Voordelen, bijwerkingen en alternatieven

Voordelen, bijwerkingen en alternatieven

Ook al is waterstofwater handig en gemakkelijk te verkrijgen, de echte vraag is: is waterstofwater goed voor u? Het hele idee is dat extra waterstof de antioxidantactiviteit versterkt. Er is aangetoond dat moleculaire waterstof selectiever is dan andere antioxidanten door alleen schadelijke reactieve zuurstofsoorten (zoals vrije radicalen) te neutraliseren in plaats van zowel schadelijke als nuttige soorten. “Waterstof is een opwindende antioxidant vanwege zijn kleine formaat, waardoor het door celmembranen kan diffunderen”, zegt Tietz.

De extra antioxidanten kunnen u helpen een groot aantal potentiële voordelen te benutten.

Verbetert de energie- en trainingsprestaties

Uit een kleine studie bleek dat deelnemers die 10 tot 30 minuten vóór de training waterstofwater dronken, een groter uithoudingsvermogen en een lager vermoeidheidsniveau hadden, gemeten aan de hand van maximaal zuurstofverbruik, visuele analoge schalen en de Borg-schaal, die de intensiteit van fysieke activiteit meet. Uit een ander klein onderzoek bleek dat waterstofwater de aandacht en alertheid verhoogde bij mensen met slaapgebrek die normaal gesproken afhankelijk waren van cafeïne.

Vermindert lichaamsvet

Uit een kleine studie bleek dat als 10 vrouwen met overgewicht vier weken lang een orale versie van waterstofgenererende mineralen (dus een pil in plaats van specifiek waterstofwater) slikten, ze hun lichaamsvetpercentage en insulineresistentie verlaagden. De onderzoekers merkten echter op dat er geen significante verschillen waren in gewicht, body mass index of lichaamsomtrek vergeleken met de controlegroep.

Verlaagt ontstekingen

Volgens een kleine studie hadden gezonde volwassenen ouder dan 30 jaar die vier weken lang 1,5 liter waterstofwater per dag consumeerden een grotere antioxiderende capaciteit en daardoor verminderde ontstekingsreacties, vergeleken met degenen die gewoon water dronken. Uit een ander klein onderzoek bleek dat bijna de helft van de twintig deelnemers aan de studie met de ontstekingsziekte reumatoïde artritis remissie bereikte na vier weken lang dagelijks waterstofwater drinken.

Verbetert de gezondheid van de huid

De aangeprezen voordelen komen niet alleen voort uit het innemen van waterstofwater; er kan ook een reden zijn om erin te baden. Een paar onderzoeken hebben de voordelen van waterstofwaterhuid aangetoond, vooral voor degenen die vechten tegen de chronische ontstekingsziekte psoriasis. Uit een klein onderzoek bleek dat acht weken baden in waterstofwater tot aanzienlijke huidverbeteringen leidde, waarbij 25 procent van de deelnemers een verbetering van minstens 75 procent zag.

Verbetert de metabolische gezondheid

Grotere levenskwaliteit

Deelnemers aan een klein onderzoek die gedurende vier weken twee keer per dag 300 milliliter waterstofwater dronken, ervoeren een verbeterd humeur en angstniveau, wat erop wijst dat waterstofwater gunstig zou kunnen zijn voor de kwaliteit van leven en een goede gezondheid.
Hoewel dit allemaal veelbelovend klinkt, waren veel van de bovenstaande onderzoeken vrij klein. “Onderzoek is nog steeds uiterst beperkt”, zegt Kristen Carli, RD, de eigenaar van Camelback Nutrition and Wellness in Gilbert, Arizona. Waterstofwater is niet schadelijk voor de gezondheid, maar er zijn onderzoeken van hoge kwaliteit met grote steekproeven en controlegroepen nodig, idealiter die naar de langetermijneffecten kijken, om te bepalen of waterstofwater echt een gezondheidsvoordeel biedt.

Vergelijkbare berichten