Hoe teennagel en voetschimmel voorkomen en behandelen

Hoe teennagel en voetschimmel voorkomen en behandelen

Schimmels houden van donkere, vochtige plekken, dus je voeten zijn bijzonder kwetsbaar voor schimmelinfecties, zegt Rebecca Sundling, arts in de podotherapeutische geneeskunde, een woordvoerster van de American Podiatric Medical Association en een podotherapeut bij Northwood Foot and Ankle Center in Holland, Michigan. Zowel teennagelschimmel als voetschimmel komen veel voor en beide kunnen door hetzelfde organisme worden veroorzaakt. Ze zijn echter niet dezelfde aandoening en ze worden anders behandeld, legt ze uit. Lees verder om te leren hoe u teennagel- en voetschimmel kunt herkennen en hoe u beide kunt voorkomen en behandelen.

Teennagelschimmel: oorzaken en risicofactoren

Teennagelschimmel is een schimmelinfectie in de teennagel. Het gebeurt wanneer een schimmel – alles van schimmel tot gist tot andere soorten schimmel – in het nagelbed komt door een snee of breuk in de nagel of herhaald trauma aan de nagel en de nagel zelf binnendringt, zegt dr. Sundling. De nagel groeit dan verder mee met de schimmel. Als een nagelplaat eenmaal is geïnfecteerd met schimmel, zal deze nooit meer geïnfecteerd raken en moet u afwachten hoe deze uitgroeit en of de nieuwe nagel die erachter groeit gezond is. De nieuwe nagel groeit zelden gezond zonder behandeling, zegt Sundling.

Teennagelschimmel komt veel voor – 14 procent van de mensen in Noord-Amerika heeft het, volgens een artikel in het tijdschrift PLoS-pathogenen – en het komt vaker voor naarmate je ouder wordt, voegt Sundling toe. Het dragen van te kleine schoenen kan de nagel beschadigen en kwetsbaarder maken voor schimmel, net als het hebben van een schimmelinfectie op de huid van de voet (bekend als voetschimmel of voetschimmel) en het niet behandelen ervan, waardoor de nagel kan worden blootgesteld aan schimmel. U loopt mogelijk meer risico op teennagelschimmel als u diabetes heeft of een zwakker immuunsysteem.

Tekenen en symptomen van teennagelschimmel

Als je een teennagelschimmel hebt, is de nagel vaak verdikt, verkleurd – geel, bruin of donkerwit – en kruimelig (hij is een beetje brozer en breekt gemakkelijk), zegt Sundling. Het is niet altijd pijnlijk, maar het kan pijnlijk worden als de nagel dik wordt en in de huid wordt gedrukt, voegt ze eraan toe.

Vergelijkbare berichten