Waarom het een probleem is en hoe u een vervalsing kunt herkennen

Waarom het een probleem is en hoe u een vervalsing kunt herkennen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd voor nagemaakte batches van de semaglutide-medicijnen Ozempic (voor diabetes) en Wegovy (voor obesitas).

De waarschuwing heeft specifiek betrekking op partijen semaglutide die in verschillende landen als Ozempic worden verkocht, waaronder een partij die in december 2023 in de Verenigde Staten werd ontdekt.

De WHO merkt op dat nagemaakte Ozempic ook is aangetroffen in Brazilië (oktober 2023) en het Verenigd Koninkrijk (oktober 2023).

Hoewel nep-Ozempic reële risico’s met zich meebrengt, is de kans dat u namaakmedicijnen krijgt van gerenommeerde bronnen, zoals uw plaatselijke apotheek of rechtstreeks van de fabrikant, extreem laag, zegt Fatima Cody Stanford, MD, MPH, universitair hoofddocent geneeskunde aan de Harvard Medical School en obesitasspecialist. in het Massachusetts General Hospital, beide in Boston.

“Deze entiteiten volgen strenge wettelijke richtlijnen en kwaliteitscontrolemaatregelen om de authenticiteit en veiligheid van medicijnen te garanderen”, zegt ze.

Waarom nagemaakte Ozempic gezondheidsrisico’s met zich meebrengt

Nep-Ozempic of Wegovy kunnen om verschillende redenen gevaarlijk zijn:

  • Ineffectiviteit Fake Ozempic en Wegovy bevatten mogelijk niet het actieve ingrediënt semaglutide. Voor mensen met diabetes die Ozempic gebruiken, kan dat leiden tot ongecontroleerde bloedsuikerspiegels en mogelijke complicaties als gevolg van diabetes, zegt dr. Stanford.
  • Schadelijke ingrediënten Nagemaakte medicijnen bevatten niet alleen onzekere niveaus van semaglutide, maar kunnen ook stoffen bevatten die je absoluut niet in je lichaam wilt hebben, zegt John Hertig, PharmD, universitair hoofddocent aan het Butler University College of Pharmacy and Health Sciences in Indianapolis, Indiana. “We treffen allerlei andere medicijnen aan in namaakproducten of vervalste producten die niet aan de normen voldoen, maar ook in vulstoffen zoals krijt of baksteenstof”, zegt dr. Hertig, een expert op het gebied van namaakgeneesmiddelen. Er zijn zelfs voorbeelden van antivries en arseen in deze ‘medicijnen’, zegt hij. “De wereld van namaakmedicijnen kan beangstigend zijn”, voegt hij eraan toe.
  • Risico op besmetting Valse medicijnen kunnen in ongereguleerde omgevingen worden geproduceerd, waardoor het risico op besmetting en infectie toeneemt, zegt Stanford. Hoewel elke vorm van nagemaakte medicatie beangstigend is, brengen intraveneuze medicijnen of injectables zoals Ozempic en Wegovy een extra risico met zich mee. Niet alleen het eigenlijke medicijn zelf, maar ook het apparaat waarmee het medicijn wordt geïnjecteerd, kan namaak zijn, en kan zichtreacties (reacties waarbij het medicijn wordt geïnjecteerd) of infectie veroorzaken”, zegt Hertig.
  • Vertraagde diagnose Het gebruik van ineffectieve namaakgeneesmiddelen kan de juiste behandeling vertragen, waardoor de onderliggende aandoening kan verergeren, zegt Stanford.

Hoe valse Ozempic te herkennen

Hoewel medicijnen die via de traditionele verandering in het aanbod worden verkregen of worden verstrekt door een arts of apotheker die u kent en vertrouwt, geen reden tot bezorgdheid hoeven te zijn, kunnen andere bronnen lastig zijn.

Als u bijvoorbeeld uw medicijnen online heeft gekocht tegen een gereduceerde prijs die bijna te mooi is om waar te zijn, is het misschien niet echt, vooral als de bron niet van u verlangt dat u een doktersrecept verstrekt, zegt Hertig.

“Dan begin je je echt zorgen te maken, omdat we er niet zeker van zijn dat het medicijn ofwel op de juiste manier is verkregen, wat betekent dat het actieve ingrediënt legitiem is, of dat het onder steriele omstandigheden is samengesteld (bereid) – dan maken we ons zorgen over de veiligheid van dat specifieke product”, zegt hij.

Er zijn ook legitieme online apotheken, maar je moet je onderzoek doen, zegt Hertig. Met een online tool genaamd BuySafeRx kunt u het webadres van een online apotheek invoeren en zien of deze legitiem of illegaal is.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft deze visuele gids gemaakt voor het opsporen van nagemaakte Ozempic:

Stanford biedt ook deze checklist met tips voor het identificeren van valse Ozempic:

Kijk naar de verpakking. Controleer op afwijkingen in de verpakking, zoals spelfouten en slechte afdrukkwaliteit.

Etikettering nauwkeurig onderzoeken. Zorg ervoor dat het etiket de juiste medicijnnaam, dosering, fabrikant en vervaldatum bevat. Op de FDA-foto’s was de nep-Ozempic-naald voorzien van het label ‘NovoFine’, maar de authentieke Ozempic-naald kreeg het label ‘NovoFine Plus’ en ook het label ‘Steriel’. Inspecteer de Ozempic-pen op ongebruikelijke kenmerken, zoals een uitgebreide schaalverdeling bij het instellen van de dosis.

Vergelijken. Als u een Ozempic heeft waarvan u weet dat deze authentiek is, vergelijk dan het etiket en het medicijn zelf met de betreffende versie en zoek naar verschillen.

Controleer partij- en serienummers. De door de FDA geïdentificeerde vervalsingen van december waren voorzien van lotnummer NAR0074 en serienummer 430834149057.

Als u vermoedt dat uw Ozempic of Wegovy nep is, gebruik deze dan niet, zegt Hertig. Neem contact op met een zorgverlener als u uzelf heeft geïnjecteerd met een product waarvan u vermoedt dat het namaak is en een slechte reactie heeft ondervonden.

Als u informatie hebt over de productie of levering van deze vervalste producten, neem dan contact op met de WHO via rapidalert@who.int.

U kunt ook de klantenservice van Novo Nordisk van de fabrikant bellen op 800-727-6500.

Vergelijkbare berichten