Blootstelling aan hitte kan het hart belasten, vooral bij mensen met een hartaandoening

Blootstelling aan hitte kan het hart belasten, vooral bij mensen met een hartaandoening

Zelfs als mensen jong en gezond zijn, kan blootstelling aan hitte die een piek in de lichaamstemperatuur veroorzaakt stress op het hart veroorzaken, suggereert een nieuwe studie.

Voor het onderzoek stelden wetenschappers 20 gezonde jonge volwassenen, 21 gezonde oudere volwassenen en 20 oudere volwassenen met coronaire hartziekte bloot aan voldoende warmte in een laboratorium om hun lichaamstemperatuur met 1,5 graden C (2,7 graden F) te verhogen. Die blootstelling aan hitte zorgde ervoor dat de bloedstroom in het myocard – of de hoeveelheid bloed die door de kransslagaders circuleerde – toenam, zo blijkt uit onderzoeksresultaten gepubliceerd in het Annalen van de interne geneeskunde.

“Tijdens blootstelling aan hitte stuurt het lichaam bloed naar het huidoppervlak om warmte uit te wisselen met de omgeving. Dit veroorzaakt een toename van de werkzaamheden van het hart, door de hartslag en de contractiliteit (of de kracht van de contracties) te verhogen om een ​​stabiele bloeddruk te handhaven”, zegt senior studieauteur Daniel Gagnon, PhD, universitair hoofddocent aan het Montreal Heart Institute en de Universiteit van Montreal.

Het feit dat het hart harder werkt, is op zichzelf niet noodzakelijkerwijs een probleem, zegt dr. Gagnon. Het maakt eigenlijk deel uit van de normale reactie van het lichaam op blootstelling aan hitte. Het probleem is dat aandoeningen zoals coronaire hartziekte het vermogen van de slagaders om zich te verwijden verminderen wanneer het hart meer bloed nodig heeft, waardoor het moeilijker kan worden om voldoende zuurstof overal in het hart te bereiken waar het nodig is om de spieren effectief te laten werken.

Dit type zuurstoftekort in het hart veroorzaakt een aandoening die bekend staat als myocardischemie, wat kan leiden tot pijn op de borst, een onregelmatig hartritme of een hartaanval, zegt Gagnon.

Symptomen van myocardiale ischemie

Hoewel de deelnemers aan de studie geen symptomen van myocardiale ischemie vertoonden, vertoonden zeven van de oudere volwassenen met coronaire hartziekte bewijs hiervan op beeldscans van hun hart, genomen na blootstelling aan hitte.

Het is mogelijk dat sommige mensen subtiele symptomen hebben ervaren, zoals mild ongemak op de borst of kortademigheid, zegt Sameed Khatana, MD, MPH, assistent-professor geneeskunde aan de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia en cardioloog bij het Philadelphia Veterans Affairs Medical Center.

“Als de ischemie ernstiger wordt, kan dit tot steeds ernstiger gevolgen leiden, zoals een hartaanval of abnormale hartritmes”, zegt dr. Khatana, die niet bij het nieuwe onderzoek betrokken was. “Het is moeilijk te zeggen hoe lang dit zou duren, omdat dit afhangt van het hitteniveau, de kleding, de luchtvochtigheid, het activiteitenniveau en de algehele conditie.”

De laboratoriumomstandigheden waren echter niet dezelfde als wat mensen op een warme dag buiten of in een gebouw zonder airconditioning tegenkomen. Deelnemers moesten stoppen met het nemen van medicijnen, inclusief medicijnen die werden voorgeschreven om coronaire hartziekte te behandelen. Ze werden ook blootgesteld aan hitte door het dragen van een speciaal pak dat hen verhinderde te zweten, het natuurlijke koelsysteem van het lichaam, en ze mochten tijdens het experiment geen water drinken.

Wat gebeurt er met het hart op warme dagen?

Onder typische omstandigheden zouden warme dagen niet in staat zijn om een ​​stijging van de kerntemperatuur van het lichaam te veroorzaken in de mate die in de studie wordt gecreëerd, zegt Victor Ferrari, MD, de senior auteur van een redactioneel commentaar bij de studie en een cardioloog en professor aan het ziekenhuis van de Universiteit van Pennsylvania.

“Wanneer de hitte echter extreem is en de luchtvochtigheid hoog is, nemen de risico’s van verhoogde lichaamstemperaturen en een hitteberoerte toe, en deze omstandigheden kunnen ernstige symptomen veroorzaken bij blootstelling van slechts 30 minuten”, zegt Dr. Ferrari. “Houd er rekening mee dat symptomen zoals duizeligheid, duizeligheid en dorst vooraf kunnen gaan aan de ernstigere symptomen van een zonnesteek, zoals onduidelijke spraak, desoriëntatie, verwarring en flauwvallen.”

Als de hitte extreem is, moeten mensen met een hartaandoening, indien mogelijk, vermijden om naar buiten te gaan tijdens de heetste delen van de dag, adviseert Ferrari. Hij stelt ook de volgende voorzorgsmaatregelen voor:

  • Blijf gehydrateerd. Drink veel water en overweeg elektrolytenaanvullende dranken als u geen hartfalen heeft.
  • Blijf in de schaduw. Draag een paraplu om uzelf tegen de zon te beschermen als deze niet in de schaduw staat.
  • Draag een ventilator. Persoonlijke ventilatoren in de hand kunnen u helpen afkoelen, vooral als er een meneer aanwezig is of als u uw gezicht, armen en benen afveegt met een vochtige doek.

Daarnaast moeten mensen weten op welke symptomen ze moeten letten en onmiddellijk medische hulp zoeken als deze symptomen zich ontwikkelen.

“De belangrijkste symptomen waar u op moet letten zijn pijn op de borst, kortademigheid, een beklemmend gevoel op de borst en duizeligheid of misselijkheid”, zegt Gagnon. “Als iemand deze symptomen voelt, moet hij of zij 911 bellen.”

Vergelijkbare berichten