moeten over de wond worden gebruikt zodra deze is genezen, omdat is aangetoond dat het effectief is bij het voorkomen van littekens”, zegt Salyards. “Bij regelmatig gebruik gedurende 2 tot 3 maanden is aangetoond dat siliconen effectief zijn bij het voorkomen en verbeteren van het uiterlijk van littekens.”

8. Overbelast het gebied niet

Als je een nieuw litteken hebt, probeer het gebied dan niet te veel te verplaatsen, volgens de Cleveland Clinic. ‘Blijf stil staan,’ zegt Geria. “Wanneer een litteken beweegt, verandert het zijn vorming en verandert het in een dikker of breder litteken”, legt hij uit. “Doe je best om de wond te laten genezen door het gebied niet te overbelasten.”

Wat u in plaats daarvan kunt doen, is het litteken zachtjes masseren. “Voorzichtig masseren in een vroeg stadium kan de genezing enorm beïnvloeden, vooral tijdens het eerste jaar”, zegt Geria, eraan toevoegend dat dit helpt om weefsel af te breken dat tot dikke littekens kan leiden. Er is meer onderzoek nodig, maar massagetherapie kan pijn verlichten en de littekendikte verminderen bij hypertrofische en brandwondenlittekens, volgens een recensie gepubliceerd in 2020 in de Journal of alternatieve en complementaire geneeskunde.

9. Wees op uw hoede voor littekencrèmes en actuele producten

Denk twee keer na voordat u naar de best verkochte littekencrèmes grijpt. Sommige dermatologen zijn sceptisch over de vraag of ze de moeite waard zijn. “Niet alle littekencrèmes zijn gelijk gemaakt”, zegt Salyards. Haar aanbeveling is over het algemeen om siliconenvellen te gebruiken in plaats van littekencrèmes.

Als je een littekencrème wilt gebruiken, kies er dan een met siliconengel. Volgens een onderzoek dat in 2020 in 2020 is gepubliceerd, is aangetoond dat siliconengel en siliconen littekenvellen even effectief zijn Plastische en reconstructieve chirurgie Global Open. Beide verbeteren de littekenuitkomsten aanzienlijk, terwijl het bewijs voor andere actuele littekenbehandelingen ontbreekt, volgens een recensie gepubliceerd in 2020 in dermatologische chirurgie.

10. Heb geen onrealistische verwachtingen

Wonden hebben tijd nodig om te genezen en eventuele resulterende littekens hebben tijd nodig om te vervagen. Je zult geduld moeten hebben en realistische verwachtingen moeten hebben over hoe je littekens eruit zullen zien en mogelijk zullen verbeteren.

Zelfs als je alles goed doet – houd je wonden schoon en vochtig, gebruik siliconen littekenvellen, draag zonnebrandcrème, enzovoort – sommige factoren heb je niet in de hand. Sommige mensen zijn meer vatbaar voor keloïde littekens, zoals mensen met een donkere huidskleur, volgens een recensie.

Het is ook onwaarschijnlijk dat een litteken volledig zal verdwijnen. Littekens zijn permanent, hoewel sommige na verloop van tijd vervagen. Als je last hebt van je littekens, kunnen sommige behandelingen ervoor zorgen dat ze minder zichtbaar worden.

Behandeling krijgen voor littekens

Het voorkomen van wonden is de beste manier om littekens te voorkomen, maar het verzorgen van actieve wonden is het op één na beste. Houd je wond schoon en vochtig door hem te wassen met warm water en zeep en door wondverbanden zoals gaas te gebruiken. Zodra de kapotte huid is genezen, verwissel je verbanden voor littekenvellen met siliconengel, de gouden standaard voor het minimaliseren van nieuwe littekens. Bij consistent gebruik kunt u binnen een paar maanden verbeteringen verwachten.

Na verloop van tijd vervagen littekens vanzelf. Toch gaan keloïde littekens niet weg. Afhankelijk van het type litteken kunnen behandelingen bij een dermatoloog helpen. Volgens John Hopkins Medicine zijn de volgende littekenbehandelingen beschikbaar:

  • Lasers
  • Dermabrasie
  • Chemische peelings
  • Collageen- of steroïde-injecties
  • Chirurgische revisie
  • Cryochirurgie
  • Huidtransplantaties

Praat met uw dermatoloog om de juiste littekenbehandeling voor u te bepalen.

Vergelijkbare berichten