5 voordelen om over te weten

5 voordelen om over te weten

Heeft u een voorkeur voor het soort kleding dat u draagt ​​tijdens het slapen? Misschien moet het katoen of zijde zijn – of flanel voor de koelere tijden van het jaar? Of misschien slaap je liever helemaal zonder kleren.

Bijna 29 procent van de mensen gaf aan in de buff te slapen, zo blijkt uit een informeel onderzoek van matrasfabrikant Casper.

Als je een van hen bent (of naast een van hen slaapt), vraag je je misschien af ​​of het gezond is om naakt te slapen. En hoewel er geen echt onderzoek is dat dit ondersteunt, zeggen experts dat er enkele potentiële voordelen kunnen worden opgemerkt.

“Over het algemeen is naakt slapen zowel natuurlijk als comfortabel, ervan uitgaande dat je het niet te koud hebt”, zegt Alex Dimitriu, MD, een dubbel board-gecertificeerde arts gespecialiseerd in psychiatrie en slaapgeneeskunde en de oprichter van Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine in Californië. . (Dimitriu is ook een medisch recensent voor Doctor's Ask.)

Maar eerst is er één potentieel nadeel: naakt slapen kan de bacteriële besmetting in bed vergroten, zegt Kecia Gaither, MD, MPH, een dubbel gecertificeerde arts gespecialiseerd in verloskunde, gynaecologie en maternale foetale geneeskunde en de directeur van perinatale diensten en maternale foetale geneeskunde bij NYC Health + Hospitals Lincoln in de Bronx.

Dat komt omdat de kans groot is dat je de hele nacht gas doorlaat (het gebeurt tenslotte gemiddeld 14 tot 23 keer per dag, en sommige van die gevallen gebeuren terwijl je slaapt), en het is waarschijnlijk meer dan alleen gebakken lucht dat je voorbijgaat.
Een virale TikTok-video (13 miljoen keer bekeken) van een plastisch chirurg uit Michigan (@doctoryoun, 8,4 miljoen volgers) suggereerde dat scheten poepdeeltjes uitscheiden, dus als je naakt slaapt, komt ontlasting op je lakens terecht.

Uw meest brandende kakvragen, beantwoord

De video verwijst naar een informeel experiment van twee onderzoekers (waarover ze schreven in een commentaarartikel in BMJ), wat suggereerde dat bacteriën tijdens een scheet worden uitgestoten en dat kleding als barrière fungeert. Merk op dat het experiment te informeel was om als sluitend bewijs te worden beschouwd, maar het suggereert dat slapen zonder kleding ertoe kan leiden dat darmbacteriën op je lakens terechtkomen, en dat kleding als een barrière kan fungeren en de bacteriedeeltjes kan verzamelen die door een scheet worden uitgestoten. .

Die video was van augustus 2021. Maar anderen, zoals @lazy_gourmet (40,5K volgers), praten er nog steeds over, en een video uit februari werd 14,3 miljoen keer bekeken.

Dr. Gaither zegt dat de beweringen uit de video kloppen: er kan een kleine hoeveelheid ontlasting op uw lakens terechtkomen. Maar hoe vies dat ook klinkt, het zijn niet per se zorgwekkende bacteriën.

De onderzoekers merkten ook op (in dat BMJ stuk) dat de bacteriën die wel groeiden stammen waren die vaak in yoghurt voorkomen, maar de soort niet verder ophelderden.

Dr. Dimitriu zegt dat hij zich niet al te veel zorgen hoeft te maken. “Ik denk dat de voordelen groter zijn dan de minimale sanitaire nadelen”, zegt hij. “Als je je beddengoed schoon houdt door regelmatig te wassen, zou dit geen probleem moeten zijn.”

Er zou meer onderzoek nodig zijn om formele conclusies te kunnen trekken over eventuele risico's van naakt slapen versus met kleding dragen.

5 potentiële gezondheidsvoordelen van naakt slapen

Laten we nu eens kijken naar enkele van de potentiële voordelen die gepaard gaan met het weggooien van pyjama's.

1. Koelere huidtemperatuur

Als het gaat om de optimale slaapomgeving, is koeler over het algemeen beter. Slapen bij een te warme temperatuur kan de slaap verstoren door het aantal keren dat u 's nachts wakker wordt te verhogen en de REM- en langzame golfslaap te verminderen (hoewel een te koude temperatuur eveneens schadelijk kan zijn). De ideale slaaptemperatuur ligt ergens tussen de 60 en 67 graden.

Alles over slaapcycli en de slaapstadia

Als het weggooien van kleding je lichaam helpt om die ideale temperatuur te bereiken, kun je mogelijk uitgeruster wakker worden.

“Als je de lichaamstemperatuur ‘s nachts laat dalen, ontstaat er een diepere, langzame golfslaap, die zeer herstellend is”, zegt Dimitriu. “Naakt slapen (kan) dit proces helpen.”

Elke nacht zeven of meer uren slaap van goede kwaliteit registreren is belangrijk en heeft tal van voordelen, waaronder een verhoogde immuniteit, een gezond gewicht, minder stress en een lager risico op hartziekten en diabetes, een beter humeur en een groter denkvermogen. duidelijk zijn en slimme beslissingen nemen.

VERWANT: Hoe slaap het denken en het geheugen beschermt

2. Verbeterde verbinding met partner

Het omarmen van je naaktheid kan het gevoel van voldoening vergroten als je een koppel hebt. Nog beter kan het zijn als jullie allebei naakt slapen omarmen. “Naaktheid is een kwetsbare toestand van ons meest intieme zelf”, zegt Pamela Garber, een erkende geestelijke gezondheidszorgadviseur en oprichter van de Grand Central Counseling Group in New York City. “Slaap is ook een kwetsbare toestand. De combinatie van die twee is een geschenk.”

Uit onderzoek is gebleken dat naaktheid het huid-op-huidcontact vergroot, wat – zolang de persoon aanraking als iets positiefs beschouwt en met instemming plaatsvindt – het psychologisch welzijn kan bevorderen, stress kan verminderen en de staat van de relatie kan verbeteren.

3. Hoger zelfrespect

Zelfs als je alleen slaapt, is het mogelijk dat als je dit naakt doet, dit een positieve invloed heeft op de manier waarop je naar jezelf kijkt. Het is aangetoond dat tijd doorbrengen naakt (in het algemeen, niet alleen tijdens het slapen) het positieve lichaamsbeeld, het zelfrespect en de tevredenheid met het leven vergroot.

4. Lager risico op schimmelinfecties voor vrouwen

Naakt slapen kan de vaginale gezondheid verbeteren, zegt Gaither. Gistinfecties, die worden veroorzaakt door de schimmel Candida albicansgroeien in warme en vochtige omgevingen. Om ze te vermijden (en de jeuk, het brandende gevoel, de afscheiding en de roodheid die daarmee gepaard gaan), wil je de luchtstroom daar beneden maximaliseren. 's Nachts commando (of helemaal naakt) gaan is een manier om dat te doen.

“Geen strak slipje betekent niet zweten en geen vocht, waardoor het risico op schimmelinfecties afneemt”, zegt Gaither.

Beste behandelingen voor vaginale schimmelinfecties

5. Hoger aantal zaadcellen voor mannen

Warme temperaturen leiden waarschijnlijk niet alleen tot woelen en draaien en moeite met inslapen; ze zijn ook niet goed voor gezond sperma. Volgens één onderzoek ging elke stijging van de testiculaire temperatuur met 1,8 graden gepaard met een daling van 14 procent in de spermatogenese, oftewel de productie van zaadcellen. Dit is de reden waarom mannen die hun vruchtbaarheid willen vergroten, geadviseerd worden om bubbelbaden en nauwsluitende broeken en ondergoed te vermijden.
Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat boksers hierdoor een voorsprong hebben op slips. Mannen die losser ondergoed droegen, zoals boksers, hadden een 25 procent hogere spermaconcentratie, 17 procent meer zaadcellen en 14 procent minder FSH-aantal (dat het lichaam aanmaakt om de spermaproductie te stimuleren) dan mannen die iets anders droegen.

Als je om wat voor reden dan ook geen zin hebt om naakt te slapen, kun je profiteren van soortgelijke voordelen door loszittende kleding te dragen van natuurlijke vezels zoals katoen. “Alle kleding kan echter het vermogen van het lichaam om af te koelen enigszins verminderen”, zegt Dimitriu.

Samenvatting

Er kunnen enkele voordelen kleven aan naakt slapen, maar het bewijsmateriaal om deze voordelen te ondersteunen is beperkt. Bovendien is er niet veel onderzoek dat aantoont dat slapen in een pyjama noodzakelijkerwijs risico's voor de gezondheid met zich meebrengt.

Dus tenzij u problemen heeft met schimmelinfecties of vruchtbaarheidsproblemen (wat u het beste met uw arts kunt bespreken), moet uw beslissing om wel of niet een pyjama te dragen gebaseerd zijn op uw comfort en persoonlijke voorkeur.

Vergelijkbare berichten