Stopzetting van de Flovent-inhalator veroorzaakt zorgen over de generieke overstap

Stopzetting van de Flovent-inhalator veroorzaakt zorgen over de generieke overstap

Een veelgebruikt astmamedicijn verdwijnt vanaf deze maand uit de schappen van de drogisterij, en artsen zijn bang dat sommige patiënten moeite zullen hebben met het overstappen op een alternatieve generieke versie als hun verzekering de nieuwe optie niet dekt.

Eind 2023 stopte geneesmiddelenfabrikant GSK in de VS met de verkoop van zijn merkgeneesmiddel Flovent, een inhalatiecorticosteroïde die al jaren wordt gebruikt om astmasymptomen bij kinderen en volwassenen te beheersen. Vanaf deze maand is de enige versie van het medicijn die in de Verenigde Staten wordt verkocht een geautoriseerde generieke versie, gemaakt door GSK, die dezelfde ingrediënten bevat.

GSK heeft gezegd dat zijn geautoriseerde generieke geneesmiddel hetzelfde medicijn bevat als de stopgezette merknaam Flovent-inhalatoren – en dat de nieuwe opties “patiënten in de VS potentieel goedkopere alternatieven zullen bieden.”

Het probleem is dat deze generieke geneesmiddelen van Flovent misschien helemaal niet door de verzekering worden gedekt, waardoor sommige patiënten honderden dollars per maand moeten betalen voor hun astmamedicijn, zeggen artsen.

“Alleen al vandaag had mijn praktijk meer dan twintig telefoontjes met patiënten die worstelden met Flovent-recepten”, zegt Angela Duff Hogan, MD, voorzitter van de astmacommissie van het American College Allergy, Asthma, and Immunology. “Meerdere verzekeringsplannen dekken nog steeds geen generieke Flovent, en patiënten moeten hun dagelijkse controlemedicijnen vervangen door een andere inhalator. Soms is er een aanzienlijk kostenverschil.”

Kosten van inhalatoren

Fluticason, het actieve ingrediënt in Flovent en in de nieuwere geautoriseerde generieke geneesmiddelen, werkt door ontstekingen en zwellingen in de luchtwegen onder controle te houden om astma-aanvallen te voorkomen. Fluticason HFA-inhalatoren gebruiken aërosol als drijfgas en kunnen worden gecombineerd met een spacerhulpstuk om ervoor te zorgen dat medicijnen efficiënter in de luchtwegen terechtkomen. Fluticason Diskus-inhalatoren werken anders, waardoor mensen een geneesmiddel in poedervorm moeten inademen.

Zonder verzekering is de laagste prijs voor één generieke Flovent-inhalator volgens GoodRx meer dan $ 200. Veel patiënten met ernstiger astma hebben elke maand meerdere inhalatoren nodig om hun symptomen onder controle te houden, vooral tijdens het verkoudheids- en griepseizoen, wanneer ze gevoeliger zijn voor luchtwegaandoeningen.

“Het is erg belangrijk voor mensen met astma om hun medicijnen tegen astma te blijven gebruiken, vooral tijdens het seizoen van luchtwegaandoeningen”, zegt Melanie Carver, hoofdmissie van de Asthma and Allergy Foundation of America. “Vertragingen bij apotheken kunnen ervoor zorgen dat iemand met astma het risico loopt de ontsteking te verergeren.”

Zijn er alternatieve Flovent-inhalatoren?

Iedereen die Flovent al gebruikt, moet contact opnemen met zijn verzekeraar om te zien of de nieuwe geautoriseerde generieke versie van hun inhalator onder hun polis valt, adviseert Carver. Als dat niet het geval is, moeten patiënten een lijst krijgen van welke inhalatoren gedekt zijn, samen met de contante prijzen, en vervolgens bij hun arts navragen welke optie het beste zou kunnen zijn, zegt Carver.

“Er zijn geen directe vervangers voor de fluticason HFA en fluticason diskus, behalve de geautoriseerde generieke geneesmiddelen”, merkt Carver op. “Andere inhalatoren hebben mogelijk een ander medicijn, een andere dosis of worden op een andere manier bediend.”

Sommige mensen met astma – vooral jonge kinderen of mensen met ontwikkelingsstoornissen – kunnen moeite hebben om een ​​ander type inhalator te leren gebruiken als ze moeten overstappen van Flovent naar een ander type corticosteroïde, zegt Dr. Hogan. Het kan voor sommige mensen moeilijk zijn om te leren hoe ze een voorzetkamertje met de inhalator moeten gebruiken, of lastig om onder de knie te krijgen hoe ze hun mond op de juiste manier rond het apparaat moeten sluiten om ervoor te zorgen dat het medicijn daar komt waar het heen moet, zegt Hogan.

Dit maakt het van cruciaal belang om uw arts te raadplegen zodra u weet welke opties door de verzekering worden gedekt, zegt Hogan. Niet iedereen hoeft naar kantoor te komen om een ​​nieuw recept te krijgen, maar dit kan nodig zijn als patiënten training nodig hebben over het gebruik van inhalatoren die anders werken dan hun vorige Flovent-inhalator.

“Als de astma van een patiënt stabiel is en hij of zij regelmatig vervolgafspraken heeft gehad, kunnen ze ons in onze praktijk bellen en zullen we ze overzetten op een medicijn dat geschikt is voor hun leeftijd en, waar mogelijk, gedekt door hun verzekeringsplan. ”, zegt Hogan.

Vergelijkbare berichten