8 Tekenen van overmatig okselzweet

8 Tekenen van overmatig okselzweet

Vraag je je af waarom je zo veel zweet? Ontspannen. Iedereen zweet.

“Zweten is een normale reactie op hitte of angst”, zegt Hunter Q. Kirkland, MD, cardiothoracaal chirurg bij Cardiothoracic and Vascular Surgeons in Austin, Texas. Maar terwijl zweten de manier van het lichaam is om af te koelen, zweten sommige mensen overmatig – zwetende oksels, zwetende nekken en zwetende, stinkende voeten – en zonder duidelijke reden, waardoor ze het gevoel krijgen dat ze 24/7 in een sauna leven. Dit kan te wijten zijn aan een diagnosticeerbare medische aandoening genaamd hyperhidrose, die bijna 3 procent van de bevolking treft, of ongeveer 8 miljoen Amerikanen.

Normaal gesproken zweten we om ons lichaam af te koelen en de temperatuur van ons lichaam te beheersen. Maar te veel zweet kan vlekkerige overhemden en lichaamsgeuren veroorzaken, wat sociale relaties en zelfs het gevoel van eigenwaarde aantast.

Volgens de Mayo Clinic is hyperhidrose (high-purr-high-DROE-sis) abnormaal overmatig zweten dat niet noodzakelijkerwijs verband houdt met hitte of lichaamsbeweging. Mensen met hyperhidrose zweten zo veel dat het door hun T-shirts dringt of van hun handen druppelt. Naast het onderbreken van een normaal leven, kan hyperhidrose leiden tot grote verlegenheid en sociale angst.

Het meest voorkomende type hyperhidrose is primaire focale of essentiële hyperhidrose, waarbij de zenuwen die uw zweetklieren activeren overactief worden. Zelfs als je niet hardloopt of het warm hebt, zullen je voeten, handen of gezicht zweten.

Een ernstiger vorm van abnormaal zweten wordt secundaire hyperhidrose genoemd, wat duidt op een disfunctie van het centrale of perifere zenuwstelsel. Dit type overmatig zweten is over het algemeen het gevolg van een medische aandoening, waaronder:

 • suikerziekte
 • Hartaanval
 • Infecties
 • Lage bloedsuikerspiegel
 • Opvliegers in de menopauze
 • Zenuwstelselaandoeningen
 • Sommige soorten kanker
 • Schildklier problemen

Hoewel overmatig okselzweet niet ernstig of levensbedreigend is, kan het gênant zijn en je ongemakkelijk en angstig maken. Er zijn medische behandelingen voor hyperhidrose, maar u moet een afspraak maken met uw huisarts. Veel voorkomende behandelingen voor overmatig zweten zijn:

 • Anticholinergica of medicijnen die de zweettrigger van het lichaam blokkeren
 • Botox-injecties om de zenuwsignalen te blokkeren die zweet veroorzaken
 • Anti-transpiranten op recept
 • Chirurgie (meestal endoscopische thoracale sympathectomie [ETS])

Een studie gepubliceerd in de Amerikaanse Academie voor Dermatologie ontdekte dat primaire hyperhidrose het risico op bacteriële en schimmelinfecties op de huid verhoogt. Dus als je overmatig zweten te veel lijkt, ga dan naar een dokter om de controle weer onder controle te krijgen en mogelijke infecties te voorkomen.

Hier leest u hoe u kunt zien of u tekenen van hyperhidrose vertoont of dat uw zweten binnen een normaal bereik valt.

Vergelijkbare berichten