Wat veroorzaakt je huiduitslag?

Wat veroorzaakt je huiduitslag?

Huiduitslag is een deel van de huid dat gezwollen, ontstoken of geïrriteerd is. Huiduitslag kan bestaan ​​uit huidbultjes die op puistjes of zweren lijken; vlekkerige, schilferige of rode huid; en jeukende of brandende huid. Allergenen, hitte en bepaalde medische aandoeningen (sommige ernstiger dan andere) kunnen allemaal huidreacties zoals deze veroorzaken. Sommige huiduitslag treedt meteen op, terwijl andere enige tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Sommige hebben de neiging om op het gezicht te verschijnen, terwijl andere op de armen, benen of romp oplaaien. Locatie, uiterlijk en kleur van huiduitslag zijn allemaal factoren bij het bepalen van de juiste diagnose en de juiste behandeling.

Het is belangrijk op te merken dat het woord “uitslag kan heel veel dingen betekenen voor heel veel verschillende mensen, “zegt Whitney High, MD, de directeur van dermatopathologie aan de University of Colorado School of Medicine in Denver, en een woordvoerder van de American Academy of Dermatology. “Voor een dermatoloog is huiduitslag een extreem brede term, variërend van bindweefselziekte zoals lupus, tot infecties, tot iets heel voor de hand liggend” – na het gebruik van een nieuw wasmiddel merk je bijvoorbeeld roodheid en irritatie in je oksels; wanneer u terugschakelt naar uw oude wasmiddel, gaat het weg.

Sommige huiduitslag kan relatief onschadelijk zijn en gemakkelijk genoeg om thuis te verzorgen, terwijl andere meer problematisch kunnen zijn. Dus hoe weet u wanneer u uw arts moet raadplegen voor medische behandeling? Isabela Jones, MD, een dermatoloog bij het McLean Dermatology and Skincare Center in McLean, Virginia, raadt aan medische hulp in te roepen als een van de volgende symptomen ook aanwezig is:

  • Koorts, wat “kan wijzen op de aanwezigheid van een infectie, een ernstige reactie op een medicijn of een reumatologische aandoening”, zegt dr. Jones.
  • Blaren of open zweren op de huid, mond of genitaliën. “Sommige goedaardige huiduitslag, zoals gifsumak, kan kleine blaren in de huid veroorzaken. Vaak kunnen blaren en open zweren echter wijzen op een ernstige of levensbedreigende aandoening die onmiddellijke interventie vereist, “merkt ze op.
  • Een uitslag die pijnlijk is en zich over het hele lichaam verspreidt of zich snel verspreidt.
  • Een uitslag die niet is verbeterd met thuiszorg.

Dr. High merkt op dat als je je goed voelt en de aandoening je kwaliteit van leven niet verstoort, het prima is om redelijke huismiddeltjes te proberen, zoals hydrocortisoncrème. Maar als de irritatie aanhoudt, hoe onschadelijk het ook lijkt, is het een goed idee om contact op te nemen met uw arts. “Meestal, als een uitslag niet binnen twee weken na het starten van de thuiszorg is verbeterd, wordt het aanbevolen om medische hulp te zoeken”, zegt Jones. “Contact opnemen met een dermatoloog of eerstelijnszorgverlener is nooit een slecht idee als iemand niet zeker weet hoe de uitslag moet worden behandeld, of zich in het algemeen zorgen maakt over het uiterlijk van de uitslag”, zegt Jones.

Als je last hebt van huiduitslag, bekijk dan de volgende afbeeldingen om te zien of het een van deze kan zijn. (Waarschuwing: een paar van deze huiduitslag kunnen een beetje moeilijk zijn om naar te kijken.)

Vergelijkbare berichten