9 verrassende manieren om citroenen te gebruiken

9 verrassende manieren om citroenen te gebruiken

2. Citroensap zorgt ervoor dat rijst niet blijft plakken

Heeft u last van klonterige rijst? Je hebt geluk: een paar druppels citroensap in je kookwater voorkomen dat de rijst aan elkaar plakt. Clark-Hibbs wijst op een studie die in juli 2019 werd gepubliceerd in Voedselonderzoek Internationaal dat aantoonde dat ascorbinezuur de textuur en plakkerigheid van oude rijst verbeterde, rijst die een of meer jaren droog is bewaard en die doorgaans plakkeriger is dan verse rijst. Het bewijs dat dit werkt bij verse rijst is meer anekdotisch dan wetenschappelijk. “Toch gebruiken veel culturen een paar druppels citroensap (ongeveer ¼ tl) in hun rijstkookwater om lichte, luchtige en helderwitte rijstkorrels te bevorderen”, zegt Clark-Hibbs.

3. Citroenschil houdt bruine suiker zacht – en bespaart je het zeven

Het sap is niet het enige nuttige deel van de citroen; de supervochtige en smaakvolle schil kan ook wonderen doen in de keuken. Voeg een plakje schil (waarvan het vruchtvlees volledig is verwijderd) toe aan je doos bruine suiker om te voorkomen dat het gaat klonteren en hard wordt. “De melasse in bruine suiker verdampt na verloop van tijd, wat leidt tot uitdroging”, zegt Melissa Rifkin, RD, een voedingsdeskundige in Mount Kisco, New York, en een gezondheidsexpert voor Juice Plus+. “De citroenschil kan wat vocht en oliën toevoegen om je bruine suiker zacht te houden en de snelheid waarmee het hard kan worden te vertragen.” Op deze manier hoef je de volgende keer dat je een partij koekjes maakt, niet te zeven.

4. Gebruik citroensap om perfect hardgekookte eieren te koken

Probeer de eierschalen met citroensap te bestrijken voordat u ze in de pan doet, zodat de schalen niet barsten. Dit is een anekdotische truc en geen die door een onderzoek wordt ondersteund, zegt Rifkin, maar als u constant te maken hebt met schalen die breken voordat u er klaar voor bent, is het de moeite waard om te proberen. Pas deze techniek toe voordat u geniet van de eieren in ons recept voor gezonde gevulde eieren.

5. Citroensap kan een gezonde huid bevorderen

De gaven van citroen strekken zich uit tot uw schoonheidsregime. “Uw huid kan profiteren van citroenen, aangezien onderzoek aantoont dat de vitamine C in citroenen de collageensynthese bevordert, wat structuur, kracht en elasticiteit aan uw huid geeft”, zegt Sackmann. “Citroensap toevoegen aan uw water (wanneer u uw gezicht wast) bevordert de hydratatie, geeft een boost aan vitamine C en helpt ontstekingen te bestrijden, wat uw huidgezondheid ten goede kan komen.” Daarom kunt u citroen tegenkomen als ingrediënt in huidverzorgingsproducten.

6. Citroensap maakt vlees malser en nog lekkerder

Citroensap is een geweldige vleesvermalser; de zuurgraad breekt de eiwitvezels in vlees zachtjes af, aldus Science Learning Hub. “Je kunt een stuk vlees eenvoudigweg een uur lang met citroensap bestrijken voordat je het gaat koken, om de malsheid te verbeteren”, zegt Rifkin. “Je wilt het vlees behoorlijk goed bedekken, dus je hebt misschien het sap van een hele citroen per pond vlees nodig.” Hoe langer het vlees in het citroensap zit, hoe groter de kans dat het mals wordt, zegt ze. Proef het verschil de volgende keer dat u een biefstuk op uw grill bereidt.

7. Citroensap verbetert de smaak van uw eten – u hoeft geen zout toe te voegen

Een beetje citroen kan een maaltijd compleet transformeren, romigere gerechten opfleuren en de smaak van zeevruchten in balans brengen. “De zure kwaliteit van citroensap fleurt alles op wat het aanraakt,” zegt Sackmann. Clark-Hibbs voegt toe dat het ook goed werkt om bittere of zoete smaken te versterken. Het bevat zoveel smaak dat het werkt als een natriumvrije vervanger voor zout, zegt Lawrence. Dit is perfect voor mensen met een hoge bloeddruk en iedereen die gezondere gerechten wil koken zonder in te leveren op smaak.

8. Citroensap is een dagelijkse schoonmaakmiddel voor in huis

Het zuur in citroen heeft een antimicrobiële werking, waardoor het een natuurlijke reiniger is. “Om een ​​reinigingsoplossing te maken, meng je 2 eetlepels citroensap met 1 kopje water”, zegt Rifkin. “Je kunt ook 1 of 2 eetlepels azijn toevoegen voor extra reinigingskracht.” Gebruik deze oplossing om snijplanken, ramen, kookplaten en sommige aanrechtbladen schoon te maken. Wees echter voorzichtig met bepaalde materialen, zoals een marmeren aanrechtblad. “Het zuur in citroen kan sommige materialen beschadigen”, zegt Rifkin. Clark-Hobbs gebruikt citroenen ook graag om de magnetron of oven schoon te maken, waar voedsel en vet zich na verloop van tijd ophopen. “Doe een enkel partje citroen in een kom met water, verwarm het tot het water heet of kokend is en laat het dan een paar minuten staan”, zegt ze. “Dit maakt het schoonmaken van de magnetron of de oven heel gemakkelijk. Bovendien helpt het om ongewenste geuren te verwijderen, waardoor je keuken fris en schoon ruikt.”

9. Citroensap kan je haar herstellen

Je bent misschien bekend met het gebruik van citroensap om je haar lichter te maken, maar dat wordt niet aanbevolen omdat het tot schade kan leiden. Maar citroen kan ook op andere manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld in shampoo. Citroenzuur opent de haarschubben, waardoor een diepere penetratie mogelijk is. Dat is de reden waarom citroenen soms worden gebruikt om haarstylingfouten te corrigeren, als een manier om wax of kleuring uit te wassen.

Vergelijkbare berichten