10 beroemde rage diëten: voor- en nadelen

10 beroemde rage diëten: voor- en nadelen

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention probeert bijna de helft van de Amerikaanse volwassenen het hele jaar door af te vallen. Sommigen kiezen voor een evenwichtige aanpak, veranderen levensstijlgewoonten en verbeteren hun dieet om hun doel op een langzame en gestage manier te bereiken. Anderen proberen echter een zogenaamd rage-dieet, of een populair dieetplan dat is ontworpen om u te helpen snel af te vallen, zo blijkt uit een onderzoek.

Het kenmerk van een rage dieet is beperking, zegt Melissa Rifkin, RD, gevestigd in Mount Kisco, New York. Om snel gewichtsverlies te bereiken – iets wat de meeste populaire diëten beweren – moet je over het algemeen bepaalde voedingsmiddelen elimineren. “Fad-diëten zijn doorgaans uiterst restrictief, waardoor volgers bepaalde voedselgroepen of voedingsstoffen missen, waardoor ons lichaam kan worden uitgeput”, legt ze uit. Helaas hebben veel mensen de neiging om deze diëten snel op te geven als ze beginnen te hunkeren naar het voedsel dat op de ‘niet eten’-lijst staat, een natuurlijke reactie op inflexibele voedingsregels.

Modieuze diëten komen en gaan, maar sommige hebben de tand des tijds doorstaan, hebben zichzelf opnieuw uitgevonden of zijn zo populair geworden dat je ze gemakkelijk kunt onthouden. Hier is een greep uit 10 van de beroemdste rage diëten aller tijden – en of die de moeite waard zijn om te volgen.

1. Atkins-dieet

Bij Atkins draait alles om koolhydraatarm eten, en met het moderne Atkins-programma kun je je koolhydratendoelen kiezen, van 20 gram (wat het ketogene dieet nabootst), 40 gram of 100 gram per dag. Strengere koolhydratendoelen zorgen voor sneller gewichtsverlies. Hoewel het een beroemd dieet is, vinden veel mensen het gewoon niet duurzaam, zegt Leah Reitmayer, RD, een sportdiëtist in Fayetteville, North Carolina. “Koolhydraten zijn je belangrijkste energiebron. Ik raad koolhydraatarm eten niet aan, omdat je lichaam deze macronutriënt nodig heeft. Als je een dieet probeert om gezond te zijn, waarom zou je dan de belangrijkste voedingsstoffen eruit halen die je lichaam nodig heeft om gezond te zijn?” ze zegt.

2. Zonedieet

Het Zone-dieet, populair gemaakt door Jennifer Aniston, omvat het eten van 40 procent koolhydraten, 30 procent eiwit en 30 procent vet. “Dit dieet heeft enige verdienste omdat het gebaseerd is op volwaardige voedingsmiddelen en de nadruk legt op eiwitten en omega-3-vetzuren voor een ontstekingsremmend effect”, zegt Alyssa Smolen, RDN, gevestigd in Essex, New Jersey. Hoewel het evenwichtig is, vermeldt het dieet nog steeds bepaalde voedzame voedingsmiddelen die verboden zijn, zoals bananen, rozijnen, aardappelen en maïs, en wordt u opgedragen om minder dan één portie granen en zetmeel per dag te eten – regels die kunnen maken het moeilijker om dit dieet op de lange termijn vol te houden.

3. Keto-dieet

Het keto-dieet, een vetrijk en zeer koolhydraatarm dieet, werd volgens onderzoek oorspronkelijk ontwikkeld als medisch dieet voor de behandeling van epilepsie in de jaren twintig. Het moest 100 jaar wachten voordat het zijn piekpopulariteit onder het grote publiek bereikte: in 2020 was het keto-dieet het meest gegooglede dieet in de Verenigde Staten, zo blijkt uit één recensie. Een nadeel is dat mensen tijdens dit dieet veel vlees en kaas eten, wat kan bijdragen aan een overmatige inname van verzadigd vet, een type vet dat het risico op hartaandoeningen kan verhogen, zegt Smolen. Bovendien wordt er misschien weinig fruit en groenten geconsumeerd, iets dat in strijd is met de gezondheid, voegt ze eraan toe. Als u keto gaat doen, adviseert Smolen dit te doen onder begeleiding van een medisch team of een geregistreerde diëtist, zodat u er zeker van kunt zijn dat u een voedzaam dieet opbouwt, keto correct volgt en uw gezondheid in de gaten houdt.

4. Grapefruitdieet

Het zou net zo gemakkelijk zijn om grapefruit te vervangen door een van de op één voedsel gerichte diëten van de afgelopen jaren, zoals koolsoep, gekookt ei of bottenbouillon. Al deze voedingsmiddelen zijn goed voor je, maar niet als enige focus op je hele dieet. “Geen enkel voedsel bevat alles wat je nodig hebt. Daarom adviseren diëtisten om een ​​verscheidenheid aan fruit, groenten, eiwitten en volle granen te eten”, zegt Smolen. Hoewel je met een grapefruitdieet misschien wel afvalt, komt dat doordat je door de strenge voedselbeperkingen minder dan 1.000 calorieën per dag eet. Over het algemeen adviseren diëtisten dit soort diëten over te slaan.

5. Paleodieet

Paleo, een afkorting van Paleolithicum, is een dieet dat bestaat uit het voedsel van een traditionele jager-verzamelaar. Mensen die een paleodieet volgen, consumeren de helft van hun calorieën uit mager dierlijk voedsel, maar ook uit eieren, fruit, niet-zetmeelrijke groenten, onverzadigde vetten, wat alcohol en water. Er zijn grote gezondheidsclaims verbonden aan het paleodieet, onder meer als remedie tegen hartziekten, diabetes en kanker, aldus een recensie. Maar één ding dat niet wordt bijgehouden, is dat volle granen – een voedselgroep die in verband wordt gebracht met het verlagen van de kans op deze ziekten – zijn uitgesloten van het paleodieet, merkt de American Academy of Nutrition and Dietetics op. Een ander groot nadeel is dat het volgen van een dieet dat zoveel voedsel uitsluit, kan leiden tot ongezonde obsessieve gedachten over je dieet, zegt Smolen.

6. Glutenvrij dieet

Voor veel mensen met coeliakie of een allergie voor gluten (het eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge) is het vermijden van voedingsmiddelen die gluten bevatten geen rage dieet – het is een noodzaak. Maar glutenvrij werd een rage-dieet toen mensen gluten begonnen te vermijden bij gebrek aan medische noodzaak, gedeeltelijk dankzij voorstanders van beroemdheden zoals Gwyneth Paltrow, zoals E! Nieuws gerapporteerd. Tien jaar geleden zeiden de meeste volwassenen dat glutenvrij voedsel gezonder was, en meer dan een kwart kocht het om af te vallen, blijkt uit enquêtes uit die tijd. Maar er is simpelweg geen bewijs dat glutenvrije diëten in het algemeen gewichtsverlies bevorderen, aldus de Harvard TH Chan School of Public Health.

7. Meesterreiniging

Bij dit dieet met alleen vloeistoffen drink je tien dagen lang een mengsel van water, citroensap, ahornsiroop en cayennepeper, en Beyoncé gebruikte het naar verluidt om in twee weken 20 pond af te vallen voor haar rol in de film uit 2006. Droomvrouwengerapporteerd VS vandaag. Vloeibare of sapdiëten hadden hun moment, met de vermeende voordelen van gewichtsverlies en ontgiften. Maar sapvasten leveren niet genoeg voedingsstoffen op, en elk gewichtsverlies is waarschijnlijk tijdelijk als je weer vast voedsel gaat eten, aldus Mayo Clinic. En onthoud: je hebt organen, met name de lever en de nieren, die je lichaam op een natuurlijke manier ontgiften.

8. Heel30

Je kunt aan de 30 in de naam zien dat Whole30 een rage-dieet is: het is een eliminatiedieet dat is ontworpen om gedurende 30 dagen te worden gedaan. Het dieet, ontwikkeld in 2009, volgens de Whole30-website, heeft strikte regels over wat je wel en niet kunt eten, en als je je daar niet aan houdt, moet je opnieuw beginnen. De nadruk ligt op gezonde voedingsmiddelen, zoals vlees, zeevruchten, eieren, groenten, fruit en gezonde vetten, terwijl alle toegevoegde suikers, alcohol, granen, peulvruchten en zuivelproducten worden vermeden. Hoewel het populair is – en je moed op de proef stelt voor het volgen van een streng dieet – zijn er geen observationele onderzoeken of gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken die de voordelen van Whole30 ondersteunen of vergelijken hoe effectief het is ten opzichte van andere diëten voor gewichtsverlies, meldt onderzoek.

9. Vetarm dieet

Weet je nog dat de vetvrije koekjes van SnackWell in de jaren negentig de gezonde keuze waren? Dat was op het hoogtepunt van de vetarme rage, toen mensen probeerden af ​​te vallen door voedsel te eten dat in de categorie met weinig of geen vet viel, zoals vetvrije saladedressings, chips en bevroren yoghurt. Het hele vetarme tijdperk besloeg tientallen jaren, merkt de Harvard TH Chan School of Public Health op, maar nu erkennen gezondheidsexperts de waarde van voedingsmiddelen die gezonde onverzadigde vetten bevatten, en zijn we afgestapt van de vetarme rage. “Over het algemeen hebben we, om een ​​gezond mens te zijn, wat vet nodig”, zegt Smolen. Vetten leveren niet alleen energie, maar helpen je lichaam ook hormonen te produceren en vetoplosbare voedingsstoffen te absorberen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren, zegt ze. Vet bevat meer calorieën per gram dan eiwitten en koolhydraten, dus het verminderen van wat vet in uw dieet kan u helpen minder calorieën te eten en af ​​te vallen. Maar het feit dat iets als vetvrij, vetarm of vetarm wordt bestempeld, betekent niet automatisch dat het gezond is.

10. Speciaal K-dieet

Toen het Special K-dieet begin jaren 2000 uitkwam, was het doel om in twee weken tijd twee jeansmaten te verliezen door Special K te eten als ontbijt en lunch, en daarna een gewoon diner. (In latere iteraties kon je speciale K-producten eten, zoals repen, in plaats van ontbijtgranen.) Het is een caloriearm plan dat nooit is ontworpen voor de lange termijn, maar op de een of andere manier voelde het haalbaar als je het gewoon moest maken. het door een paar weken. Positief is dat Rifkin erop wijst dat, omdat er niet veel aandacht aan het dieet wordt besteed en je elke dag grotendeels hetzelfde eet, het gemakkelijk te volgen kan zijn. Toch kunnen twee weken een eeuwigheid lijken. “Het ontbreekt aan variatie, en veel mensen raken snel verveeld”, zegt ze, eraan toevoegend dat het aan adequate voeding ontbreekt. Dit is weer een rage dieet om over te slaan.

Vergelijkbare berichten