Waarom u uit de kast komt - en hoe u puistjes op uw probleemplekken kunt uitbannen

Waarom u uit de kast komt – en hoe u puistjes op uw probleemplekken kunt uitbannen

Wat is de wetenschappelijke definitie van acne?

Puistjes, mee-eters, whiteheads, puisten – noem ze hoe je wilt. Simpel gezegd: ze komen allemaal voort uit een ontsteking. “Acne is een chronische ontstekingsaandoening in de huid die wordt veroorzaakt door een combinatie van zijdezachte huidcellen in je poriën die olie blokkeren, de groei van bacteriën bevorderen en tot ontstekingen leiden”, zegt Joshua Zeichner, MD, directeur cosmetisch en klinisch onderzoek in de dermatologie in het Mount Sinai-ziekenhuis in New York City.

Waarom verschijnt acne op mijn huid?

Nee, acne is niet het resultaat van een “vuile” huid, merkt TeensHealth op.

Volgens MedlinePlus is de exacte oorzaak van acne zelfs niet bekend. “Hormonale schommelingen, voeding, cosmetisch gebruik en stress kunnen allemaal leiden tot acne”, zegt Dr. Zeichner.

Familiegeschiedenis speelt ook een rol. “De belangrijkste reden dat iemand acne heeft, is genetica”, zegt Amy Wechsler, MD, dermatoloog in een privépraktijk in New York City en auteur van De verbinding tussen geest en schoonheid. “Er zit veel willekeur in acne en het patroon ervan.”

VERWANT: De ultieme dieetgids voor stressmanagement

Acne voorkomen en behandelen per probleemgebied

Hoewel het onmogelijk is om de exacte reden van de puistjes te achterhalen, zijn er wel enkele aanwijzingen die je kunnen helpen bepalen wat er achter je puistjes zit – en hoe je er vanaf kunt komen.

1. Kin-, kaaklijn- en nekacne

“Hormonale acne leeft meestal in het onderste deel van het gezicht – de kin, kaaklijn en nek – en is eerder cystisch dan kleine mee-eters of whiteheads”, zegt Dr. Wechsler. In dit geval betekent ‘hormonaal’ niet ‘tiener’. “Acne bij volwassen vrouwen komt meestal voor op het onderste derde deel van het gezicht, de kaaklijn en de nek, en rond de mond”, zegt Zeichner.

Wat moeten we doen

Ontwikkel een huidverzorgingsroutine. “Stress leidt tot hormonale schommelingen die je olieproductie verhogen”, zegt Zeichner. “Als je een deadline of een toets op school nadert, kun je een uitbraak opmerken in de delen van je gezicht die de neiging hebben om de hoogste concentratie olieklieren te hebben – met name je T-zone, inclusief het voorhoofd, de neus en de kin .” Door voor jezelf te zorgen en een huidverzorgingsroutine te hebben, kun je weer wat controle krijgen. “Voor de meeste mensen betekent dat ’s ochtends een zachte reiniger, mogelijk een toner, en een vochtinbrengende crème met zonnebrandcrème”, zegt Wechsler.

Probeer acnemedicatie. Als het gaat om de behandeling van acne, kunnen vrij verkrijgbare producten helpen. “Zoek naar producten die ingrediënten bevatten zoals benzoylperoxide en salicylzuur, die acne-veroorzakende bacteriën doden”, zegt Zeichner.

“Het volledige gezicht moet worden behandeld om de puistjes die je ziet te verwijderen en om te voorkomen dat er op andere plekken nieuwe puistjes opduiken”, zegt hij. “Als je de neiging hebt om voornamelijk rode, boze puistjes te hebben, probeer dan benzoylperoxide. Als je de neiging hebt om meer mee-eters en whiteheads te hebben, kies dan voor salicylzuur, dat kan helpen de poriën te openen en overtollige olie van de huid te verwijderen. Als je een gecombineerde huid hebt, gebruik dan beide voor een optimaal resultaat.”

Zorg ervoor dat u niet te veel producten tegelijk op elkaar legt. Benzoylperoxide is erg uitdrogend (en kan ook vlekken op je kussensloop en handdoeken veroorzaken), dus je kunt overwegen om het te combineren met een vochtinbrengende crème. “Houd er rekening mee: als u producten blijft kopen, maar het gaat slechter en niet beter, kan het zijn dat u geïrriteerd raakt door de producten”, zegt Wechsler.

Heeft u last van hormonale acne? Maak een afspraak met een dermatoloog, die hormonale behandelingen zoals orale anticonceptiepillen en spironolacton kan voorschrijven, zegt Zeichner. Topisch is aangetoond dat voorgeschreven dapson bijzonder effectief is bij volwassen vrouwen, zegt hij.

2. Haarlijnacne

Acne langs de randen van uw gezicht – vooral rond de kruin van uw hoofd – kan het gevolg zijn van stylinggels en mousses die de poriën rond uw gezicht verstoppen. “Haarlijnacne kan zeker het gevolg zijn van een haarproduct, zweten of haaroliën”, zegt Wechsler.

Wat moeten we doen

Overdrijf de make-up niet. Concealer en foundation kunnen puistjes helpen verdoezelen, maar ze helpen ze niet altijd genezen. “Sommige mensen kopen concealer om hun acne te verdoezelen, niet wetende dat dit de acne erger zal maken”, zegt Wechsler. In plaats van te grijpen naar wat er in de uitverkoop is, raadt ze aan ervoor te zorgen dat alles wat op je gezicht terechtkomt niet-comedogeen is, wat betekent dat het de poriën niet verstopt en puistjes veroorzaakt.

Volgens de AAD worden deze producten vaak als zodanig geëtiketteerd, of kunnen ze een label bevatten met de tekst ‘verstoppen de poriën niet’. De AAD raadt ook af om make-up, make-upborstels en make-upapplicators te delen, omdat deze gewoonten ook het risico op puistjes kunnen vergroten.

En als je make-up gaat dragen, zorg er dan voor dat je deze afwast voordat je naar bed gaat. Schrob de make-up niet weg met een reinigingsmiddel en water, maar spoel hem voorzichtig weg. Als dat niet werkt, probeer dan een olievrije make-upremover te gebruiken om de rest van het product te verwijderen, adviseert de AAD.

Zeg ja tegen zonnebrandcrème. “Er bestaat een mythe dat acne opdroogt in de zon, maar wat er gebeurt is een vertraagd begin”, zegt Wechsler. “Misschien merk je dat je huid een paar dagen beter is nadat je in de zon bent geweest, maar een paar dagen later wordt het erger.” Bovendien verstoort de zon het vermogen van je immuunsysteem om acne te bestrijden, zegt ze.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat het beperken van blootstelling aan de zon het risico op huidkanker kan helpen verminderen, merkt de Skin Cancer Foundation op. De Vitamine D-raad zegt dat uw vitamine D-behoefte kan variëren op basis van factoren zoals waar u woont, uw etniciteit en de tijd van het jaar. Praat met uw zorgteam om erachter te komen hoeveel blootstelling aan de zon u nodig heeft om voldoende zonnevitamine binnen te krijgen.

VERWANT: 6 veelvoorkomende misvattingen over het omgaan met acne

3. Lichaamsacne

Als het om lichaamsacne gaat, kan uw kleding de boosdoener zijn, vooral als u in zweterige kleding zit. “Vrouwelijke lacrossespelers dragen bijvoorbeeld een bril waar ze onder zweten, dus soms krijgen ze acne onder de brillijn”, zegt Wechsler.

Bij voetbal- en lacrossespelers merkt ze ook acne op de kinbanden. “Als je zweet onder iets op je gezicht, hoofd, nek of lichaam – of rondhangt in zweterige kleding of uitrusting – kan dat zeker een probleem zijn”, zegt ze.

Wat moeten we doen

Houd een gezichtshanddoek bij de hand. Denk er, voordat je je na het douchen afdroogt, aan om verschillende handdoeken voor je lichaam en hoofd te gebruiken. “Zorg ervoor dat je een handdoek in je badkamer hebt die alleen bedoeld is om je gezicht te drogen, zodat je geen handdoek op je gezicht gebruikt waar haarolie op zit”, zegt Wechsler.

Draag de juiste gymkleding. Er is geen specifieke reden voor acne op de borst of rug (“backne”), maar sommige trainingskleding kan acne op het lichaam verergeren. Als het gaat om acne op de billen, kan de keuze van ondergoed de schuld zijn. “Veel vrouwen trainen in een string en een lycra fietsbroek of spandexbroek”, zegt Wechsler. “Al deze materialen zijn gemaakt om het zweet van je huid af te voeren, maar ze ademen niet zo goed en hebben de neiging ook vocht vast te houden.” Haar oplossing: draag volledig bedekkend ondergoed in bikinivorm of jongensshorts (kies indien mogelijk voor katoen) en trek je trainingskleding uit zodra je zweetsessie voorbij is.

Houd uw huidverzorgingsproducten bij de hand. Dat geldt vooral als je ergens naartoe gaat na de sportschool, of als je vette of vettige voeding eet terwijl je ook zweet op het werk. TeensHealth raadt aan om alle voor acne gevoelige delen van uw lichaam zo snel mogelijk te wassen na uw zweetsessie in de sportschool of op het werk.

Maak je mobiele telefoon schoon. “Als je de neiging hebt om alleen op je wangen uit te breken, zorg er dan voor dat je je mobiele telefoon vaak schoonmaakt”, zegt Zeichner. “Ze zijn een broedplaats voor vuil, olie en bacteriën, wat kan leiden tot puistjes als je regelmatig in contact komt met je gezicht.”

VERWANT: 10 dingen die uw huid u probeert te vertellen – en hoe u hierop kunt reageren

Waarom er geen one-size-fits-all oplossing is voor het temmen van acneproblemen

Uiteindelijk kan uw dermatoloog u helpen bepalen waardoor uw puistjes worden veroorzaakt en hoe u deze het beste kunt behandelen. Soms heb je geen controle meer over puistjes, maar wees gerust als je weet dat het aanpassen van enkele van je dagelijkse gewoonten een grote bijdrage kan leveren aan het helder houden van je teint.

Aanvullende rapportage door Melinda Carstensen.

Vergelijkbare berichten