Thuis yoga beoefenen kan de pijn in de onderrug halveren

Thuis yoga beoefenen kan de pijn in de onderrug halveren

Mensen met chronische lage rugpijn die beginnen met het beoefenen van yoga kunnen hun symptomen zien verbeteren, ook al oefenen ze meestal vanuit het comfort van thuis.

In een kleine studie boden onderzoekers tien vrouwen met chronische lage rugpijn een reeks van acht yogalessen aan gedurende vier weken. Terwijl de eerste sessie persoonlijk plaatsvond, werd de rest allemaal online aangeboden.

Voordat ze met yoga begonnen, beoordeelden de deelnemers hun rugpijn gemiddeld met een 6,8 op een schaal van 10 punten. Tegen de tijd dat ze de serie van acht klassen hadden afgerond, daalde hun gemiddelde rugpijnscore naar 3,3, volgens de resultaten gepubliceerd in de Journal of Orthopaedic Research.

Wetenschappers hebben ook de spieractiviteit in de wervelkolom gemeten – die vaak verminderd of afwezig is bij mensen met chronische rugpijn – en ontdekten dat deze aan het einde van het onderzoek aanzienlijk was toegenomen.

Alles bij elkaar suggereren deze bevindingen dat yoga de spierfunctie kan helpen verbeteren en de pijnperceptie kan verminderen bij mensen met lage rugpijn. “Het was interessant om de rol te laten zien die yoga zou kunnen spelen bij de behandeling van chronische rugpijn”, zei co-auteur Alessandro de Sire, MD, van de Magna Graecia Universiteit van Catanzaro in Italië, in een verklaring.

Omdat alle mensen met rugpijn in het onderzoek dezelfde yogaroutines deden, is het moeilijk te zeggen of dit soort oefeningen meer of minder effectief is voor het verlichten van de symptomen dan andere soorten interventies.

Een ander nadeel van het onderzoek is dat deelnemers 40 jaar of jonger waren en werden uitgesloten als ze medische problemen hadden waarvan bekend was dat ze rugpijn veroorzaakten. Dit maakt het moeilijk te zeggen of yoga vergelijkbare voordelen kan hebben voor oudere volwassenen of voor mensen met aandoeningen zoals stenose of artritis die rugpijn kunnen veroorzaken.

Er zijn echter veel voordelen aan het beoefenen van yoga en het concentreren op de ademhaling tijdens houdingen, zegt Lauren Elson, MD, instructeur fysische geneeskunde en revalidatie aan de Harvard Medical School en directeur dansgeneeskunde bij Spaulding Rehabilitation bij Mass General Brigham.

“Veel van de gecontroleerde ademhalingstechnieken en yoga hielpen het parasympathische zenuwstelsel te stimuleren”, zegt dr. Elson, die niet bij het nieuwe onderzoek betrokken was. “Naast het veroorzaken van spierontspanning, veroorzaakt dit ook een ontspanningsreactie in het lichaam.”

Dit kan het pijnniveau verminderen, de angst verminderen en het algemene gevoel van welzijn verbeteren, voegt Elson toe. Afhankelijk van de yogahouding kan de kern worden versterkt of kunnen de spieren worden geactiveerd of uitgerekt, wat de flexibiliteit en mobiliteit kan helpen verbeteren.

Mensen met rugpijn die ongemak ervaren bij bepaalde bewegingen moeten mogelijk yogahoudingen vermijden die hen dwingen op deze manier te bewegen, merkt Elson op. Sommige mensen moeten bijvoorbeeld houdingen vermijden waarbij ze naar voren moeten buigen of op de grond moeten zitten als dit de rugpijn verergert. Maar veel mensen met rugpijn zouden nog steeds yoga moeten kunnen beoefenen, zolang ze de houdingen vermijden die hun pijn veroorzaken.

“Als je kunt ademen, kun je yoga doen”, zegt Elson. “Dat gezegd hebbende, als iemand een reeds bestaande aandoening heeft, zou hij of zij waarschijnlijk baat hebben bij begeleiding van een fysiotherapeut die goed thuis is in de verschillende soorten yoga, of een yogaleraar die hun specifieke diagnose begrijpt.”

Vergelijkbare berichten