Gevallen van COVID-19, griep en RSV blijven in de VS hoog

Gevallen van COVID-19, griep en RSV blijven in de VS hoog

Nu het nieuwe jaar voor de deur staat, kunt u de komende weken meer hoesten, loopneuzen en koorts verwachten. Volgens de respiratoire virusupdate van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn de gevallen van griep, COVID-19 en RSV in het grootste deel van de VS sinds 12 januari verhoogd.

Landelijke tracking van de CDC toont 37 staten met hoge of zeer hoge activiteit van luchtwegaandoeningen – meer dan het dubbele van een maand geleden. Landelijk gezien zijn de virale activiteitsniveaus van COVID-19 in afvalwater ook erg hoog, waarbij alle regio’s volgens de CDC toenemende niveaus registreren.

Naast het bijhouden van de resultaten van specifieke virustests, houdt de CDC ook meldingen bij van algemene symptomen van luchtwegaandoeningen, zoals koorts plus hoesten of keelpijn. Het aantal mensen dat zorg zoekt voor symptomen van algemene luchtwegaandoeningen die niet specifiek zijn geïdentificeerd in laboratoriumtests, is in de meeste delen van de Verenigde Staten ook verhoogd of vertoont een stijgend traject.

Uw dagelijkse gids voor verkoudheid

“Het is gebruikelijk om in deze tijd van het jaar een toename van ademhalingsvirussen te zien, maar we hebben een van de hoogste pieken in de COVID-19-activiteit gezien die we sinds het begin van de pandemie hebben gehad, en de griepactiviteit heeft een van de hoogste pieken bereikt. percentages die we de afgelopen vijf jaar hebben gezien”, zegt Robert H. Hopkins Jr., MD, medisch directeur van de National Foundation for Infectious Diseases (NFID).

In alle drie de omstandigheden zijn de afgelopen week echter dalingen waargenomen. De CDC speculeert dat de cijfers mogelijk zijn beïnvloed door minder monitoring en minder gezondheidszorgbezoeken tijdens de vakantie.

Voor de week die eindigde op 6 januari meldt de CDC dat de resultaten van klinische laboratoriumtests een daling van 14 procent laten zien bij degenen die positief testen op griep. Hoewel het aantal griepgerelateerde ziekenhuisopnames ook een dalende trend vertoont, laten nieuwe gegevens een stijging zien in het aantal griepgerelateerde sterfgevallen, en tot nu toe zijn dit seizoen 40 kinderen in de VS aan de griep overleden.

Hoewel er in sommige gebieden een daling van RSV is waargenomen, bevestigen CDC-cijfers die op 11 januari zijn vrijgegeven dat de RSV-activiteit landelijk in alle regio’s hoog blijft. De CDC merkt ook op dat de ziekenhuisopnamecijfers voor RSV nog steeds hoog zijn bij jonge kinderen en toenemen bij oudere volwassenen.

Uit de nieuwste COVID-19-rapportage van de CDC blijkt dat deze infecties mogelijk afnemen en dat het aantal noodbezoeken is afgenomen. Bijgewerkte cijfers duiden echter op een stijging van 3,2 procent in het aantal COVID-ziekenhuisopnames en een aanzienlijke stijging van het aantal sterfgevallen, die de afgelopen week met 14,3 procent zijn gestegen. De CDC waarschuwt dat de meest voorkomende variant, JN.1, zeer overdraagbaar is, hoewel er op dit moment geen bewijs is dat deze een ernstiger ziekte veroorzaakt dan andere circulerende varianten.

Hopkins suggereert dat de CDC-cijfers de komende weken meer een opwaartse trend kunnen vertonen, aangezien de virale activiteit vaak toeneemt tijdens en na de vakantie, en kinderen die terugkeren naar scholen en kinderdagverblijven vaak tot een grotere verspreiding van deze infecties leiden.

Ziekenhuisopnames en de meest kwetsbaren in de gaten houden

Op dit moment blijft de bezetting van ziekenhuisbedden voor alle patiënten, ook op de intensive care, landelijk stabiel. Toch houden volksgezondheidsfunctionarissen, nu alle indicatoren wijzen op meer luchtwegaandoeningen in de komende winterweken, de ziekenhuisopnames nauwlettend in de gaten.

“Ik denk niet dat we het risico lopen onze ziekenhuizen nu te overweldigen – we zijn nog lang niet in de buurt van de crisisniveaus van 2020 en 2021, toen veel faciliteiten boven de capaciteit gevuld waren”, zegt Aaron Glatt, MD, hoofd van de afdeling infectieziekten. ziekten en ziekenhuisepidemioloog bij Mount Sinai South Nassau in Oceanside, New York. “Toch zien sommige ziekenhuizen een aanzienlijke stijging.”

Volgens de CDC worden ouderen en zeer jonge mensen het hardst getroffen door deze virussen. Het percentage van alle bezoeken aan de spoedeisende hulp met een COVID-19-diagnose is het hoogst onder kinderen jonger dan 2 jaar en volwassenen van 65 jaar en ouder. Bezoeken vanwege gediagnosticeerde RSV zijn het hoogst onder kinderen onder de 4 jaar. Griepbezoeken zijn het hoogst onder schoolgaande kinderen van 5 tot 17 jaar oud, gevolgd door kinderen onder de 4 jaar.

Sterfgevallen als gevolg van COVID-19, griep en RSV zijn het hoogst onder mensen van 65 jaar en ouder.

“Veel van deze mensen hebben een onderliggende chronische medische aandoening – zoals diabetes, hartfalen of chronische obstructieve longziekte – waardoor ze een extra risico lopen”, zegt William Schaffner, MD, specialist in infectieziekten en hoogleraar preventieve geneeskunde en gezondheid. beleid aan de Vanderbilt University School of Medicine in Nashville, Tennessee.

Niet-blanke bevolkingsgroepen lijken ook een zwaardere last te dragen als het gaat om luchtwegaandoeningen. Volgens de laatste CDC-cijfers zijn de ziekenhuisopnamecijfers voor griep hoger onder niet-Spaanse zwarte Amerikanen vergeleken met andere raciale en etnische groepen, en zijn de sterfgevallen als gevolg van alle belangrijke luchtwegaandoeningen het hoogst onder Amerikaanse Indianen/Alaska Natives en Aziaten/Pacific Islanders.

“Deze bevolkingsgroepen hebben minder kans op eerstelijnszorg, roken vaker sigaretten, worden minder vaak gevaccineerd en werken vaker in lagerbetaalde banen zonder toegang tot ziekteverlof”, zegt dr. Hopkins. “Deze sociale factoren dragen bij aan de ongelijkheid in ernstige ziekten onder deze bevolkingsgroepen.”

Neem voorzorgsmaatregelen om gezond te blijven

Terwijl dit ziekteseizoen voortduurt, moedigen volksgezondheidsfunctionarissen mensen aan om maatregelen te nemen om zichzelf en anderen te beschermen:

  • Was uw handen regelmatig. De CDC merkt op dat het schoonhouden van de handen 1 op de 5 luchtweginfecties kan voorkomen.
  • Overweeg het dragen van een masker in drukke binnenomgevingen. Goed passende gezichtsmaskers of ademhalingstoestellen die de mond en neus van een persoon bedekken, kunnen de verspreiding van ziektekiemen voorkomen wanneer mensen ademen, praten, niezen of hoesten, aldus de CDC.
  • Blijf thuis en zoek behandeling. “Het gezond verstand zegt dat je uit de buurt van anderen moet blijven als je besmettelijk bent, en uit de buurt moet blijven van anderen die ziek zijn”, zegt dr. Glatt.
  • Laat je vaccineren. Lage vaccinatiecijfers zorgen ervoor dat mensen een groter risico lopen op ziekte en ernstige ziekten, aldus dr. Schaffner.

“Hoewel ik niet denk dat dit respiratoire virusseizoen het ergste ooit zal zijn, denk ik dat het redelijk ernstig is”, zegt hij. “Laat je dus vaccineren en neem alle andere voorzorgsmaatregelen die je kunt om gezond te blijven en te voorkomen dat de ziekte naar anderen wordt verspreid.”

Vergelijkbare berichten