Voor mensen met obesitas is gewichtsverlies niet de enige manier om nierziekten te voorkomen

Voor mensen met obesitas is gewichtsverlies niet de enige manier om nierziekten te voorkomen

Mensen met obesitas die snel kunnen lopen en een stabiel gewicht kunnen behouden, kunnen mogelijk hun risico op het ontwikkelen van chronische nierziekten helpen verminderen, suggereert een nieuwe studie.

Obesitas wordt lange tijd beschouwd als een risicofactor voor chronische nierziekten en wordt ook vaak in verband gebracht met andere aandoeningen die kunnen bijdragen aan een verminderde nierfunctie, zoals diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Hoewel gewichtsverlies een manier is waarop mensen het risico kunnen verminderen, onderzocht de nieuwe studie of het mogelijk is om het risico te minimaliseren zonder overtollige kilo’s kwijt te raken.

Onderzoekers volgden ongeveer 1200 volwassenen met obesitas die geen nierproblemen of diabetes hadden gedurende ongeveer tien jaar om te zien wat er in de loop van de tijd met hun nieren gebeurde. Tijdens de onderzoeksperiode ontwikkelde ongeveer 15 procent van de deelnemers, oftewel 176 mensen, een chronische nierziekte en stierven er 86.

Mensen met een langzaam looptempo van minder dan 3,2 kilometer per uur hadden 48 procent meer kans op het ontwikkelen van een chronische nierziekte dan deelnemers met een sneller tempo, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in Obesitas. Het risico steeg ook met 34 procent voor elke 5 kilogram (11 pond) die mensen tijdens de follow-up wonnen.

Vergelijkbare berichten