De beste huidverzorgingsingrediënten en -producten om te beschermen tegen milieuschade

De beste huidverzorgingsingrediënten en -producten om te beschermen tegen milieuschade

De zon is niet de enige huidplaag

Blauw licht of zichtbaar licht is een potentiële huidverouderer waar deskundigen steeds meer op letten. “Blauw licht ligt in het zichtbare lichtspectrum. Het is licht met een hoge energiegolflengte dat afkomstig is van onze computerschermen en telefoons”, zegt Garshick. Hoewel het onderzoek nog steeds in opkomst is en de studies vaak erg klein zijn, suggereren sommigen dat als je gezicht de hele dag in een scherm blijft steken, dit ook kan leiden tot vroegtijdige veroudering.

Een studie gepubliceerd in Oxidatieve geneeskunde en cellulaire levensduur in februari 2015 suggereerde dat zichtbaar licht de vorming van vrije radicalen in de huid verhoogde. Een andere, in het decembernummer van 2018 van de Journal of biomedische fysica engineering suggereert dat dit licht dat vrije radicalen genereert ook de flitser op smartphones omvat. (De titel vraagt ​​zelfs of het nemen van selfies kan leiden tot vroegtijdige veroudering.)

VERWANT: 6 stappen voor het kiezen van een schone en veilige zonnebrandcrème

Luchtvervuiling speelt een rol bij het versnellen van huidveroudering

Luchtvervuiling heeft niet alleen invloed op hoe je ademt. Zoals de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) waarschuwt, kan het ook dezelfde schade door vrije radicalen in de huid veroorzaken als licht. “Blootstelling aan luchtverontreiniging, waaronder fijnstof, stikstofdioxide, koolwaterstoffen en ozon, veroorzaakt oxidatieve schade in de huid die ontstekingen verhoogt”, zegt Dr. Chwalek, wiens verklaring wordt ondersteund door gegevens die worden aangehaald in een recensie gepubliceerd in Dermato-endocrinologie.

Denk bijvoorbeeld aan fijnstof (PM). PM is volgens de EPA een mengsel van kleine deeltjes en vloeistofdruppels, zoals organische chemicaliën en aarde of stof. Een studie over menselijke huidcelculturen gepubliceerd in september 2018 in de Internationaal tijdschrift voor moleculaire wetenschappen suggereert dat PM huidontsteking stimuleert en de collageensynthese belemmert.

Na verloop van tijd kan dit verslapping en fijne lijntjes en rimpels veroorzaken. “Vervuiling creëert de vrije radicalen in de huid die voortijdig collageen en elastine opeten”, zegt Rebecca Kazin, MD, een associate director bij het Washington Institute of Dermatological Laser Surgery in Chevy Chase, Maryland.

Wat meer is, als je te maken hebt met donkere vlekken op je gezicht, heb je misschien de schuld van auto’s. Een artikel gepubliceerd in mei 2016 in de Journal of onderzoekende dermatologie toont ook aan dat blootstelling aan luchtdeeltjes uit het verkeer verband houdt met pigmentvlekken op de wangen, benadrukt Garshick.

VERWANT: Een complete gids voor vitamine C-serums

Vergelijkbare berichten