8 veel voorkomende soorten huiduitslag

8 veel voorkomende soorten huiduitslag

Hoewel infecties met het herpes simplex-virus (HSV) via seks kunnen worden overgedragen, is dat volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) niet de enige manier waarop het virus tussen mensen wordt overgedragen.

“Minstens 80 procent van ons wordt blootgesteld aan het herpesvirus tegen de tijd dat we naar de kleuterschool gaan”, zegt Rodan, dankzij gedeeld speelgoed, kusjes van familieleden en kwijlende, vieze vrienden.

Ons immuunsysteem bestrijdt de ziekte meestal, maar ongeveer 20 procent van de mensen krijgt zweren, zegt Rodan.

Orale herpes, meestal HSV type 1, is meestal de boosdoener achter koortsblaasjes en ontstaat tijdens de kindertijd door niet-seksueel contact, aldus de CDC.

“Elk nauw contact, zoals kussen, het delen van keukengerei of het gebruik van een lippenstifttester in een warenhuis, kan ervoor zorgen dat het zich verspreidt”, zegt Hirsch. Maar HSV type 1 kan volgens de CDC ook tijdens orale seks worden overgedragen op de geslachtsorganen.

Volgens Harvard Health Publishing kan een herpes-uitbraak worden veroorzaakt door stress, ziekte, vermoeidheid en blootstelling aan de zon. Hoewel het zeldzaam is, kunnen laser- en injecteerbare procedures (zoals lipfiller) bij een dokter ook uitbraken veroorzaken, zegt Davis.

Herpesinfecties hebben de neiging om op dezelfde plek in je lichaam terug te komen, omdat het virus in de zenuw onder de huid leeft, zegt Davis. “Wanneer het terug naar de huid wordt getriggerd, bevindt het zich in dezelfde omgeving”, zegt ze.

Uitslag Rx

HSV kan lastig te diagnosticeren zijn, omdat het volgens Cedars-Sinai vaak op een allergische reactie lijkt. Uw arts kan een viruscultuur, bloedmonster of biopsie afnemen om de aanwezigheid van HSV te bevestigen.

Er is geen remedie, maar antivirale medicijnen op recept, zoals valaciclovir (Valtrex), kunnen volgens de Mayo Clinic het aantal herpes-uitbraken verminderen. Als het in pilvorm wordt ingenomen, kan het de ernst en de duur van uitbraken verminderen.

Een arts kan plaatselijke behandelingen voorschrijven, zoals aciclovir (Zovirax) en hydrocortison (Solu-CORTEF), om de symptomen te helpen verminderen, zegt University of Michigan Health.

Is het herpes of iets anders?

Vergelijkbare berichten