Kun je seks hebben tijdens de zwangerschap?

Kun je seks hebben tijdens de zwangerschap?

Er zijn veel voordelen aan seks tijdens de zwangerschap, waaronder:

  • Verhoogd verlangen en sterkere orgasmes Tijdens het tweede trimester kunt u veel aan seks denken vanwege een toename van de bloedtoevoer naar de vagina en hogere hormoonspiegels, legt Gelman-Nisanov uit. De vagina raakt gevuld en de vaginale smering neemt toe. Als gevolg hiervan stijgt je verlangen naar seks en worden orgasmes sterker.
  • Verbeterde stemming en gezondheid Bij orgasmes komt endorfine vrij, waardoor gevoelens van geluk en ontspanning worden bevorderd. Ze kunnen helpen bij hoofdpijn en andere pijn, de gezondheid van het hart, zelfvertrouwen, slaap en stress.
  • Versterkte emotionele band Het handhaven van een gezond seksleven tijdens de zwangerschap bevordert een nauwere emotionele band met uw partner, wat vooral waardevol is tijdens een periode van aanzienlijke veranderingen.
  • Verhoogde fysieke activiteit Door deel te nemen aan seksuele activiteit kunnen calorieën worden verbrand, wat de conditie en het activiteitenniveau van beide partners ten goede komt.

Hoe je het veilig kunt spelen

Uw arts kan u vertellen geen seks te hebben tijdens de zwangerschap als:
  • Je loopt risico op een miskraam.
  • U loopt risico op vroeggeboorte of een bevalling vóór 37 weken.
  • U heeft placenta previa, waarbij de placenta de cervicale opening bedekt.
  • U ervaart vaginale bloedingen. Spotting is normaal, maar ernstige of aanhoudende krampen of hevig bloeden vereisen onmiddellijke medische hulp van een arts. Spotting na vaginale seks komt vaak voor als gevolg van lichte irritatie van de bloedvaten in de baarmoederhals, die tot 48 uur aanhoudt, maar bij hevige bloedingen waarvoor een kussen nodig is, moet u contact opnemen met uw arts.
  • U heeft een korte baarmoederhals, waardoor de kans op een miskraam of vroeggeboorte toeneemt, of als de baarmoederhals is geopend.
Als uw partner een voorgeschiedenis heeft van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) of als er zelfs maar een kans bestaat op blootstelling aan soa's of hiv tijdens het vrijen, gebruik dan altijd een condoom. HIV kan worden overgedragen op de baby, en sommige andere soa's kunnen tijdens de bevalling op de baby worden overgedragen.
Hoewel orale seks tijdens de zwangerschap over het algemeen als veilig wordt beschouwd, moet u er rekening mee houden dat uw partner nooit lucht in de vagina mag blazen, omdat dit een luchtembolie kan veroorzaken (waarbij een bloedvat verstopt raakt door luchtbellen), wat levensbedreigend kan zijn. de Cleveland-kliniek.
Hoewel anale seks veilig is, zegt Gelman-Nisanov dat dit beperkt moet worden als de zwangere vrouw aambeien heeft. Als je anale seks hebt en daarna vaginale seks wilt hebben, zorg er dan voor dat je het lichaamsdeel of de vibrator die in je anus zat, schoonmaakt. Op die manier kun je voorkomen dat bacteriën zich vanuit het rectum naar de vagina verspreiden.

Verwacht dat een zwangerschap golven van veranderingen met zich mee zal brengen – fysiek, emotioneel en seksueel. Door naar uw lichaam te luisteren en uw behoeften te herkennen, kunt u beter genieten van de unieke geneugten van deze speciale tijd in uw leven.

Vergelijkbare berichten