Zijn spraytans veilig?  Wat u over hen en andere zelfbruiners moet weten

Zijn spraytans veilig? Wat u over hen en andere zelfbruiners moet weten

Hoe werken spraytans en zelfbruiners?

Het belangrijkste actieve ingrediënt in zelfbruiners dat verantwoordelijk is voor het produceren van het gewenste goudbruine uiterlijk is een door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurde verbinding genaamd dihydroxyaceton (DHA), volgens Mayo Clinic. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is DHA geen vlek- of verfachtige substantie. Het is eerder een kleurloze suikerverbinding, zegt Patricia Malerich, MD, een arts uit Columbus, Ohio en klinisch assistent-professor dermatologie aan de Ohio State University.

De bruine kleur is het eindresultaat van een chemische reactie tussen de eiwitten in de bovenste lagen van je huid en de suikers in DHA, zegt Dr. Malerich. De twee componenten reageren en vormen een roestbruin eiwit dat stevig aan de bovenkant van je huid is gebonden. Daarom zijn spraytans niet gemakkelijk af te wassen, voegt ze eraan toe.

Dat gezegd hebbende, is het niet ongebruikelijk dat uw lakens de dag na het aanbrengen van een zelfbruiner of een spraytan verkleurd zijn. Malerich zegt dat dit komt omdat de producten ook een tijdelijke kleurstof in hun formules gebruiken, zodat je gemakkelijk kunt zien waar het product wordt aangebracht.

Normaal gesproken duurt een nepkleurtje ongeveer een week, zegt ze, omdat onze bovenste huidlaag voortdurend elke zeven tot tien dagen wordt afgestoten. De bruingekleurde eiwitten die op de bovenste huidlagen worden gevormd, worden tegelijkertijd afgestoten.

De voordelen van het krijgen van een nepkleurtje

Met spraytans en zelfbruiners ziet u er het hele jaar door fris uit van het strand, maar de voordelen gaan verder dan de moeiteloze glans die ze bieden.

Eén voordeel: als u echte ultraviolette (UV) stralen overslaat en een nepbruine kleur krijgt, zullen uw huidgezondheid en uiterlijk op de lange termijn hiervan profiteren. Straling van de zon, zonnebanken en zelfs nageldrooglampen bevatten allemaal UV-stralen, en UV-stralen leveren de grootste bekende bijdrage aan de ontwikkeling van melanomen en andere huidkankers, zegt Beth Buchbinder, MD, senior arts bij de Dana-Farber Cancer Institute en assistent-professor geneeskunde aan de Harvard Medical School.

De veerkracht van de huid verzwakt na verloop van tijd bij herhaalde schade door de zon, zegt Dr. Buchbinder. Er zijn twee soorten UV-stralen: UVA-stralen, die huidveroudering versnellen (denk aan fijne lijntjes en rimpels), en UVB-stralen, die zonnebrand veroorzaken, volgens de American Academy of Dermatology (AAD). Het grootste gezondheidsprobleem is dat UVA- en UVB-stralen het DNA van een cel kunnen veranderen, waardoor de cel uiteindelijk extreem abnormaal en kankerachtig wordt.

“Een deel van de ontwikkeling van kanker is dat deze zich niet aan de regels houdt”, zegt Buchbinder. “Het groeit niet alleen als dat niet de bedoeling is; het laat normale cellen niet regenereren. Dus in plaats van te genezen, ontwikkelt de kanker zich.”

Het dragen van een breedspectrumzonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van ten minste 30 kan uw huid helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van UVA- en UVB-stralen, zoals de AAD opmerkt, maar het beperken van blootstelling aan de zon is een andere belangrijke tactiek om uw huid te beschermen .

Nog een voordeel van spraytans en zelfbruiners: als je zwanger bent, kan een faux glow een beter alternatief zijn voor bakken in de zon. De huid is tijdens de zwangerschap meestal lichtgevoeliger, waardoor vrouwen een groter risico lopen op brandwonden, huiduitslag en onregelmatige pigmentatie, zegt John Smulian, MD, voorzitter en professor aan de afdeling verloskunde en gynaecologie van de Universiteit van Florida in Gainesville.

Natuurlijk bruinen kan oververhitting en uitdroging veroorzaken, en oververhitting van het lichaam tijdens het eerste trimester is in het bijzonder in verband gebracht met bepaalde geboorteafwijkingen zoals spina bifida, zegt hij. Dr. Smulian raadt aan om de blootstelling aan UV-straling tijdens de zwangerschap te beperken.

DHA daarentegen, dat ook in veel andere cosmetische producten wordt gebruikt, wordt verondersteld veilig te zijn tijdens de zwangerschap, omdat het voornamelijk op huidniveau inwerkt. Dat gezegd hebbende, dringt Smulian ook hier aan op voorzichtigheid: “Als algemeen principe mogen producten die chemicaliën bevatten en grote oppervlakten van de huid bedekken alleen worden gebruikt als dit tijdens de zwangerschap noodzakelijk wordt geacht”, zegt hij. Dus als je zwanger bent, zorg er dan voor dat je bij je verloskundige navraagt ​​of faux-tans geschikt voor je is.

De nadelen van het krijgen van een nepkleurtje

Ondanks de vele mogelijke voordelen van faux tan, zijn er een paar nadelen waarmee u rekening moet houden voordat u in het bijzonder een spraytancabine instapt.

Hoewel DHA door de FDA is goedgekeurd als een veilige plaatselijke toepassing, kan de gezondheid van uw longen eronder lijden als u de aërosolen van een spraytan inademt, zegt Malerich.

DHA mag nooit worden “geïnhaleerd, ingenomen of blootgesteld aan gebieden die bedekt zijn met slijmvliezen, inclusief de lippen, neus en gebieden in en rond het oog (van de bovenkant van de wang tot boven de wenkbrauw), omdat de eventuele risico’s , zijn onbekend”, aldus de FDA-voorschriften.

De aërosolen in de producten kunnen de problemen voor mensen met longaandoeningen zoals astma verder verergeren, zegt Malerich.

Zwangere vrouwen kunnen overwegen om spraytans te vermijden en zich tijdens de zwangerschap aan zelfbruiners te houden vanwege het grotere risico op absorptie door inademing, zegt Smulian. Er is minder bekend over de impact als de producten worden ingeademd, voegt hij eraan toe.

Menselijk onderzoek naar de veiligheid van nepbruiningsmethoden is beperkt, maar uit voorlopig laboratoriumonderzoek naar melanoomcellen is gebleken dat blootstelling aan DHA door lokale zonloze bruiningsproducten en het inademen van aerosolen schadelijk lijken te zijn voor de cellen. Concreet werd blootstelling aan DHA in verband gebracht met oxidatieve stress, die geassocieerd wordt met chronische ziekten zoals kanker, en de creatie van geavanceerde glycatie-eindproducten, of AGE’s, die geassocieerd zijn met huidveroudering. Maar er is rigoureuzer onderzoek bij mensen nodig om deze resultaten te bevestigen.

Een ander punt van zorg waar je rekening mee moet houden is de toegevoegde geur in nepbruiningsproducten, die een aangename geur kunnen afgeven maar de huid kunnen irriteren, zegt Malerich. Vooral mensen met eczeem kunnen gevoelig zijn voor geurstoffen. Als u deze huidaandoening onder controle heeft, adviseert Malerich een huidpleistertest uit te voeren, waarbij u een kleine hoeveelheid van het product op een deel van uw huid aanbrengt, zoals achter uw oor, en observeert hoe uw huid reageert.

Verschillende merken bevatten ook additieven die de eiwitten op de huid verhogen om een ​​donkerdere teint te creëren, zegt ze. Veel mensen met verdikte eczeem- of psoriasisplekken houden er vaak niet van om spraytans te gebruiken, omdat de schilferige huidtextuur veroorzaakt door deze huidaandoeningen donkerder wordt bij het gebruik van nepbruiners, waardoor een vlekkerig uiterlijk ontstaat, zegt ze. De verduisterende additieven en geurstoffen, en niet DHA zelf, zijn de factoren die irritatie en reacties op nepbruin kunnen veroorzaken, zegt Malerich.

Bovendien hebben veel mensen de verkeerde indruk dat, omdat een nepkleurtje de huid een donkerder tint geeft, de huid ook een verhoogde weerstand tegen UV-stralen krijgt en voorkomt dat deze zo snel of zo veel verbrandt, zegt Malerich. Maar noch spraytans, noch zelfbruiners bieden bescherming tegen UV-straling, tenzij het productlabel expliciet vermeldt dat het SPF biedt.

Het dragen van zelfbruinende producten in de zon kan zelfs de huidveroudering versnellen, zo blijkt uit onderzoek. De auteurs schreven dat bij blootstelling aan UV DHA en huideiwitten op elkaar inwerken en vrije radicalen creëren, waardoor oxidatieve schade wordt bevorderd. De auteurs constateerden een grotere afbraak van collageen- en elastinevezels in de huid met DHA die werd blootgesteld aan zonlicht.

Zijn nepbruiners eigenlijk gezonder dan echt bruinen?

In de zin dat nepbruinen de huid niet blootstelt aan UV-stralen zoals de echte zon dat doet, zijn ze inderdaad de gezonder van deze twee bruiningsopties, zegt Malerich.

Sommige mensen maken zich misschien zorgen over de hoeveelheid van het nepbruiningsproduct dat wordt opgenomen, voegt ze eraan toe, maar omdat het heel snel op de bovenste lagen van de huid gebeurt, is gebleken dat de ingrediënten niet door het lichaam worden opgenomen. De FDA heeft bijvoorbeeld een paar onderzoeken gedaan waarbij het bloed en de urine van de deelnemers werd gecontroleerd op DHA-concentratie na plaatselijke toepassing, maar dit werd niet gedetecteerd, zegt Malerich.

Dus als je een kleurtje wilt, wordt de faux-route aanbevolen, hoewel Buchbinder zegt dat ze vindt dat we allemaal moeten leren van onze huid te houden in de kleur die deze heeft. “Hoewel bruinen mooi wordt gevonden, zou het iets geweldigs zijn als we de verschillende kleuren die we allemaal hebben kunnen accepteren.”

Als u ervoor kiest om een ​​nepkleurtje te krijgen, leest u hier hoe u de beste optie voor u kiest

Wanneer u beslist welke kleur voor u geschikt is, vraag uzelf dan af wat de reden is dat u bruin wordt, zegt Abby Reid, oprichter en algemeen directeur van de Sun Tan Van, een spraytan-salon in Boston.

“Als iemand naar een tropische locatie reist, zou ik normaal gesproken niet dezelfde tint gebruiken als voor hun bruiloft”, zegt Reid. “Het is het beste om licht te beginnen en ze daarna donkerder te maken als ze het niet zeker weten.”

De Sun Tan Van maakt gebruik van Aviva, een biologische, veganistische spraytan-oplossing op suikerbasis. Het is door een arts samengesteld en hypoallergeen.

Reid legt uit dat de duur van uw spraytan afhangt van factoren zoals activiteitenniveau, huidchemie en levensstijl. Een donkerder kleurtje zal doorgaans langer aanhouden; het risico bestaat echter dat het meer opvalt als het vervaagt als het merkbaar donkerder is dan uw werkelijke huidskleur.

Do's en don'ts voor nepbruinen

Voordat u een afspraak voor een faux-tanning boekt of uw doe-het-zelfbruiner kiest, volgen hier een paar tips die Reid aanbeveelt om het meeste uit uw spraytan-glans te halen:

Voordat je nepbruin wordt

  • Scheren en exfoliëren.
  • Verwijder alle actuele crèmes of stoffen, zoals deodorant of lotion, van de huid.

Nadat u uw nepbruin hebt aangebracht

  • Blijf gehydrateerd.
  • Gebruik de juiste nazorgproducten (sommige die worden aangeboden in spraytan-salons bevatten bijvoorbeeld zelfs DHA om een ​​paar extra dagen uit uw bruine kleur te halen).
  • Als u in een zwembad of in de oceaan zwemt, spoel dan altijd meteen af ​​om te voorkomen dat het chloor- of zoute water de bruine kleur wegvreet.

Vergelijkbare berichten