Het behandelen van hoge bloeddruk kan het risico op baarmoederfibromen verminderen

Het behandelen van hoge bloeddruk kan het risico op baarmoederfibromen verminderen

Regelmatige bloeddrukcontroles op middelbare leeftijd bevorderen mogelijk niet alleen de gezondheid van het hart. Een nieuwe studie suggereert dat het ook zou kunnen helpen het risico op baarmoederfibromen te verminderen, goedaardige vasculaire tumoren die in de baarmoederwand groeien en die pijnlijk kunnen zijn om mee te leven.

Voor de studie onderzochten onderzoekers gegevens van 2.750 vrouwen van middelbare leeftijd zonder enige voorgeschiedenis van baarmoederfibromen. Onderzoekers volgden de deelnemers meer dan tien jaar lang, met ongeveer één keer per jaar gezondheidscontroles waarbij de bloeddruk, het gebruik van antihypertensiva en de eventuele ontwikkeling van nieuwe baarmoederfibromen werden beoordeeld.

Eén op de vijf deelnemers ontwikkelde tegen het einde van de onderzoeksperiode baarmoederfibromen. Mensen die tijdens de follow-up voor het eerst een hoge bloeddruk ontwikkelden, hadden 45 procent meer kans op het ontwikkelen van vleesbomen, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in JAMA-netwerk geopend.

Op dezelfde manier hadden mensen met onbehandelde hoge bloeddruk 19 procent meer kans op het ontwikkelen van vleesbomen dan mensen zonder hypertensie. Maar mensen die hun hoge bloeddruk met medicijnen behandelden, hadden een 20 procent lager risico op vleesbomen dan mensen zonder hypertensie.

Waarom het belangrijk is om hoge bloeddruk te behandelen

“De huidige klinische praktijk beveelt aan dat patiënten bij elk klinisch bezoek hun bloeddruk laten controleren, omdat het beheersen van hoge bloeddruk noodzakelijk is om het risico op hartaandoeningen en beroertes, die levensbedreigend zijn, te verlagen”, zegt de hoofdonderzoeksauteur Susanna Mitro, PhD, een onderzoekswetenschapper bij Kaiser Permanente's Division of Research in Noord-Californië.

“Onze bevindingen suggereren dat het behandelen van hoge bloeddruk om deze redenen ook het risico op vleesbomen kan verminderen”, zegt Dr. Mitro.

Of mensen met hoge bloeddruk medicijnen gebruiken – en welke medicijnen ze gebruiken – kan ook van invloed zijn op hun vleesboomrisico.

Toen onderzoekers alleen keken naar mensen met een bloeddruk die hoog genoeg was om medicatie nodig te hebben, ontdekten ze dat personen die antihypertensiva gebruikten 37 procent minder kans hadden om vleesbomen te ontwikkelen dan degenen die dat niet deden. Mensen die één specifiek type bloeddrukmedicijn gebruikten, medicijnen die bekend staan ​​als ACE-remmers, hadden een 48 procent lager risico dat ze vleesbomen zouden ontwikkelen.

“Ons onderzoek draagt ​​bij aan het bewijs dat hoge bloeddruk het risico op vleesbomen kan verhogen, en suggereert dat behandeling van hoge bloeddruk, vooral met ACE-remmers, het risico op vleesbomen vermindert”, zegt Mitro. “Er is echter meer onderzoek onder een grotere steekproef van deelnemers nodig voordat deze bevindingen breed kunnen worden vertaald in aanbevelingen voor patiënten.”

Preventie van baarmoederfibromen

Het onderzoek was niet bedoeld om te bewijzen hoe hoge bloeddruk direct vleesbomen zou kunnen veroorzaken of hoe het nemen van antihypertensiva vleesbomen zou kunnen voorkomen. Maar het is mogelijk dat hoge bloeddruk ontstekingen en veranderingen in de bloedvaten en baarmoederspiercellen kan veroorzaken die de groei van vleesbomen bevorderen, zegt Bhuchitra Singh, MD, MPH, directeur van klinisch onderzoek in reproductieve wetenschappen en de gezondheid van vrouwen aan de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore.

“Het behandelen van hypertensie zou deze processen potentieel kunnen omkeren of stoppen”, zegt Dr. Singh, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

Er is geen eenduidige manier om vleesbomen gemakkelijk te voorkomen, maar er zijn verschillende hart-gezonde levensstijlbenaderingen die ook het risico op vleesbomen kunnen verlagen, zegt Elizabeth Stewart, MD, hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan de Mayo Clinic Alix College of Medicine in Rochester, Minnesota, die niet betrokken was bij de nieuwe studie.

“Beweging, het eten van een dieet dat rijk is aan fruit en groenten en weinig rood vlees, en gewichtsbeheersing lijken allemaal verband te houden met een verminderd risico op zowel hypertensie als vleesbomen”, zegt Dr. Stewart.

Wat de nieuwe studie suggereert is dat screening en behandeling van hoge bloeddruk een rol kan spelen bij de preventie van vleesbomen, voegt Stewart toe.

“Je kunt niet alleen het risico op een hartaanval en beroerte verminderen door de hoge bloeddruk onder controle te houden, maar deze gegevens suggereren ook dat je mogelijk het risico op baarmoederfibromen kunt verminderen”, zegt Stewart. “Bovendien is screening op hypertensie voor vrouwen met baarmoederfibromen nog belangrijker.”

Vergelijkbare berichten