Champignonkoffie: zijn er gezondheidsvoordelen?

Champignonkoffie: zijn er gezondheidsvoordelen?

De paddenstoelen die doorgaans worden gebruikt om paddenstoelenkoffie te maken, hebben allemaal banden met de traditionele geneeskunde, en velen zijn door de jaren heen gebruikt om verschillende ziekten te behandelen en te voorkomen. Meer recentelijk hebben onderzoekers deze paddenstoelen en hun impact op verschillende gezondheidsproblemen bestudeerd.

Eén ding dat champignonkoffie onderscheidt van hele champignons of gewone champignonsupplementen (zoals gedroogde champignonpoeders of champignonextracten) is dat ze vaak extra ingrediënten bevatten, zoals ashwagandha of rhodiola, die in de traditionele geneeskunde worden gebruikt en hun eigen gezondheidsvoordelen kunnen bieden. “Champignonkoffie kan cafeïne bevatten (als ze koffiebonen bevatten) en andere functionele ingrediënten die niet alleen in paddenstoelen voorkomen”, zegt Edwina Clark, RD, de eigenaar van Edwina Clark Nutrition in San Francisco.

Tekenen dat u overboord zou kunnen gaan met cafeïne

Als je geïnteresseerd bent in het drinken van paddenstoelen vanwege de gezondheidsvoordelen, is het belangrijk om te weten dat er niet veel onderzoeken zijn die specifiek naar paddenstoelenkoffie kijken. “Hoewel de gegevens over paddenstoelenkoffie zelf beperkt zijn, is er wel onderzoek gedaan naar paddenstoelen zelf”, zegt Andrews.

Dus hoewel de voordelen van paddenstoelen en paddenstoelsupplementen misschien ook gelden voor paddenstoelkoffie, is er geen manier om dat zeker te weten zonder specifiek onderzoek. Bovendien is veel van het onderzoek naar paddenstoelen in vitro gedaan (of in reageerbuizen, niet in mensen). Dit soort onderzoek wordt dus als vroeg bewijs beschouwd en laat ons mogelijk niet het volledige beeld zien van hoe paddenstoelen de cellen in een levend menselijk lichaam zullen beïnvloeden.

Met dat in gedachten is dit wat het bestaande bewijsmateriaal zegt over de potentiële voordelen die verband houden met de soorten paddenstoelen die doorgaans worden gebruikt om paddenstoelenkoffie te maken.

1. Betere immuunfunctie

Hoewel het meeste onderzoek voorlopig is en er meer bewijsmateriaal (inclusief proeven op mensen) nodig is, bleek uit één review dat uit verschillende reageerbuisstudies is gebleken dat reishi-paddenstoelen de immuunfunctie van cellen kunnen bevorderen.

Hoe u uw immuunsysteem gezond kunt houden

2. Verminderd risico op hart- en vaatziekten

In een in vitro onderzoek waarbij reishi-paddenstoelextract werd gebruikt, ontdekten onderzoekers dat de paddenstoel zou kunnen helpen het LDL-cholesterol te verlagen (een type cholesterol dat geassocieerd wordt met hartziekten als er teveel van in het lichaam aanwezig is) en het HDL-cholesterol te verhogen (wat beschermende voordelen heeft). .

3. Bescherming tegen kanker

Een belangrijk onderzoeksgebied naar paddenstoelen zijn hun mogelijke kankerbestrijdende eigenschappen. Verschillende reageerbuisstudies hebben gesuggereerd dat paddenstoelen kankercellen kunnen helpen bestrijden, hoewel het onmogelijk is om te zeggen of dit bij mensen het geval is zonder proeven op mensen.

Uit een in vitro-onderzoek naar leeuwenmanen bleek dat gevriesdroogde paddenstoelen beschermden tegen leukemie. Een ander onderzoek gebruikte leeuwenmanenextract in reageerbuizen met kankercellen en bij muizen met kanker, en ontdekte dat het de groei van verschillende soorten tumoren kon verminderen.

Voedingsmiddelen die kanker helpen voorkomen

4. Betere controle van de bloedsuikerspiegel

Als het gaat om het verband tussen paddenstoelen en de preventie en behandeling van diabetes, blijkt uit voorlopig onderzoek dat paddenstoelen kunnen helpen bij het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel. Eén onderzoek was gebaseerd op verschillende eerdere onderzoeken met reageerbuizen, muizen en enkele kleine proeven op mensen, en ontdekte dat verschillende soorten paddenstoelen in hele, extract- en poedervorm konden helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren via verschillende werkingsmechanismen.

Verrassende oorzaken van bloedsuikerschommelingen

5. Verbeterde cognitieve functie

Als je kijkt naar de marketing van paddenstoelkoffie en paddenstoelsupplementen, is een verbetering van de gezondheid van de hersenen vaak een van de vermeende voordelen. Maar het bewijsmateriaal is enigszins gemengd.

In één review werd gekeken naar onderzoeken naar de impact van paddenstoelen op het humeur en de gezondheid van de hersenen, en werd vastgesteld dat verschillende grote bevolkingsonderzoeken het eten van paddenstoelen (alle soorten waren opgenomen, maar veel onderzoeken keken specifiek naar leeuwenmanen) in verband brachten met verbeterde cognitie en humeur. De auteurs van het onderzoek merkten op dat meer specifieke onderzoeken nodig zijn om erachter te komen hoe en of paddenstoelen overtuigender aan deze voordelen kunnen worden gekoppeld.
In een van deze onderzoeken, een kleine, 28 dagen durende pilotstudie onder 41 gezonde volwassenen, gaven onderzoekers de deelnemers 28 dagen lang elke dag een leeuwenmanensupplement en maten ze hun stress- en cognitieve prestaties. De resultaten waren gemengd: sommige deelnemers ervoeren verbeteringen op deze gebieden en anderen ervoeren geen effect of zelfs enkele negatieve effecten.

“Het onderzoek naar medicinale paddenstoelen staat nog in de kinderschoenen”, herhaalt Clark. Voor elk van de hierboven genoemde potentiële voordelen zou in de toekomst mogelijk meer onderzoek nodig zijn, maar het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.

Tips om hersenmist te verslaan, focus te bevorderen en mentale helderheid te verbeteren

Vergelijkbare berichten