Te veel mensen nemen elke dag aspirine voor hun hartgezondheid

Te veel mensen nemen elke dag aspirine voor hun hartgezondheid

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 3 ouderen die geen hart- en vaatziekten hebben, dagelijks een lage dosis aspirine slikt om het risico op een hartaanval, beroerte of andere medische noodsituatie te verlagen.

Maar de praktijk kan meer kwaad dan goed doen. Voor deze groep kan het risico op bloedingen zwaarder wegen dan de voordelen voor de cardiovasculaire gezondheid, zegt medeauteur van de studie Mohak Gupta, MD, cardiologiefellow bij Houston Methodist Hospital in Texas.

Deskundigen raden het routinematig gebruik van aspirine ter preventie van hart- en vaatziekten bij mensen van 60 jaar en ouder niet langer aan.

Uit het onderzoek blijkt dat zorgverleners dringend aan patiënten moeten vragen of ze dagelijks een aspirine slikken en de voor- en nadelen moeten uitleggen om oneigenlijk gebruik te ontmoedigen, aldus Gupta en zijn medeauteurs.

Meer dan 150 miljoen volwassenen ondervraagd over aspirinegebruik

Onderzoekers keken naar gegevens van bijna 150 miljoen Amerikaanse volwassenen uit de National Health Interview Survey (2012-2019 en 2021) om trends te ontdekken in het aantal mensen dat aspirine gebruikt om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Deelnemers van 40 jaar en ouder werden gevraagd naar hun aspirinegebruik en vervolgens gegroepeerd op leeftijd en cardiovasculaire status op basis van zelfgerapporteerde voorgeschiedenis van beroerte, hartaanval, kransslagaderziekte of angina pectoris (pijn of druk op de borst).

Onderzoekers ontdekten dat het aspirinegebruik daalde van 2018 tot 2019 nadat nieuw bewijsmateriaal het American College of Cardiology en de American Heart Association ertoe aanzette om geen aspirinetherapie te geven aan ouderen die geen hart- en vaatziekten hebben.

Maar bijna 1 op de 3 mensen van 60 jaar of ouder zonder hart- en vaatziekten gebruikte in 2021 nog steeds aspirine, en bijna 1 op de 20 had zelf besloten om het te nemen, zonder overleg met een arts.

Wat zijn de risico’s van het dagelijks innemen van een lage dosis aspirine?

Aspirine, vooral in lage doseringen, lijkt misschien een onschuldig medicijn, maar het kan schadelijk zijn voor het lichaam als het regelmatig wordt gebruikt, zegt Blair Suter, cardioloog aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University in Columbus, die niet bij het onderzoek betrokken was.

“Het primaire risico is bloedingen uit de maag of het maag-darmkanaal. Patiënten die een bijzonder hoog risico lopen op bloedingen zijn onder andere mensen ouder dan 70, patiënten met bloedingsstoornissen en patiënten die bepaalde medicijncombinaties gebruiken,” zegt Dr. Suter.

Als u niet zeker weet of uw huidige medicijnen een hoger risico op bloedingen opleveren, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Wie zou aspirine moeten nemen voor een gezond hart?

Aspirine is vaak een essentieel medicijn voor mensen met een vastgestelde hartaandoening (zoals een eerder hartinfarct, hartstents, beroerte of bypassoperatie), omdat het secundaire preventie kan bieden, aldus Ashish Sarraju, cardioloog bij de Cleveland Clinic in Ohio en hoofdauteur van de studie.

Uit tientallen jaren van onderzoek blijkt dat een dagelijkse lage dosis aspirine het risico op een tweede cardiovasculair incident, zoals een hartaanval of beroerte, met ongeveer 25 procent kan verlagen.

Een lage dagelijkse dosis aspirine verlaagt het risico op hart- en vaatziekten door de vorming van bloedstolsels te helpen voorkomen. Het gaat hierbij onder meer om bloedstolsels die de bloedtoevoer naar een bepaald gebied in het hart of de hersenen kunnen afsluiten, wat een hartaanval of beroerte kan veroorzaken.

Voor mensen die geen vastgestelde hart- en vaatziekten hebben en aspirine willen gebruiken om een ​​eerste hartaanval of beroerte te voorkomen — wat primaire preventie wordt genoemd — kunnen er individuele gevallen zijn waarin dit gerechtvaardigd kan zijn. Gupta zegt dat aspirinetherapie een potentiële optie kan zijn voor bepaalde jongere volwassenen (40 tot 59 jaar oud) die hoge risicofactoren voor hart- en vaatziekten en een laag bloedingsrisico hebben.

Ongeacht hun medische voorgeschiedenis of leeftijd, zouden patiënten die zich zorgen maken over hun cardiovasculaire gezondheid, één-op-één met hun arts moeten praten over de vraag of ze aspirine moeten nemen, zegt William Lawson, MD, directeur preventieve cardiologie bij het Stony Brook Heart Institute in New York, die niet betrokken was bij het onderzoek.

Hij zegt dat richtlijnen voor medicijngebruik gebaseerd zijn op het risico in een grote populatie, maar dat de gezondheidstoestand van ieder individu uniek is en de verhouding tussen voor- en nadelen van aspirinetherapie beïnvloedt.

Waarom nemen zoveel ouderen elke dag aspirine?

Aspirine was jarenlang een belangrijk onderdeel van de primaire preventiemedicatie en is nog steeds het eerste medicijn dat artsen voorschrijven bij een actieve hartaanval, aldus Suter.

De recentere studies die aantonen dat aspirine minder effectief is in primaire preventie dan eerder werd gedacht, zijn slechts 5 tot 10 jaar oud en er zit nog steeds veel momentum achter de oudere aanbevelingen, zegt Suter. Gebrek aan bewustzijn en aarzeling om van koers te veranderen zijn ook factoren, voegt Gupta toe.

Er zijn ook twee medische verklaringen voor het aanhoudende gebruik van aspirine bij mensen boven de 60 die geen hart- en vaatziekten hebben, zegt hij.

“Hoewel richtlijnen het afraden om preventieve aspirine te nemen bij ouderen, is er onzekerheid over de optimale leeftijd om te stoppen met preventieve aspirine bij mensen die het al nemen, aangezien deze twee scenario’s verschillende risico-batenoverwegingen hebben. Er kunnen ook gevallen zijn waarin aspirinegebruik voor primaire preventie door hun artsen als redelijk wordt beschouwd vanwege het hoge cardiovasculaire risico”, zegt hij.

Wat te doen als u aspirine gebruikt, maar dat misschien niet zou moeten doen

Volgens Gupta mag niemand stoppen met het dagelijks innemen van aspirine zonder eerst met zijn arts te overleggen.

Als u geen bekende hart- en vaatziekten heeft (of geen hartaanval of beroerte heeft gehad) en preventief aspirine slikt, praat dan met uw arts, vooral als hij/zij u heeft afgeraden aspirine te nemen en u niet weet dat u het gebruikt, zegt Gupta.

Vergelijkbare berichten