Het verleden loslaten

Als volwassene zul je altijd een bepaalde tas bij je dragen: een rugzak gevuld met problemen, pijn en spijt uit het verleden. Helaas hoort dit bij het leven, maar dit betekent niet dat je hier voor de rest van je leven last van moet hebben. Soms wordt het je wel even teveel. Hoe ga je hiermee om?

Let it go

Blijf jij ook zo malen in je hoofd over problemen uit het verleden? Bedenk dan dat je de keuze hebt om je verleden te laten gaan. Als je eenmaal beseft dat je ook de keuze hebt om je rugzakje achter te laten, dan kan dit een hele opluchting zijn. Je hoeft dan niet meer iedere keer de pijn te herbeleven en alle details in je hoofd na te gaan.

Praat erover

Het kan soms helpen om met een vriend(in) of familielid te praten over je problematische verleden of om dit van je af te schrijven in een dagboek. Door erover te praten, structureer je je gedachten en dit kan je helpen om op de situatie te reflecteren. Probeer het van een positieve kant te zien door te bedenken wat je de volgende keer anders zou doen. Als je er lessen uit kunt trekken, dan betekent het dat je er wijzer uit bent geworden.

Mindfullness

Leven in het verleden doet niemand goed. Soms denk je zoveel na over 'vroeger' dat je vergeet te leven in het nu. Zonde eigenlijk toch? Als je gedachten toch afdwalen naar je problemen en het verleden, sta jezelf dan even toe om even stil te staan bij deze gedachten. Probeer daarna je gedachten weer te focussen naar het heden en je op iets positiefs te richten wat je op dat moment kunt doen. Dit kan zo simpel zijn als een wandelingetje buiten maken waarbij je de frisse lucht inademt, of het drinken van een kopje thee met een boek erbij.