Eczeem kan het risico op eetstoornissen verhogen

Eczeem kan het risico op eetstoornissen verhogen

Atopische dermatitis, de meest voorkomende vorm van eczeem, veroorzaakt niet alleen ruwe, jeukende, uitslagachtige plekken op de huid: een nieuwe studie suggereert dat het ook het risico van iemands eetstoornis kan vergroten.

“De emotionele tol van eczeem is aanzienlijk”, zegt de senior studieauteur, Jeffrey Cohen, MD, dermatoloog, assistent-professor en directeur van het psoriasisbehandelingsprogramma aan de Yale School of Medicine in New Haven, Connecticut.

Atopische dermatitis kan de geestelijke gezondheid schaden omdat het op elk moment kan oplaaien, zichtbaar is voor anderen en intense jeuk kan veroorzaken waardoor het moeilijk wordt om te slapen of de dagelijkse routines op school of op het werk bij te houden, voegt Dr. Cohen eraan toe.

De aandoening kan ook een negatieve invloed hebben op vriendschappen en intieme relaties, waardoor sociale ondersteuningssystemen worden uitgehold die gunstig kunnen zijn voor de geestelijke gezondheid.

Hoewel atopische dermatitis al lang in verband wordt gebracht met een slechte geestelijke gezondheid en aandoeningen zoals angst en depressie, is er minder bekend over de relatie ervan met eetstoornissen.

Atopische dermatitis verdubbelde in het onderzoek het risico op anorexia en boulimie

Voor de nieuwe studie onderzochten onderzoekers gegevens van ongeveer 12.600 mensen met atopische dermatitis en 254.000 personen zonder deze aandoening.

Over het geheel genomen hadden mensen met atopische dermatitis meer dan twee keer zoveel kans om anorexia nervosa of boulimia nervosa te ontwikkelen dan mensen zonder atopische dermatitis, rapporteerden de onderzoekers in de studie. British Journal of Dermatologie. Anorexia nervosa is een eetstoornis die ernstige voedselbeperkingen met zich meebrengt, terwijl boulimia nervosa gepaard gaat met eetbuien en vervolgens het opruimen van voedsel.

Atopische dermatitis hield ook verband met een meer dan verdrievoudigd risico op eetbuien, waarbij grote hoeveelheden voedsel worden geconsumeerd zonder te zuiveren, zo bleek uit de studie.

De meeste mensen met atopische dermatitis in het onderzoek die een eetstoornis hadden, hadden ook stemmingsstoornissen zoals angst of depressie.

Waarom is atopische dermatitis gekoppeld aan eetstoornissen?

Het onderzoek was niet bedoeld om te bewijzen of en hoe atopische dermatitis direct eetstoornissen zou kunnen veroorzaken, of dat het omgekeerde waar zou kunnen zijn.

“Er is een complexe wisselwerking op het werk met atopische dermatitis en we hebben meer informatie nodig”, zegt Bruce Brod, MD, klinisch professor in de dermatologie en directeur van de beroeps- en contactdermatitiskliniek aan de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia. .

“Het mogelijke verband is niet verrassend, omdat atopische dermatitis in verband is gebracht met andere comorbiditeiten, zoals depressie, angst, zwaarlijvigheid en verhoogde lipiden”, zegt dr. Brod, die niet bij het nieuwe onderzoek betrokken was. “De vraag is: wat was er eerst: de kip of het ei?”

Het behandelen van atopische dermatitis verbetert de geestelijke gezondheid

Zelfs als de exacte aard van de relatie tussen atopische dermatitis en eetstoornissen niet duidelijk is, bieden de onderzoeksresultaten nog steeds een sprankje hoop voor mensen die het moeilijk hebben, zegt Brod. Het is mogelijk dat het effectief behandelen van atopische dermatitis de psychische symptomen kan helpen verminderen die een rol kunnen spelen bij problematisch eetgedrag.

“Ik heb de fysieke en mentale tol gezien die atopische dermatitis heeft bij mijn eigen patiënten, evenals de verbetering van het mentale welzijn wanneer mijn patiënten verbetering van hun ziekte bereiken”, zegt Brod.

Het is echter nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of eetstoornissen kunnen worden voorkomen of behandeld door atopische dermatitis te behandelen bij mensen die met beide aandoeningen leven, zegt Cohen.

“Het beheersen van eczeem met een effectieve behandeling kan de geestelijke gezondheid zeker verbeteren”, zegt Cohen. “Er moet echter nog veel meer werk worden gedaan om te begrijpen of de behandeling van eczeem daaropvolgende stemmings- of eetstoornissen kan voorkomen.”

Vergelijkbare berichten