Waarom het seks en intimiteit in een relatie kan ruïneren

Waarom het seks en intimiteit in een relatie kan ruïneren

De borstelreactie kan elke partner individueel en de relatie als geheel op verschillende manieren schaden. Enkele hiervan zijn:

Het kan leiden tot minder fysieke aanraking en intimiteit

Als de borstelhaarreactie tot minder fysieke aanraking leidt, kan dat zeker de algehele kwaliteit van de relatie belemmeren. “Deze (reactie) leidt er vaak toe dat koppels helemaal geen contact meer hebben, wat op zijn beurt wrok opbouwt en bijdraagt ​​aan relatieproblemen”, zegt Engle.

Mensen verlangen van nature naar menselijke aanraking en, zolang het welkom is, is aangetoond dat aanraking kalmeert, het plezier vergroot, troost en gevoelens van veiligheid biedt, en de niveaus van oxytocine verhoogt, een neuropeptide dat betrokken is bij hechting en intieme binding. En weet dat niet-seksuele aanraking een net zo belangrijke rol kan spelen als seksuele aanraking als het gaat om het onderhouden van verbinding in relaties, zegt Engle.

“Als we ons bezighouden met niet-seksuele aanrakingen, vergroten we onze ‘spaarpot’ van welwillendheid en genegenheid in de relatie”, zegt ze. “Elke actie geeft een klein beetje geld aan de rekening. We willen de rekening gezond houden en niet laten opdrogen.”

Onderzoekers hebben ontdekt dat minder frequente routinematige genegenheid verband hield met een lagere aanrakingstevredenheid, en dat aanrakingstevredenheid en huwelijkskwaliteit positief met elkaar verband hielden, volgens een onderzoek waarin gegevens van 180 getrouwde paren van verschillend geslacht waren opgenomen.

Het kan bijdragen aan slechte communicatie

De borstelharen kunnen wrok of frustratie voelen omdat ze alleen voor het voorspel worden aangeraakt, zegt Perkins-Muhammad. De vrouw kan bijvoorbeeld denken: ‘Mijn man raakt me alleen aan als hij seks wil.’ Ze voelen misschien een onderbreking in hun communicatie met hun partner, waarbij hun partner hun voorkeuren niet begrijpt of in overweging neemt.

Het kan je voorbereiden op minder bevredigende seks

De reactie van de borstelharen bij gebrek aan gezonde communicatie kan de seksuele bevrediging schaden. Vaak treedt de borstelhaarreactie op wanneer het koppel geen echte verbinding heeft. “Je associeert elke aanraking met: ‘We moeten richting seks gaan’, in plaats van deze ruimte te creëren waar echte intimiteit heerst op cognitief, emotioneel en spiritueel niveau”, zegt Perkins-Muhammad.

Verbeterde intimiteit en communicatie over iemands voorkeuren en verlangens kunnen de relatie ten goede komen. Uit een meta-analyse waarin de resultaten van 48 onderzoeken werden verwerkt, bleek dat seksuele communicatie positief geassocieerd was met seksueel verlangen, opwinding en seksueel functioneren.

Het kan afstand creëren in een relatie

“Als je terugdeinst voor de aanraking van je partner, kan dit een signaal afgeven dat je niet aangeraakt wilt worden”, zegt Engle. Als gevolg hiervan kan het “haar” zich afgewezen, gekwetst of in verlegenheid gebracht voelen – en kan het “haar” zich terugtrekken.

“Ze kunnen zich terugtrekken of het gevoel krijgen dat ze ongewenst zijn of dat hun partner niet in hen geïnteresseerd is”, zegt Perkins-Muhammad. Als de redenen achter de reactie niet worden aangepakt, kan dit uiteindelijk zelfs tot ontrouw leiden, omdat iemand in de relatie ergens anders op zoek gaat naar het gevoel gewenst en welkom te zijn, zegt ze.

Vergelijkbare berichten