Wat is tatoeage verwijderen?

Mollen: waar u op moet letten, wanneer u zich zorgen moet maken

  • Aangeboren moedervlekken. Wanneer een moedervlek bij de geboorte aanwezig is, wordt dit een aangeboren moedervlek of aangeboren naevus genoemd. Ongeveer 1 procent van de mensen heeft aangeboren moedervlekken en deze moedervlekken lopen mogelijk een verhoogd risico om huidkanker te worden.
  • Verworven moedervlekken. Verworven moedervlekken zijn verantwoordelijk voor de meeste moedervlekken en ontwikkelen zich meestal tijdens de kindertijd of vroege volwassenheid. Deze moedervlekken zijn meestal kleiner dan een kwart inch en worden vermoedelijk veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon. De meeste verworven moedervlekken zullen zich niet ontwikkelen tot huidkanker.
  • Atypische moedervlekken. Atypische moedervlekken (ook bekend als dysplastische naevi) zijn groter dan een potloodgum en hebben een onregelmatige vorm. Deze moedervlekken zijn meestal ongelijk van kleur, met een donkerbruin centrum. De randen van atypische moedervlekken kunnen onregelmatig zijn, met een lichtere of roodachtige kleur en oneffenheden of zwarte stippen rond de rand. Atypische moedervlekken komen vaak in families voor en lopen mogelijk een verhoogd risico om zich tot huidkanker te ontwikkelen.

Wanneer moet u uw arts raadplegen over een mol?

Het is belangrijk om uw arts of dermatoloog te raadplegen over een verdachte huidvlek, omdat dit een vroeg teken kan zijn van een kwaadaardig melanoom, een levensbedreigende vorm van huidkanker.

Vergelijkbare berichten