7 plantaardige oliën die u gezonder haar kunnen geven

7 plantaardige oliën die u gezonder haar kunnen geven

Deze etherische olie is afgeleid van de vrucht van Argania-spinosaeen boom afkomstig uit Marokko, legt Garshick uit.

De claim

Arganolie wordt traditioneel gebruikt om het uiterlijk van huid en haar te verbeteren en om wonden te genezen, zegt Garshick. “Het gebruik van de olie op je middel tot aan de uiteinden kan echt helpen bij kroezen en breken. Als je het op je hoofdhuid gebruikt, kan dat helpen tegen roos en ja, tegen haargroei,” zei de TikToker @skallyssentials in een video.

De waarheid

Arganolie is waarschijnlijk een ingrediënt waarmee je bekend bent, omdat het veel voorkomt in populaire haarproducten.

Er zit enige waarheid in de bewering dat arganolie goed is voor je haar. Om te beginnen bevat het linolzuur en oliezuur, twee vetzuren die worden geassocieerd met een hele reeks voordelen van het versterken van de huidbarrière tot het hydrateren van de hoofdhuid en het bestrijden van ontstekingen, zoals onderzoek suggereert. Arganolie bevat ook squaleen, dat kan helpen het haar te hydrateren en te beschermen, voegt Garshick eraan toe. Het resultaat? “Glanzender en gladder haar”, zegt ze.

Arganolie kan je haar ook beschermen tegen hittegerelateerde schade, zoals door het gebruik van een föhn, krultang of stijltang. In een laboratoriumstudie gepubliceerd in oktober 2022 Tijdschrift voor cosmetische dermatologie, ontdekten onderzoekers dat het voorbehandelen van aan hitte blootgesteld haar met arganolie eiwitverlies hielp voorkomen. Vergelijkbaar met de manier waarop eiwitten spieren opbouwen, lijkt arganolie de haarsterkte te bevorderen, waardoor dunner wordend en uitvallend haar wordt geminimaliseerd.

“Omdat [argan oil] is een kleiner molecuul, het wordt gemakkelijker opgenomen in de hoofdhuid en de haarzakjes, “voegt Ornstein toe.

Bovendien helpen oliezuur en linolzuur de penetratie van andere ingrediënten in het haar te verbeteren en ontstekingen te verminderen, legt Ornstein uit. Ondertussen kan linolzuur droog haar helpen hydrateren, dankzij de huidbarrière-versterkende effecten.

“Bovendien bevat arganolie antioxidanten zoals polyfenolen en vitamine E, om te helpen bij schade door vrije radicalen”, zegt ze, en onderzoek ondersteunt dat. Schade door vrije radicalen is het gevolg van oxidatieve stress op het lichaam, legt Ornstein uit. “Wanneer er een onbalans is van onstabiele zuurstofatomen in het lichaam, treedt cellulaire verstoring op en wordt gevolgd door ontsteking, vroegtijdige veroudering en ziekte.”

Vergelijkbare berichten