Uitbraak van vogelgriep leidt tot waarschuwingen over het eten van loopneuzen

Uitbraak van vogelgriep leidt tot waarschuwingen over het eten van loopneuzen

Deze week namen de zorgen over de vogelgriep in de VS toe toen het tweede geval van vogelgriep waarbij een mens werd geïnfecteerd, werd bevestigd tijdens uitbraken bij twee van de grootste commerciële eierproducenten en verschillende melkveebedrijven.

Nu de vogelgriep zich verspreidt, geldt dat ook voor waarschuwingen over het eten van vloeibare eieren en het consumeren van bepaalde zuivelproducten.

Een factsheet van het New Hampshire Department of Health and Human Services over vogelgriep en veilige kookpraktijken circuleert nu op sociale media en adviseert het publiek om “ervoor te zorgen dat de eieren volledig gaar zijn, zodat de dooiers niet vloeibaar of vloeibaar zijn.”
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beveelt aan dat bij het koken van eieren de dooiers stevig moeten zijn. Voor recepten waarbij eieren nodig zijn die rauw of niet gaar zijn wanneer het gerecht wordt geserveerd, zorg ervoor dat u eieren gebruikt die gepasteuriseerd zijn (een proces dat een virus of bacterie kan inactiveren).
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw zegt echter dat mensen geen vogelgriep kunnen krijgen door het eten van eieren of gevogelte.

“Het risico om vogelgriep te krijgen door eieren is relatief laag, en door gekookte eieren is het waarschijnlijk extreem laag”, zegt Stephen Rich, PhD, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit van Massachusetts in Amherst, die gespecialiseerd is in het onderzoek. van zoönotische ziekten, of ziekten die hun oorsprong vinden in dierenpopulaties, maar zo nu en dan overslaan op mensen.

Hij suggereert dat het risico op maag-darmziekten door salmonellabacteriën in onvoldoende verhitte eieren waarschijnlijk veel groter is.

Voor degenen die bang zijn dat kippenvlees een overdrachtspunt kan zijn: onderzoek heeft aangetoond dat goed koken elk virus dat mogelijk pluimveevlees besmet, zal inactiveren.

De vogelgriep heeft zich ook naar koeien verspreid

Nadat de hoogpathogene vogelgriep (met name de H5N1-stam) was bevestigd in verschillende melkveebedrijven in Idaho, Kansas, Michigan, New Mexico en Texas, probeerde de FDA woensdag het publiek te verzekeren dat er op dit moment “er nog steeds geen zorgen dat deze omstandigheid een risico voor de gezondheid van de consument vormt.”

De FDA benadrukte dat de meeste melk die in de Verenigde Staten wordt gedistribueerd gepasteuriseerd is, en dat het proces “voortdurend heeft bewezen bacteriën en virussen, zoals griep, te inactiveren.”

De federale gezondheidsdienst voegt er echter aan toe dat het onzeker is of de vogelgriep kan worden overgedragen door de consumptie van ongepasteuriseerde (rauwe) melk en producten zoals kaas gemaakt van de rauwe melk van geïnfecteerde koeien.

Wilde vogels beschuldigd van verspreiding van vogelgriep onder commercieel pluimvee

Het Texas Department of Agriculture maakte dinsdag bekend dat de H5N1-vogelgriep werd aangetroffen in een pluimveefabriek van de staat die eigendom is van Cal-Maine Foods, de grootste producent van verse eieren in de Verenigde Staten. Het bureau gaf Cal-Maine de opdracht om als gevolg daarvan 1,6 miljoen legkippen en 337.000 jonge kippen (vrouwelijke adolescente kippen) te ruimen.
In Michigan waarschuwden de staatslandbouwautoriteiten deze week voor de verspreiding van de vogelgriep nadat deze daar in een commerciële pluimveehouderij was ontdekt. Wilde vogels zijn de vermoedelijke bron.

“Aangezien het weer koel blijft en wilde vogels hun migratie voortzetten, zijn de omstandigheden ideaal voor het bloeien en verspreiden van het virus”, zegt staatsdierenarts Nora Wineland, DVM, in een verklaring. “Zolang deze omstandigheden voortduren, zal de noodzaak om preventieve maatregelen te nemen groot zijn.”

Personen die met vogels werken, worden dringend verzocht hun handen te wassen voor en na het hanteren ervan.

De vogelgriep verspreidt zich ook naar melkkoeien

Koeien met de vogelgriep hebben last van koorts en produceren dikke en verkleurde melk, wat gepaard gaat met een scherpe daling van de melkproductie, aldus het Texas Department of Agriculture.

“Voor zover bekend is er geen besmette melk in de voedselketen terechtgekomen; het is allemaal gedumpt”, zei landbouwcommissaris Sid Miller in een verklaring. “In het zeldzame geval dat een deel van de aangetaste melk in de voedselketen terechtkomt, zal het pasteurisatieproces het virus doden.”

Om de verspreiding van ziekten te voorkomen worden besmette koeien geïsoleerd en wordt al het vee grondig gereinigd en gedesinfecteerd, maar de melkveestapel wordt niet ontvolkt zoals bij pluimvee.

Volgens de USDA Animal and Plant Health Inspection Service worden ook wilde trekvogels verantwoordelijk geacht voor het infecteren van koeien.

Kook je eieren goed, maar wees niet ongerust

De huidige uitbraak van de vogelgriep is volgens Rich geen reden tot paniek. “Gevallen onder mensen zijn zeer zeldzaam en geïnfecteerden worden niet besmettelijk voor andere mensen”, zegt hij.

Nu het risico op overloop naar de menselijke bevolking nog steeds zo laag is, moedigt Rich mensen aan om niet al te bezorgd te zijn, maar als ze extra voorzorgsmaatregelen willen nemen, kunnen ze gewetensvoller zijn over hoe ze hun eieren bereiden of bestellen.

Vergelijkbare berichten