Tips als je een nieuwe zorgverzekering kiest

Er zijn verschillende redenen om te kijken naar een nieuwe zorgverzekering. Misschien ben je net 18 jaar geworden en zal het de eerste verzekering zijn die je afsluit, of je wilt overstappen vanwege de kosten. Maar het kan ook gewoonweg zo zijn dat je niet tevreden bent met je huidige verzekeraar. 

Lijstje maken

De eerste stap is het maken van een lijstje. Schrijf voor jezelf de dingen op die je belangrijk vind bij een verzekeraar. Welke dingen wil je in je pakket hebben, welke zorg heb je zelf nodig. Met een wensenlijst is het maken van een keuze een stuk makkelijker.

Vergelijken

De ene zorgverzekeraar is de andere niet. Neem goed de tijd om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, wat vergoeden ze, welke dingen vallen er juist niet onder. Let daarom goed op de polisvoorwaarden. Sommige behandelingen vallen niet onder de basisverzekering, je kunt dan kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Hierdoor is de dekking vaak uitgebreider. 

Neem de tijd

Bij een zorgverzekering mag je maar 1 keer per jaar overstappen, de periode die hiervoor staat is van 12 november tot 31 december. Daarna zit je er dus een jaar aan vast. Neem dus goed de tijd om je keuze te maken.

Eigen risico

Het wettelijk eigen risico is in 2021 €385, het is mogelijk om je eigen risico te verhogen. Als je hiervoor kiest krijg je vaak een korting van de verzekeraar, waardoor je maandelijkse premie lager ligt. Het nadeel is dat als je aanspraak maakt op zorg, je zelf meer moet betalen. 

Soorten polissen

Er bestaan verschillende soort polissen, een naturapolis, restitutiepolis, budget naturapolis en de combinatiepolis. 
  • Bij een naturapolis heb je vrije zorgkeuze bij alle zorgverleners en ziekenhuizen waar de verzekering een contract mee heeft. 
  • Bij een restitutiepolis heb je vrije keuze in waar je heen gaat. Je moet dan zelf de nota betalen en deze declareren bij de verzekeraar. 
  • Een budget naturapolis is eigenlijk gelijk aan een naturapolis maar de keus uit gecontracteerde zorgverleners is kleiner. 
  • Een combinatiepolis is een combinatie van een natura als een restitutiepolis. Je hebt dan de keus om voor zowel een gecontracteerde als niet gecontracteerde zorgverlener te kiezen. 

Tot slot

Bij overstappen zegt de nieuwere verzekeraar bij de oudere verzekeraar je verzekering automatisch op. Er zijn tegenwoordig veel websites waar je verschillende verzekeringen kunt vergelijken. Dit is ook een goede tip om eens te bekijken.