8 potentiële gezondheidsvoordelen van collageen - en 1 ding dat het niet kan

8 potentiële gezondheidsvoordelen van collageen – en 1 ding dat het niet kan

Hoewel collageen over het algemeen veilig is, moet u altijd met uw zorgteam praten voordat u een supplement aan uw dieet toevoegt. Bijwerkingen kunnen ook optreden: volgens ConsumerLab.com kunnen collageensupplementen huiduitslag of, in zeldzamere gevallen, leverproblemen veroorzaken.

Afgezien daarvan is een universeel nadeel van collageensupplementen dat ze extra kosten toevoegen aan uw boodschappenrekening. Een populair collageenpeptide-merk, Vital Proteins, verkoopt een 10-ounce container voor $ 25. Een 30-daagse voorraad collageensupplementen voor huid, haar en nagels van het merk Hum kost $ 40.

Als u gaat investeren om ze te nemen, is het belangrijk om te weten hoeveel mogelijke voordelen collageensupplementen kunnen bieden. Lees verder.

1. Supplementen helpen bij het vervangen van wat op natuurlijke wijze verloren gaat door veroudering

Collageen is de “lijm” die je lichaam bij elkaar houdt, zegt Angelone. Het vormt ongeveer een derde van het eiwit in je lichaam, blijkt uit onderzoek. Het punt is, zegt ze, dat je lichaam vanaf je dertigste en veertigste minder collageen aanmaakt. Collageenpeptiden die aan uw dieet worden toegevoegd, kunnen dienen om te vervangen wat uw lichaam begint te missen naarmate u ouder wordt, en om uw algehele gezondheid te ondersteunen.

2. Collageen is een licht verteerbare eiwitbron

Je lichaam werkt hard om eiwitten te verteren uit bronnen zoals kip of rundvlees, en sommige mensen kunnen merken dat ze na een maaltijd last hebben van spijsverteringssymptomen zoals oprispingen of maagpijn, legt Lachman uit. Maar collageensupplementen worden gehydrolyseerd, wat betekent dat het collageen wordt afgebroken, een proces dat het voor uw lichaam gemakkelijker maakt om te verteren. Collageensupplementen kunnen mogelijk een comfortabelere manier zijn om eiwitten in uw dieet te krijgen, zegt ze. Het proces van hydrolyse zorgt er ook voor dat collageenpeptiden oplossen in water, waardoor het relatief eenvoudig is om ze te gebruiken in alledaagse voedingsmiddelen (zoals water of smoothies).

3. Collageen helpt rimpels glad te strijken en de elasticiteit van de huid te vergroten

Huidgezondheid is het best onderzochte voordeel van het nemen van collageen, zegt Lachman. In een recensie van januari 2019 in de Journal of Drugs in de dermatologie, analyseerden onderzoekers 11 gerandomiseerde, placebogecontroleerde studies van meer dan 800 patiënten die tot 10 gram (g) collageen per dag innamen met als doel de gezondheid van de huid te verbeteren. De resultaten? De supplementen bleken de elasticiteit van de huid te verbeteren, het vocht beter vast te houden en de dichtheid van collageenvezels in de huid te verbeteren. “Tien gram per dag is een kleine primeur”, zegt Lachman – en het zou een kleine stap kunnen zijn in het behouden van een jeugdige uitstraling.

VERWANT: 20 manieren om collageen in je gezicht te behouden en te stimuleren

4. Collageen kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan het moeilijk maken om te oefenen, waardoor u van het pad naar uw doelen af ​​kunt raken. Het nemen van een collageensupplement kan u helpen weer op het goede spoor te komen. “Er zijn aanwijzingen dat collageen geweldig kan zijn voor het ondersteunen van bindweefsel en het verbeteren van gewrichtspijn na het sporten”, zegt Angelone. Bijvoorbeeld een studie gepubliceerd in januari 2017 in het tijdschrift Toegepaste fysiologie, voeding en metabolisme ontdekte dat atleten met kniepijn die gedurende 12 weken dagelijks 5 g collageenpeptiden slikten, minder gewrichtspijn hadden tijdens het sporten in vergelijking met een placebogroep. Oraal collageen kan het herstel van kraakbeen ondersteunen en kan ook een ontstekingsremmend effect hebben.

5. Orale supplementen kunnen de darmgezondheid bevorderen

Bij inflammatoire spijsverteringsaandoeningen, zoals prikkelbare darmziekte (IBD), is er een “darmgenezende” theorie over collageen. “Sommige onderzoeken vinden dat de collageenspiegels verlaagd zijn bij patiënten met deze aandoeningen. Door collageen te nemen, zou je een tekort helpen corrigeren’, zegt Lachman.

Onderzoek gepubliceerd in mei 2017 in het tijdschrift Voedingsfarmacologie en therapieën ontdekte dat er bij IBD-patiënten een onbalans was tussen de vorming en afbraak van collageenvezels, en dit hield verband met ontstekingen. Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat IBD-patiënten verlaagde serumspiegels van type 4 collageen hebben. Collageen maakt deel uit van het bindweefsel, dat de dikke darm en het maagdarmkanaal vormt, dus door uw niveaus te verhogen, kan er een ondersteunende omgeving zijn voor uw lichaam om te genezen. Dit is een opkomend idee, zegt ze, maar het kan een voordeel zijn van het proberen van een supplement of voedingsbenadering om de inname van collageen te verhogen.

VERWANT: 8 voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen

6. Collageen kan uw hartgezondheid stimuleren

Collageen door je koffie roeren kan ook goed zijn voor je ticker. Een kleine ongecontroleerde open-label studie gepubliceerd in de Journal of atherosclerose en trombose in mei 2017 keek naar 32 deelnemers die tweemaal daags een collageentripeptide slikten. Na zes maanden waren de markers van atherosclerose (opbouw in slagaderwanden), waaronder metingen van cholesterol en arteriële stijfheid, verbeterd. (Wanneer atherosclerose de slagaders aantast die naar je hart leiden, staat het bekend als coronaire hartziekte, wat de dodelijkste vorm van hartziekte is, volgens de Mayo Clinic.) Onderzoekers denken dat het collageen kan helpen de wanden van bloedvaten te versterken om het risico op slagader ziekte.

7. Peptiden kunnen botten gezond houden

Botmineraaldichtheid neemt af naarmate je ouder wordt, vooral na de menopauze, volgens de National Osteoporosis Foundation. In een gerandomiseerde, placebogecontroleerde, dubbelblinde studie met 102 postmenopauzale vrouwen, verhoogden deelnemers die gedurende een jaar collageenpeptiden gebruikten hun botmineraaldichtheid in vergelijking met de controlegroep. Onderzoekers veronderstelden dat dit kwam omdat het collageen de botvorming stimuleerde terwijl het botverlies werd vertraagd, volgens een artikel in het tijdschrift Voedingsstoffen in januari 2018.

VERWANT: 3 natuurlijke manieren om botten op te bouwen en osteoporose te voorkomen

8. Collageen kan nuttig zijn bij gewrichtsaandoeningen

Er zijn verschillende soorten collageen, volgens een artikel gepubliceerd in november 2019 in Moleculen. Type 1 (te vinden in rundvlees) is gunstig als het gaat om je huid, terwijl type 2 (te vinden in kip) mogelijk nuttiger is als het gaat om artritische gewrichtspijn, legt Lachman uit. Gewrichten zijn samengesteld uit kraakbeen, dat grotendeels uit collageen bestaat. Een studie gepubliceerd in juni 2016 in de Euraziatische Journal of Medicine ontdekte dat patiënten met knieartrose die paracetamol samen met type 2 collageen gebruikten, gewrichtspijn verminderden tijdens het lopen en een betere kwaliteit van leven hadden dan degenen die alleen de medicatie gebruikten. Dat gezegd hebbende, het onderzoek is gemengd en is niet tot een definitieve conclusie gekomen. Lachman zegt dat je het beste een supplement kunt kopen dat verschillende bronnen van dierlijk collageen bevat voor de meest uiteenlopende voordelen.

9. Collageen helpt je niet om af te vallen

Het eten van voldoende eiwitten is belangrijk voor een gezond voedingspatroon. De voedingsstof is nodig om je lichaam te ondersteunen bij het opbouwen van spieren – mager weefsel dat metabolisch actiever is dan vet (wat betekent dat het leidt tot een sneller metabolisme, volgens de Mayo Clinic). Maar u wilt collageen hier in perspectief plaatsen: het kan niet de enige verandering zijn die u aanbrengt in uw eet- en levensstijlgewoonten. “Het toevoegen van een collageenpoeder aan een dieet met veel suiker en geraffineerde koolhydraten en overtollige calorieën zal je niet helpen om af te vallen”, zegt Lachman.

VERWANT: 9 harde waarheden over gewichtsverlies die u kunnen helpen afslanken

Vergelijkbare berichten