Wat is Prurigo Nodularis? Symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en preventie

Wat is Prurigo Nodularis? Symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en preventie

Er is geen remedie voor prurigo nodularis, maar verschillende behandelingen kunnen helpen de jeuk-krab-jeukcyclus te doorbreken, zegt Feldman. Deze omvatten:

 • Corticosteroïden: als er maar een paar knobbeltjes zijn, kunnen steroïde crèmes of zalven ontstekingen en jeuk helpen verminderen, zegt Feldman. Volgens Yale Medicine kunnen orale of injecteerbare corticosteroïden worden gebruikt voor ernstigere PN.
 • Antihistaminica: deze medicijnen kunnen jeuk helpen verminderen.
 • Fototherapie: Blootstelling aan ultraviolet (UV) licht kan ontstekingen en jeuk helpen verminderen, zegt Feldman.
 • Cryochirurgie: deze methode, waarbij extreme kou wordt gebruikt om abnormaal weefsel te vernietigen, is een optie als andere behandelingen niet helpen bij jeuk en pijn. Maar het is vaak niet de eerste of tweede keuze bij mensen met een donkere huid, omdat het merkbare lichte vlekken, littekens of beide kan veroorzaken.
 • Immunomodulerende medicijnen: in meer ernstige gevallen of wanneer knobbeltjes niet reageren op andere therapieën, kunnen dermatologen immunosuppressiva zoals methotrexaat of cyclosporine voorschrijven om ontstekingen onder controle te houden, zegt Feldman. Maar deze medicijnen hebben op de lange termijn negatieve gevolgen voor de gezondheid, voegt hij eraan toe.
 • Andere medicijnen: sommige dermatologen kunnen orale naltrexon, antidepressiva, gabapentine of pregabaline voorschrijven.

Dupixent (dupilumab) injectie is de eerste behandeling die is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor prurigo nodularis. “Dupilumab is zeer effectief; het is al goedgekeurd voor atopische dermatitis”, zegt Feldman.

Dupixent wordt toegediend via subcutane injectie: een dosis van 300 milligram toegediend via een voorgevulde spuit of voorgevulde pen om de twee weken na een eerste oplaaddosis. In klinische onderzoeken resulteerde het medicijn in significante verbeteringen in jeuk en in het verminderen / opruimen van knobbeltjes, volgens de FDA.

Veranderingen in levensstijl en aanvullende therapieën

Hoewel het erg moeilijk is, probeer te voorkomen dat je knobbeltjes krabt, zegt Feldman. “Als je maar een paar plekken hebt, kan het helpen om er een pleister op te leggen”, zegt hij.

Andere tips om te helpen met de jeuk-krascyclus, van Yale Medicine:

 • Gebruik milde zeep of helemaal geen zeep tijdens het baden.
 • Breng meerdere keren per dag een vochtinbrengende crème aan.
 • Verspreid over vrij verkrijgbare lotions en zalven om de huid te kalmeren en jeuk te verminderen, waaronder capsaïcinecrème, pramoxinehydrochloride (een plaatselijk verdovingsmiddel) en producten die kamfer, menthol en fenol bevatten.
 • Houd vingernagels geknipt.
 • Draag handschoenen of wanten tijdens het slapen om onbedoeld krabben te voorkomen.

Hoewel de bevindingen moeten worden bevestigd in grotere onderzoeken, blijkt uit een casestudy die in november 2021 is gepubliceerd in Klinische, cosmetische en onderzoekende dermatologie ontdekte dat vier maanden acupunctuurbehandeling de jeuk aanzienlijk verminderde en de slaap verbeterde.

Preventie van Prurigo Nodularis

Omdat de oorzaak van PN vaak onbekend is en het niet duidelijk is waarom sommige mensen het krijgen en anderen niet, is er geen beproefde manier om dit te voorkomen.

Maar volgens de AAD zijn er manieren om te voorkomen dat de jeuk-krascyclus begint. Het vermijden van veelvoorkomende triggers, waaronder stress, hitte, vochtigheid, zweten, droogheid, geurende producten voor persoonlijke verzorging en kleding gemaakt van wol, polyester of een ruwe stof, kan de symptomen helpen minimaliseren.

Vergelijkbare berichten