Wendy Williams gediagnosticeerd met frontotemporale dementie en afasie

Wendy Williams gediagnosticeerd met frontotemporale dementie en afasie

Bij Bruce Willis werd afgelopen februari dezelfde vorm van dementie vastgesteld.

In een donderdag vrijgegeven verklaring zei het zorgteam voor de 59-jarige Williams dat artsen haar toestand officieel bevestigden in 2023 nadat ze een “batterij aan medische tests” had ondergaan.

“Afasie, een aandoening die de taal- en communicatievaardigheden aantast, en frontotemporale dementie, een progressieve stoornis die het gedrag en de cognitieve functies beïnvloedt, hebben al aanzienlijke obstakels opgeleverd in Wendy’s leven”, schreef haar communicatiegroep in het persbericht. “De afgelopen jaren zijn er af en toe vragen gerezen over Wendy’s vermogen om informatie te verwerken en velen hebben gespeculeerd over Wendy’s toestand, vooral toen ze woorden begon te verliezen, soms grillig handelde en moeite had met het begrijpen van financiële transacties.”

In 2018 uitte Williams haar zorgen over haar gezondheid toen ze aankondigde dat ze vrijaf nam om te gaan met de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte die een overproductie van schildklierhormonen veroorzaakt. Tijdens een Halloween-aflevering van haar show het jaar ervoor viel Williams flauw in de ether. Sommige artsen speculeerden dat haar flauwvallen mogelijk verband hield met de ziekte van Graves.

Wat veroorzaakt frontotemporale dementie?

Hoewel schade aan neuronen in de frontale kwabben en de temporale kwabben van de hersenen (in de buurt van de slapen) tot dit type dementie leidt, is de exacte oorzaak van de schade volgens Johns Hopkins onbekend.
Onderzoekers hebben typen frontotemporale dementie gekoppeld aan mutaties van verschillende genen. Stanford Medicine zegt dat, in tegenstelling tot de ziekte van Alzheimer, bij FTD meestal geen sprake is van de vorming van amyloïde plaques. Bij ongeveer de helft van de mensen met FTD is er echter een abnormale vorm van tau-eiwit in de hersenen, en bij ongeveer de helft van de mensen met FTD is sprake van ophoping van TDP-43-eiwit.
Een studie gepubliceerd in 2018 in de Tijdschrift van de Noorse Medische Vereniging suggereerde een verband tussen diabetes, hoofdletsel, auto-immuunziekten en frontotemporale dementie.

“Helaas hebben we meer onderzoek nodig om de reden te begrijpen waarom deze ziekte voorkomt”, zegt Sharon Sha, MD, hoofd van het Stanford Memory Disorders Center in Palo Alto, Californië.

Hoewel manieren om het risico op FTD te verminderen onzeker zijn, merkt Dr. Sha op dat “gemeenschappelijke levensstijlfactoren die de gezondheid van de hersenen bevorderen, zoals lichaamsbeweging, gezonde voeding, goede slaap en cognitieve en sociale stimulatie, nuttig zijn bij het verminderen van het risico op neurodegeneratieve ziekten als een geheel.”

Wat zijn de tekenen van frontotemporale dementie?

De Alzheimer’s Association stelt dat FTD ooit als zeldzaam werd beschouwd, maar nu 10 tot 15 procent van alle gevallen van dementie kan uitmaken. Dit type dementie begint meestal eerder dan de ziekte van Alzheimer, voornamelijk tussen de 35 en 75 jaar. Het National Institute on Aging schat dat ongeveer 60 procent van de mensen met FTD tussen de 45 en 65 jaar oud is.
De meest voorkomende symptomen van frontotemporale dementie, zoals beschreven door Mayo Clinic, omvatten extreme veranderingen in gedrag en persoonlijkheid, waaronder:
  • Steeds ongepast sociaal gedrag
  • Verlies van empathie en andere interpersoonlijke vaardigheden
  • Gebrek aan oordeel
  • Verlies van remming
  • Gebrek aan interesse of apathie
  • Dwangmatig gedrag zoals tikken, klappen of keer op keer met de lippen smakken
  • Een achteruitgang in persoonlijke hygiëne
  • Veranderingen in eetgewoonten. Mensen met FTD eten doorgaans te veel of eten liever snoep en koolhydraten.
  • Objecten eten
  • Dwangmatig dingen in de mond willen stoppen
FTD komt vaak voor samen met primaire progressieve afasie. Mensen met deze aandoening hebben doorgaans moeite met spreken, het benoemen van voorwerpen of het begrijpen van gesprekken.

Symptomen beheersen en bewustzijn vergroten

Momenteel zijn er geen behandelingen beschikbaar om de progressie van FTD te genezen of te vertragen, maar zorgverleners kunnen medicijnen voorschrijven om de symptomen te behandelen, zoals antidepressiva en antipsychotische medicijnen.

Spraak- en taalpathologen en fysiotherapeuten en ergotherapeuten kunnen ook helpen bij sommige effecten van de ziekte, en technieken voor gedragsverandering kunnen helpen onaanvaardbaar of risicovol gedrag onder controle te houden.

Naarmate de symptomen verergeren, zijn patiënten steeds afhankelijker van zorgverleners.

De Association for Frontotemporal Degeneration waarschuwt dat FTD iemand na verloop van tijd vatbaarder maakt voor fysieke complicaties zoals longontsteking, infectie of letsel door een val. De gemiddelde levensverwachting is 7 tot 13 jaar nadat de symptomen optreden.

Gedeeltelijk besloten degenen die dicht bij Williams stonden haar diagnose openbaar te maken om het bewustzijn over FTD te vergroten.

“Er is hoop dat met vroege detectie en veel meer empathie het stigma dat met dementie gepaard gaat, zal worden geëlimineerd en dat de getroffenen het begrip, de steun en de zorg zullen krijgen die ze verdienen en nodig hebben”, aldus het zorgteam van Williams.

Voor een nadere blik op de recente gezondheidsproblemen van Williams en het grillige gedrag dat mogelijk tekenen van dementie zijn, zendt het Lifetime-kanaal een nieuwe documentaire uit, Waar is Wendy Williams?die op 24 februari in première gaat.

Als u meer wilt weten over de ziekte, biedt de Association for Frontotemporal Degeneration gedetailleerde informatie en hulpmiddelen voor familie en vrienden.

Vergelijkbare berichten